Αξιοπρεπή μεταχείριση για τον Νόβακ Τζόκοβιτς ζήτησε η Σερβία - Θα παίξει στο Australian Open;

 
Αξιοπρεπή μεταχείριση για τον Νόβακ Τζόκοβιτς ζήτησε η Σερβία - Θα παίξει στο Australian Open;

Ενημερώθηκε: 11/01/22 - 08:56

Η πρωθυπουργός της Σερβίας 'Ανα Μπρνάμπιτς συνομίλησε τηλεφωνικά, αργά χθες βράδυ, με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον για την υπόθεση Τζόκοβιτς και ζήτησε να τύχει δίκαιης αντιμετώπισης από τις αυστραλιανές αρχές ο καλύτερος τενίστας στον κόσμο.

«Η κ. Μπρνάμπιτς ζήτησε από τον Αυστραλό συνάδελφό της να κάνει ότι περνάει από το χέρι του, ώστε ο Νόβακ Τζόκοβιτς να έχει ανθρώπινη και αξιοπρεπή μεταχείριση στην Αυστραλία, για όλη τη διάρκεια της παραμονής του και να γίνουν σεβαστά όλα τα δικαιώματά του», αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο της πρωθυπουργού. Η Αννα Μπρνάμπιτς επανέλαβε την πρόθεση της σερβικής κυβέρνησης να παράσχει κάθε είδους εγγυήσεις για την παραμονή του Τζόκοβιτς στην Αυστραλία, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Η Πρωθυπουργός της Σερβίας τόνισε ιδιαίτερα «την σημασία που έχει η διασφάλιση για τον Νόβακ Τζόκοβιτς των συνθηκών προπόνησης και φυσικής προετοιμασίας δεδομένου ότι δεν του επετράπη να προπονηθεί τις προηγούμενες ημέρες και το τουρνουά στη Μελβούρνη ξεκινά αυτό το Σαββατοκύριακο». Οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών συμφώνησαν να επικοινωνήσουν ξανά τις επόμενες ημέρες για να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα.

Ο Νόβακ Τζόκοβιτς δικαιώθηκε εχθές από δικαστήριο της Μελβούρνης και του επετράπη η είσοδος στην Αυστραλία. Ο Σέρβος τενίστας άρχισε ήδη προπονήσεις και δήλωσε ικανοποιημένος που θα μπορέσει να συμμετάσχει στο Australian Open.

Ωστόσο δεν λύθηκε το μεγαλύτερο ερώτημα εάν ο Σέρβος πρωταθλητής είχε το δικαίωμα να βασιστεί σε ιατρική εξαίρεση από την ομοσπονδία τένις της Αυστραλίας ( Tennis Australia) για να εισέλθει στη χώρα και να αγωνιστεί στο τουρνουά χωρίς να έχει εμβολιαστεί κατά της Covid-19.

Είναι απολύτως πιθανό η επιτυχία του Τζόκοβιτς σε αυτές τις διαδικασίες να αποδειχθεί μια «κούφια νίκη», αφού μέσα στις επόμενες ώρες, όπως επισήμανε ο δικηγόρος της κυβέρνησης, ο υπουργός Μετανάστευσης, Άλεξ Χοκ θα εξετάσει τώρα εάν θα ασκήσει την προσωπική του εξουσία για να ακυρώσει τη βίζα του αστέρα του τένις για δεύτερη φορά.

Μιλώντας στο BBC, ο δικηγόρος για θέματα μετανάστευσης, Ντανιέλ Έστριν, τόνισε ότι η περίπτωση του Τζόκοβιτς δεν ήταν ασυνήθιστη. Ο Εστρίν είπε ότι βλέπει πολλούς πελάτες να απελαύνονται αφού απέτυχαν να παράσχουν περαιτέρω αποδεικτικά στοιχεία στο 20λεπτο χρονικό διάστημα που τους είχε δοθεί στο αεροδρόμιο. Σε αντίθεση με τον Τζόκοβιτς όμως, δεν έχουν τα μέσα να υπερασπιστούν τις υποθέσεις τους.

Ο υπουργός Μετανάστευσης Άλεξ Χοκς έχει την εξουσία να ακυρώσει τη βίζα του Τζόκοβιτς και ο Εστριν είπε ότι θεωρεί ότι είναι πιθανό να ακυρωθεί για θέμα αρχής. Ο Έστριν είπε ότι προβλέπεται «ο υπουργός να μπορεί να ακυρώσει τις βίζες εάν ήταν προς το δημόσιο συμφέρον να το πράξει» και αυτή είναι πιθανό να είναι η αιτιολόγηση που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση απέλασης του Τζόκοβιτς.

Η αβεβαιότητα της συμμετοχής του Νόβακ Τζόκοβιτς είναι ένα μεγάλο θέμα για τους διοργανωτές του Open. Η κλήρωση του Australian Open πραγματοποιείται την Πέμπτη και το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει, αποτελεί «πονοκέφαλο» για τους διοργανωτές, μιας και η παρουσία του θα είναι σημαντική, αφού είναι το νο 1 στον κόσμο και ο πολυνίκης του Open με εννέα τίτλους.

Μέχρι τις επόμενες ώρες, οπότε αναμένεται η απόφαση του Αυστραλού υπουργού Μετανάστευσης, σίγουρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς κέρδισε το πρώτο σετ σε έναν πολύ αγώνα που πάντως παραμένει ανοικτός.

Τα μέλη της οικογένειας του έδωσαν εχθές συνέντευξη Τύπου στο Βελιγράδι όπου χαρακτήρισαν νίκη της δικαιοσύνης την απόφαση του δικαστηρίου. Στην συνέντευξη βρέθηκε σε δύσκολη θέση ο αδερφός του Νόβακ, ο Τζόρτε Τζόκοβιτς.

Όταν ρωτήθηκε αν όντως νόσησε ο Νόβακ στις 16 Δεκεμβρίου με δεδομένο ότι στις 17 έκανε δημόσιες εμφανίσεις, απάντησε κάπως άβολα ότι «όλα τα έγραφα που κατέθεσε είναι δημόσια και είναι νόμιμα». Μετά απ' αυτό η συνέντευξη τύπου διεκόπη κάπως απότομα και τα μέλη της οικογένειας Τζόκοβιτς αποχώρησαν.