Μουντιάλ 2022-Δ' όμιλος: «Μάχη» Γαλλίας και Δανίας

 
Μουντιάλ 2022-Δ' όμιλος: «Μάχη» Γαλλίας και Δανίας

Ενημερώθηκε: 18/11/22 - 20:59

Μετράμε αντίστροφα για τη σέντρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ και το thepressroom.gr, σας δίνει μια γεύση από τους ομίλους της διοργάνωσης. Πάμε στον Δ' όμιλο, στον οποίο βρίσκονται οι Γαλλία, Δανία, Αυστραλία και Τυνησία.

Η Γαλλία «με μία ματιά»

Επιτεύγματα:
Παγκόσμιο Κύπελλο
: 16η συμμετοχή. Καλύτερο αποτέλεσμα: Νικήτρια το 1998 και το 2018
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα : Νικήτρια το 1984 και το 2000
Ολυμπιακοί Αγώνες : Νικήτρια το 1984
Κύπελλο Συνομοσπονδιών: Νικήτρια το 2001 και το 2003
Κατάταξη FIFA : 4η
Προσωνύμιο : "Les Bleus"
Κύριοι σύλλογοι : Παρί Σεν Ζερμέν, Μαρσέιγ, Λιόν, Λιλ, Μονακό, Ρεν
Πρόκριση : Η Γαλλία κατέκτησε την πρώτη θέση στον 4ο όμιλο των προκριματικών για την ευρωπαϊκή ζώνη

Προπονητής : Πρωταθλητής κόσμου το 1998 και πρωταθλητής Ευρώπης το 2000 ως παίκτης, ο Ντιντιέ Ντεσάμπ «έκλεισε» τον Αύγουστο 10 χρόνια στην τεχνική ηγεσία των «μπλε», μια… μακροημέρευση που είναι πρωτόγνωρη στην εθνική Γαλλίας. Φημισμένος για την κουλτούρα του των αποτελεσμάτων και για την ικανότητά του να ηγείται, ο "DD" οδήγησε τους «τρικολόρ» στην κορυφή του κόσμου στη Ρωσία το 2018, ωστόσο βίωσε μια… οπισθοδρόμηση στο EURO που διεξήχθη το 2021, καθώς η Γαλλία αποκλείστηκε στη φάση των «16». Για πρώτη φορά ο 54χρονος τεχνικός δεν διαθέτει την… ασφάλεια ενός συμβολαίου μετά το τέλος του Μουντιάλ, καθώς η συνεργασία του με τη γαλλική ομοσπονδία λήγει στις 31 Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι το μέλλον του θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των «μπλε» στο Κατάρ…

Ο πρωταγωνιστής : Ο Καρίμ Μπενζεμά, ο οποίος είχε αποκλειστεί για περισσότερα από πέντε χρόνια από την εθνική Γαλλίας μετά την υπόθεση "sextape", μεταξύ του 2015 και του 2021, κλήθηκε προς έκπληξη όλων στην εθνική πριν από το EURO. Αποδίδοντας στο υψηλότερο επίπεδό του, ο επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης πήρε τον Οκτώβριο τη «Χρυσή Μπάλα» και τώρα ονειρεύεται, λίγο πριν «πατήσει» τα 35 (σ.σ. έχει γενέθλια την επομένη του τελικού στο Κατάρ), έναν σημαντικό διεθνή τίτλο, στο δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα αγωνιστεί, το οποίο σίγουρα θα είναι και το τελευταίο της καριέρας του.

Η πιθανή 11άδα: Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Λούκας Ερναντέζ, Τεό Ερναντέζ, Καμαβινγκά, Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκριεζμάν, Μπενζεμά, Μπαπέ.

Η αποστολή:
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
: Ούγκο Γιορίς (Τότεναμ), Στιβ Μανταντά (Ρεν), Αλφόνς Αρεολά (Γουέστ Χαμ)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μπενζαμέν Παβάρ (Μπάγερν Μονάχου), Αξέλ Ντισασί (Μονακό), Ράφαελ Βαράν (Μάντσεστερ Γιουνάιντεντ), Ζουλς Κουντέ (Μπαρτσελόνα), Γιουσούφ Φοφανά (Μονακό), Γουίλιαμ Σαλιμπά (Άρσεναλ), Νταγιό Ουπαμεκανό (Μπάγερν Μονάχου), Λούκας Ερναντέζ (Μπάγερν Μονάχου), Τεό Ερναντέζ (Μίλαν), Ιμπραΐμα Κονατέ (Λίβερπουλ)

ΜΕΣΟΙ: Ματέο Γκεντουζί (Μαρσέιγ), Ορελιέν Τσουαμενί (Ρεάλ Μαδρίτης), Αντριέν Ραμπιό (Γιουβέντους), Ζορντάν Βερετού (Μαρσέιγ), Εντουάρντο Καμαβινγκά (Ρεάλ Μαδρίτης)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Αντουάν Γκριεζμάν (Ατλέτικο Μαδρίτης), Ολιβιέ Ζιρού (Μίλαν), Κιλιάν Μπαπέ (Παρί Σεν Ζερμέν), Ουσμάν Ντεμπελέ (Μπαρτσελόνα), Ραντάλ Κολό Μουανί (Άϊντραχτ Φρανκφούρτης), Καρίμ Μπενζεμά (Ρεάλ Μαδρίτης), Κίνγκσλεϊ Κομάν (Μπάγερν Μονάχου), Μάρκους Τουράμ (Γκλάντμπαχ)

Η Δανία «με μία ματιά»

Επιτεύγματα:
Παγκόσμιο Κύπελλο
: 5η συμμετοχή. Καλύτερο αποτέλεσμα: Προημιτελική φάση το 1998
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα: Εννέα συμμετοχές. Νικήτρια το 1992, παρουσία στους ημιτελικούς το 1964, το 1984 και το 2020
Κατάταξη FIFA : 10η
Προσωνύμιο : "De Rod-Hvide"
Κύριοι σύλλογοι : Κοπεγχάγη, Μπρόντμπι, Μίντιλαντ
Πρόκριση : Η Δανία κατέκτησε την πρώτη θέση στον 6ο όμιλο των προκριματικών για την ευρωπαϊκή ζώνη

Προπονητής : Ο Κάσπερ Χιούλμαντ ανέλαβε τα «ηνία» της εθνικής Δανίας το καλοκαίρι του 2020 και γρήγορα καθιερώθηκε ως ο ηγέτης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Βοήθησε τους «ερυθρολεύκους» να... ανασυνταχθούν, μετά την καρδιακή ανακοπή που υπέστη ο Κρίστιαν Έρικσεν στον αγωνιστικό χώρο του «Πάρκεν» της Κοπεγχάγης, και τους οδήγησε έως τους ημιτελικούς του EURO. Καταξιωμένος από το κοινό και την εθνική ομάδα, το συμβόλαιό του λήγει το καλοκαίρι του 2024.

Ο πρωταγωνιστής : Κρίστιαν Έρικσεν, ο σεμνός «βασιλιάς» της εθνικής Δανίας, ο οποίος επέστρεψε στα γήπεδα, οκτώ μήνες μετά την κατάρρευσή του στον αγώνα με τη Φινλανδία για την πρεμιέρα του Β΄ ομίλου του EURO 2020, εξαιτίας καρδιακής ανακοπής τον Ιούνιο του 2021. Η επιστροφή του προσφέρει ανανεωμένο δυναμισμό στους Σκανδιναβούς, οι οποίοι έκαναν πολύ καλή πορεία στο περυσινό Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ωστόσο «λύγισαν» στον ημιτελικό με την Αγγλία.

Η πιθανή ενδεκάδα: Σμάιχελ, Κιάερ, Άντερσεν, Αντρέας Κρίστενσεν, Βας, Χόιμπιεργκ, Ντιλέινι, Μάελε, Σκοβ Όλσεν, Έρικσεν, Ντόλμπεργκ.

Η αποστολή:
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ: Κάσπερ Σμάιχελ (Νις), Όλιβερ Κρίστενσεν (Χέρτα Βερολίνου), Φρέντερικ Ρόνοβ (Ουνιόν Βερολίνου)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Γιόακιμ Άντερσεν (Κρίσταλ Πάλας), Βίκτορ Νέλσον (Γαλατασαράι), Σίμον Κιάερ (Μίλαν), Γιόακιμ Μάελε (Αταλάντα), Αντρέας Κρίστενσεν (Μπαρτσελόνα), Ράσμους Κρίστενσεν (Λιντς), Γενς Στρίγκερ Λάρσεν (Τραμπζονσπόρ), Ντάνιελ Βας (Μπρόντμπι), Αλεξάντερ Μπα (Μπενφίκα)

ΜΕΣΟΙ: Ματίας Γένσεν (Μπρέντφορντ), Τόμας Ντιλέινι (Σεβίλη), Κρίστιαν Έρικσεν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ), Αντρέας Σκοβ Όλσεν (Μπριζ), Μίκελ Ντάμσγκααρντ (Μπρέντφορντ), Κρίστιαν Νόργκααρντ (Μπρέντφορντ), Πιέρ-Εμίλ Χόιμπιεργκ (Τότεναμ), Ρόμπερτ Σκοβ (Χοφενχάιμ), Γέσπερ Λίντστρομ (Άϊντραχτ Φρανκφούρτης)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μάρτιν Μπρέιθγουεϊτ (Εσπανιόλ), Κάσπερ Ντόλμπεργκ (Σεβίλη), Γιόνας Βιντ (Βόλφσμπουργκ), Γιουσούφ Πόουλσεν (Λειψία), Αντρέας Κορνέλιους (Κοπεγχάγη)

Η Αυστραλία «με μία ματιά»

Επιτεύγματα:
Παγκόσμιο Κύπελλο
: 6η συμμετοχή. Καλύτερο αποτέλεσμα: Φάση των «16» το 2006
Τίτλοι : Νικήτρια στο Κύπελλο Ασίας το 2015, νικήτρια στο Κύπελλο Ωκεανίας το 1980, το 1996, το 2000, το 2004
Κατάταξη FIFA : 38η
Προσωνύμιο : "Socceroos"
Κύριοι σύλλογοι : Σίδνεϊ FC, Μέλμπουρν Βίκτορι, Μπρισμπέιν Ρόαρ, Μέλμπουρν Σίτι
Πρόκριση : Η Αυστραλία τερμάτισε τρίτη πίσω από Σαουδική Αραβία και Ιαπωνία στον Β΄ όμιλο του 3ου γύρου των προκριματικών για τη ζώνη της Ασίας. Στη συνέχεια νίκησε 2-1 τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στο Κατάρ, στον «τελικό» του 4ου γύρου των προκριματικών, και πήρε το «εισιτήριο» για τα διηπειρωτικά πλέι οφ πρόκρισης στα τελικά του Μουντιάλ. Εκεί η Αυστραλία νίκησε τον Ιούνιο 5-4 στα πέναλτι το Περού (κανονικός αγώνας και παράταση 0-0) και «έκλεισε» θέση στην τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Προπονητής : Ο 59χρονος Αυστραλός, Γκρέιαμ Άρνολντ, ανέλαβε τα «ηνία» το 2018, μετά την αποχώρηση του Ολλανδού Μπερτ φαν Μαρβάικ από το «τιμόνι», ύστερα από το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ρωσίας. Ήταν βοηθός στο τεχνικό επιτελείο των "Socceroos" και εργάστηκε πλάι στον Γκούους Χίντινκ στη διάρκεια του Μουντιάλ του 2006, όπου η Αυστραλία προκρίθηκε στη φάση των «16». Έχει επικριθεί για την τακτική και το στιλ παιχνιδιού του. Απέφυγε στο... τσακ την απόλυση, μετά την απώλεια της απευθείας πρόκρισης για το Κατάρ.

Ο πρωταγωνιστής : Ο Άαρον Μούι είναι αναμφισβήτητα ο πιο σημαντικός παίκτης για την εθνική Αυστραλίας. Ο 32χρονος χαφ είναι το... αφεντικό στη μεσαία γραμμή των "Socceroos" και προσφέρει πολλά με την εμπειρία του. Αυτή τη στιγμή αγωνίζεται στη Σκωτία με τη Σέλτικ, ωστόσο έχει περάσει και από την Αγγλία, όπου φόρεσε τις φανέλες των Χάντερσφιλντ και Μπράιτον.

Η πιθανή ενδεκάδα: Ράιαν, Άτκινσον, Σούταρ, Ρόουλς, Μπέχιτς, Μούι, Ιρβάιν, Χρούστιτς, Μπόιλ, Μαμπίλ, Ντιούκ

Η αποστολή:
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
: Μάθιου Ράιαν (Κοπεγχάγη), Άντριου Ρεντμέιν (Σίδνεϊ FC), Ντάνι Βούκοβιτς (Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Μίλος Ντέγκενεκ (Κολούμπους Κρου), Ναθάνιελ Άτκινσον (Χαρτς), Κάι Ρόουλς (Χαρτς), Φραν Κάρατσιτς (Μπρέσια), Μπέιλι Ράιτ (Σάντερλαντ), Αζίζ Μπέχιτς (Νταντί Γιουνάιτεντ), Χάρι Σούταρ (Στόουκ Σίτι), Τόμας Ντενγκ (Άλμπιρεξ Νιιγκάτα), Τζόελ Κινγκ (Οντένσε)

ΜΕΣΟΙ: Αϊντίν Χρούστιτς (Βερόνα), Άαρον Μούι (Σέλτικ), Ράιλι ΜακΓκρί (Μίντλεσμπρο), Κάμερον Ντέβλιν (Χαρτς), Τζάκσον Ιρβάιν (Ζανκτ Πάουλι), Κιάνου Μπάκους (Σεντ Μίρεν)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Μάρτιν Μπόιλ (Χιμπέρνιαν), Μάθιου Λέκι (Μέλμπουρν Σίτι), Τζέιμι ΜακΛάρεν (Μέλμπουρν Σίτι), Αουέρ Μαμπίλ (Κάντιθ), Μίτσελ Ντιούκ (Φαγκιάνο Οκαγιάμα), Γκαράνγκ Κουόλ (Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς), Κρεγκ Γκούντγουιν (Γιουνάιτεντ Αδελαΐδας), Τζέισον Κάμινγκς (Σέντραλ Κόουστ Μάρινερς)

Η Τυνησία «με μία ματιά»

Επιτεύγματα:
Παγκόσμιο Κύπελλο
: 6η συμμετοχή. Καλύτερο αποτέλεσμα: Πρώτος γύρος
Κύπελλο Εθνών Αφρικής: 19 συμμετοχές. Καλύτερο αποτέλεσμα: Νικήτρια το 2004
Κατάταξη FIFA : 30ή
Προσωνύμιο : "Les Aigles de Carthage"
Κύριοι σύλλογοι : Εσπεράνς, Κλουμπ Αφρικέν, Ετουάλ Σαχέλ
Πρόκριση : Η Τυνησία νίκησε το Μάλι με συνολικό σκορ 1-0 (0-1, 0-0) στους αγώνες μπαράζ για τον τρίτο και τελευταίο γύρο των προκριματικών στη ζώνη της Αφρικής.

Προπονητής : Τζαλέλ Καντρί. Ύστερα από μια μέτρια καριέρα, η οποία τον οδήγησε στην τεχνική ηγεσία 12 διαφορετικών συλλόγων από την Τυνησία, αλλά ποτέ στο «τιμόνι» ενός από τους τρεις «μεγάλους» (Εσπεράνς, Κλουμπ Αφρικέν, Ετουάλ Σαχέλ), ο Τζαλέλ Καντρί ανέλαβε σε ηλικία 50 ετών τα «ηνία» της εθνικής ομάδας της χώρας. Ένα χρόνο νωρίτερα ήταν μόλις δεύτερος βοηθός του τότε προπονητή των «αετών της Καρχηδόνας», Μοντχέρ Κεμπαϊέρ, ενώ στο εφετινό Κύπελλο Εθνών Αφρικής «αναβαθμίστηκε» σε πρώτο βοηθό. «Κληρονόμησε» τη θέση του πρώτου προπονητή μετά τον αποκλεισμό στους «8» της διοργάνωσης από την Μπουρκίνα Φάσο και οδήγησε την Τυνησία στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, επικρατώντας στο μπαράζ κόντρα στο Μάλι. Ο έμπειρος προπονητής, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη Τοζέρ, μακριά από τα αστικά κέντρα, συγκίνησε το κοινό με την ομιλία του προς τους παίκτες πριν τον εκτός έδρας αγώνα με το Μάλι στην πρωτεύουσα Μπαμακό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν είστε παίκτες, αλλά στρατιώτες. Δώδεκα εκατομμύρια Τυνήσιοι περιμένουν τη νίκη».

Ο πρωταγωνιστής : Ουαμπί Καζρί. Στα 31 του, ο γεννημένος στο Αιάκειο της Γαλλίας άσος παραμένει ο πιο έμπειρος παίκτης της Τυνησίας, καθώς έχει παίξει σε όλα τα Κόπα Άφρικα από το 2013, και... ιδιοφυία, όπως αποδεικνύει το γκολ του από απόσταση 68 μέτρων, όταν «κρέμασε» τον τερματοφύλακα της Μετς, σε αγώνα της περυσινής σεζόν για το γαλλικό πρωτάθλημα. Στο Μουντιάλ του 2018 ήταν ο καλύτερος παίκτης της Τυνησίας μοιράζοντας δύο ασίστ και σημειώνοντας δύο τέρματα. Το γκολ που πέτυχε εναντίον του Παναμά (2-1) χάρισε στην Τυνησία τη δεύτερη νίκη της ιστορίας της σε Μουντιάλ, ύστερα από αυτή κόντρα στο Μεξικό το 1978.

Η πιθανή ενδεκάδα: Μπεν Σαΐντ, Ντρέγκερ, Μπρον, Ταλμπί, Μααλούλ, Τσααλελί, Σκιρί, Λαϊντουνί, Καζρί, Σλιτί, Μσακνί.

Η αποστολή:
ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
: Αϊμέν Ματλουτί (Ετουάλ Σαχέλ), Αϊμέν Νταχμέν (Σφαξιέν), Μπετσίρ Μπεν Σαΐντ (Μοναστίρ), Μουέζ Χασέν (Κλουμπ Αφρικέν)

ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ: Ίφα Μπιλέλ (Αλ Κουβέιτ), Μοντασάρ Ταλμπί (Λοριάν), Γιασίν Μεριά (Εσπεράνς), Ντίλαν Μπρον (Σαλερνιτάνα), Αλί Μααλούλ (Αλ Αχλί), Μοχάμεντ Ντρέγκερ (Λουκέρνη), Ουαζντί Κεσχρίντα (Ατρόμητος), Αλί Αμπντί (Καέν)

ΜΕΣΟΙ: Ναντέρ Γκαντρί (Κλουμπ Αφρικέν), Χάνιμπαλ Μεζμπρί (Μπέρμιγχαμ), Φερτζανί Σασί (Αλ Ντουχαΐλ), Αϊσά Λαϊντουνί (Φερεντσβάρος), Μοχάμεντ Μπεν Ρομντάν (Εσπεράνς), Ελιέ Σκιρί (Κολωνία), Γκαϊλέν Τσααλελί (Εσπεράνς)

ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ: Γιουσέφ Μσακνί (Αλ Αραμπί), Ισάμ Τζεμπαλί (Οντένσε), Ουαμπί Καζρί (Μονπελιέ), Ταχά Γιασίν Κενίσι (Αλ Κουβέιτ), Σεϊφεντίν Τζαζίρι (Ζάμαλεκ), Ναΐμ Σλιτί (Αλ Ετιφάκ), Άνις Μπεν Σλιμάν (Μπρόντμπι)

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ