Οι αεροπορικές τραγωδίες που συγκλόνισαν τον αθλητισμό

 
Οι αεροπορικές τραγωδίες που συγκλόνισαν τον αθλητισμό

Ενημερώθηκε: 28/01/20 - 11:26

Ο κόσμος του αθλητισμού προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια του μετά το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα, όπου ο θρύλος του ΝΒΑ, Κόμπι Μπράιαντ, η κόρη του, Τζιάνα, και ακόμα επτά άτομα έχασαν την ζωή τους, στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνιας, την Κυριακή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο κόσμος των σπορ θρηνεί πάνω από τα συντρίμμια ενός αεροπλάνου ή ελικοπτέρου.

Ας δούμε τις αεροπορικές τραγωδίες που στιγμάτισαν τον αθλητισμό

Η τραγωδία της Superga: Η 4η Μαΐου 1949 είναι μια ημερομηνία που δεν ξεχνιέται στην Ιταλία. Στις 4 Μαΐου του 1949 οι Ιταλοί επέστρεφαν στην… βάση τους έπειτα από ένα φιλικό παιχνίδι με την Μπενφίκα στην Λισαβόνα. Η πτήση της «Avio Linee Italiane» αναχώρησε το πρωί της Τετάρτης (4/5/49) στις 9:40 και στις 13:00 προσγειώθηκε στην Βαρκελώνη για τον ανεφοδιασμό του αεροσκάφους. Μάλιστα, κατά την παραμονή στην ισπανική πόλη, η ομάδα της Τορίνο δείπνησε με τους παίκτες της Μίλαν που είχαν ταξιδέψει για την Μαδρίτη. Εκείνη την ημέρα, στα συντρίμμια ενός αεροπλάνου σε 700 μέτρα υψόμετρο, στο όρος Superga, βρίσκονταν η μεγάλη ομάδα της Τορίνο, πρωταθλήτρια της Serie A.

Θρήνος στο Μόναχο: Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 1958 όταν η Ευρώπη και όλος ο πλανήτης γνώρισε τη δεύτερη μεγάλη αεροπορική τραγωδία στο ποδόσφαιρο, 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Ήταν η μέρα που οι «κόκκινοι διάβολοι» από το Μάντσεστερ πέρασαν στο Πάνθεον της ιστορίας, λόγω του τραγικού δυστυχήματος στο Μόναχο. Η Γιουνάιτεντ είχε αγνιστεί μία μέρα νωρίτερα κόντρα στον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης. Οι παίκτες του Ματ Μπάσμπι είχαν πάρει την ισοπαλία 3-3 και είχαν προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Άμεσα, ξεκίνησε το ταξίδι για την επιστροφή στην… βάση με πτήση τσάρτερ της «British Airways».

«Αντίο» στην «ιδιοφυία» του ισπανικού αθλητισμού: Ο Χοακίν Μπλούμε, αθλητής της γυμναστικής, γεννημένος στη Βαρκελώνη στις 21 Ιουνίου 1933, έχασε τη ζωή του την Τετάρτη 29 Απριλίου 1959 σε πτήση από τη Βαρκελώνη στη Μαδρίτη, ως ενδιάμεση στάση για την Τενερίφη. Το αεροπλάνο του συνετρίβη στην οροσειρά Serranía de Cuenca.

Θλίψη στην Κοπεγχάγη: Στις 16 Ιουλίου 1960, οκτώ παίκτες της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Δανίας έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα, κατά την απογείωση στο αεροδρόμιο Kastrup στην Κοπεγχάγη.

Η πτήση 548 της Sabena: Ολόκληρη η αμερικανική ομάδα πατινάζ σκοτώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου του 1961 σε αεροπορικό δυστύχημα στη γραμμή Νέας Υόρκης-Βρυξελλών, μόλις έξι χιλιόμετρα από τη βελγική πρωτεύουσα, όπου επρόκειτο να προσγειωθεί το αεροσκάφος.\

Όταν… ξεκληρίστηκε η Γκριν Κρος: Στις 3 Απριλίου του 1961 24 επιβαίνοντες στο αεροσκάφος «Douglas DC-3» της «LAN Chile Flight» βρήκαν τραγικό θάνατο στις κορυφής των Άνδεων, προκαλώντας την πρώτη ποδοσφαιρική τραγωδία στην Λατινική Αμερική. Μεταξύ των επιβαινόντων ήταν και 8 ποδοσφαιριστές της Γκριν Κρος, ο προπονητής της ομάδας και ένας συνεργάτης του, αλλά και μέλη της διοίκησης. Η ομάδα του Σαντιάγκο είχε βρεθεί στο Κάστρο για αναμέτρηση του Κυπέλλου και επέστρεφε στην… βάση της. Το μικρό αεροσκάφος δεν επέτρεψε σ’ όλα τα μέλη του συλλόγου να επιβιβαστούν, αλλά χρειάστηκαν και δεύτερο αεροσκάφος, το οποίο επέστρεψε κανονικά στο Σαντιάγκο.

Δεύτερη τραγωδία στην Λατινική Αμερική: Λίγα χρόνια μετά το αεροπορικό δυστύχημα της Γκιν Κρος, μία ακόμα ομάδα της Λατινικής Αμερικής γνώρισε την τραγωδία. Ήταν η 26η Σεπτεμβρίου του 1969 όταν η ομάδα της Λα Παζ, The Strongest δέχθηκε ένα ισχυρό πλήγμα. Το «συγκρότημα» του προπονητή Εουστάκιο Ορτούνιο είχε ταξιδέψει στην Σάντα Κρους για να δώσει ένα φιλικό παιχνίδι, κατά τη διάρκεια της διακοπής των αγωνιστικών υποχρεώσεων. Κατά την επιστροφή της ομάδας, το σήμα του αεροσκάφους χάθηκε και έπειτα από έρευνα του στρατού της Βολιβίας βρέθηκαν τα συντρίμμια το αεροπλάνου στην περιοχή Viloco. Όλοι οι 74 επιβαίνοντες και τα 9 μέλη του πληρώματος βρέθηκαν νεκροί, μεταξύ των οποίων ήταν η ποδοσφαιρική ομάδα της Strongest

Σκληρό χτύπημα στην Ολντ Κρίστιανς: Η ομάδα ράγκμπι Ολντ Κρίστιανς της Ουρουγουάης ήταν μεταξύ των επιβατών του αεροσκάφους που συνετρίβη στις Άνδεις στις 13 Οκτωβρίου 1972 και ενέπνευσε την ταινία «Live»: 16 από τους 45 επιβάτες του αεροσκάφους που έπεσε επέζησαν...

Η «μαύρη μέρα» της Παχτακόρ του Βασίλη Χατζηπαναγή: 11 Αυγούστου του 1979, τέσσερα χρόνια μετά την αποχώρηση του Έλληνα ομογενή για τον «Γηραιό». Η Παχτακόρ μόλις είχε επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία του πρωταθλήματος στην Σοβιετική Ένωση και την μοιραία μέρα, ταξίδευε με προορισμό το Μινσκ της Λευκορωσίας, όπου θα αντιμετώπιζε την Ντιναμό. Ωστόσο, ένα απίστευτο ατύχημα στον εναέριο χώρο του Ντνιπροντζέρτσουνσκ στην Ουκρανία, την σημερινή πόλη Καμιάνσκε, προκάλεσε την πρώτη μεγάλη αεροπορική τραγωδία στην Σοβιετική Ένωση.

Η μεγαλύτερη συγκάλυψη αεροπορικής τραγωδίας! Μία από τις πιο... περίεργες υποθέσεις αποτελεί το αεροπορικό δυστύχημα της 8ης Δεκεμβρίου του 1987 όταν το αεροσκάφος που μετέφερε την ποδοσφαιρική ομάδα της Αλιάνζα Λίμα, συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό, χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο «Χόρχε Τσάβες» της πρωτεύουσας του Περού στην περιοχή Καλάο. Οι 43 επιβαίνοντες έχασαν την ζωή τους, ενώ μοναδικός επιζών ήταν ο πιλότος του αεροσκάφους.

Άμεσα ξεκίνησαν οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας που συντάραξαν το Περού, ωστόσο, έπειτα από απόφαση του στρατού της χώρας, οι πληροφορίες σταμάτησαν να δημοσιεύονται και ουδείς είχε σαφή εικόνα για το δυστύχημα και την κατάσταση των επιβαινόντων. Όμως, όλα τα μέλη του αεροσκάφους ήταν νεκρά.

Η τραγωδία που συγκλόνισε την Ζάμπια: Την δεκαετία του ’90 η Εθνική Ζάμπια είχε δημιουργήσει ένα ισχυρό σύνολο που έδειχνε έτοιμο να «χτυπήσει» τίτλους στην Αφρική, αλλά και καλές εμφανίσεις στα Παγκόσμια Κύπελλα. Μεγάλο αστέρι ήταν ο Καλούσα Μπουάλια, ο οποίος αγωνιζόταν στην Αϊντχόφεν. Τον Απρίλιο του 1993 οι «χάλκινες σφαίρες» θα αντιμετώπιζαν την Σενεγάλη στο Ντακάρ, για τα προκριματικά του Μουντιάλ της Αμερικής. Ωστόσο, στις 27 του μηνός γράφτηκε η πιο «μαύρη» σελίδα στην ιστορία της χώρας.

Το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή, εκτός του Μπουάλια, που θα ταξίδευε από την Ολλανδία για την Αφρική, συνετρίβη στον Ατλαντικό Ωκεανό, 500 μέτρα από την ακτή της Λίμπρεβαϊλ της Γκαμπόν. Ο πιλότος του μοιραίου αεροσκάφους, αντιλήφθηκε φωτιά στον έναν κινητήρα του «DHC-5D Buffalo», αλλά λανθασμένα έκλεισε τον διακόπτη από τον άλλο κινητήρα, με αποτέλεσμα να σταματήσει η λειτουργία και το αεροσκάφος συνετρίβη στον Ωκεανό, προκαλώντας τον θάνατο όλης της ομάδας της Ζάμπια.

Όταν ξεκληρίστηκε η Σαπεκοένσε: Η πιο πρόσφατη αεροπορική τραγωδία που αφορούσε και το ποδόσφαιρο, ήταν αυτή της 28ης Νοεμβρίου 2016. Τότε, η πτήση 2933 της LaMia Airlines μετέφερε 77 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου παικτών και προσωπικού της ομάδας Σαπεκοένσε από τη Βραζιλία και συνετρίβη όταν πλησίαζε στο Μεντεγίν της Κολομβίας. Τα αίτια που αναφέρθηκαν ήταν ηλεκτρική βλάβη και πιθανή έλλειψη καυσίμων. Από το τραγικό συμβάν απεβίωσαν 71 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων και 21 δημοσιογράφων, όλοι σχετιζόμενοι ουσιαστικά με την ομάδα και προφανώς σε αυτούς ήταν και το πλήρωμα του αεροπλάνου.