Η ανοικοδόμηση είναι μία από τις κυριότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι ισλαμιστές ηγέτες της Συρίας, που κατέλαβαν την εξουσία τον Δεκέμβριο του 2024 αφού ανέτρεψαν τον Μπασάρ αλ Άσαντ.
Ακόμη και πριν από τη σύγκρουση, η Τεχεράνη εκτιμούσε ότι χρειαζόταν περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένες επενδύσεις μόνο και μόνο για τον εκσυγχρονισμό απαρχαιωμένων δρόμων, δικτύων και λιμανιών, αλλά τώρα, οι πόροι θα διατεθούν για την ανοικοδόμηση.
Τόνισε ότι η Ρωσία «υποστηρίζει και εκτιμά πλήρως» όλες τις προσπάθειες της Αιγύπτου για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Γάζα και πιστεύει ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να τερματιστούν το συντομότερο δυνατό.
Με «περισσότερο από το 60% των σπιτιών» να έχει καταστραφεί από τον Οκτώβριο του 2023, το 30% των αναγκών ανοικοδόμησης θα διανεμηθεί στον τομέα στέγασης
Εικόνες καταστροφής και συντρίμμια έχει αφήσει πίσω του ένας χρόνος σκληρού πολέμου στη Γάζα, έχοντας καταστρέψει την συντριπτική πλειοψηφία των σπιτιών, των σχολείων, των νοσοκομείων, των θρησκευτικών χώρων.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκίνησαν ήδη εκστρατεία για ένα πρόγραμμα ανοικοδόμησης, γιγαντιαίας κλίμακας, στην Ουκρανία.
«Υπόσχομαι ακούραστη προσπάθεια, μέχρι τέλους, υπέρ της ανοικοδόμησης», διαβεβαίωσε τους σεισμοπαθείς ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματταρέλλα