Επεσήμανε ότι «η Αίγυπτος είναι ένας έμπιστος εταίρος για την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ελλάδα και διαδραματίζει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο στη Μεσόγειο, την Εγγύς Ανατολή και την Αφρική».
Το φετινό καλοκαίρι θα είναι το πιο θερμό πολιτικά των τελευταίων χρόνων παρά το ότι οι εκλογές, σύμφωνα με όσα δηλώνει ο πρωθυπουργός, δεν είναι κοντά
Είμαστε σε συνεννόηση με την αιγυπτιακή πλευρά, ώστε αυτό να διασφαλιστεί με τρόπο νομικά ισχυρό στο βάθος των αιώνων, είπε ο πρωθυπουργός - Το Άγιον Όρος, δεν προσφέρεται ως ένα πεδίο άσκησης επιρροών με άλλες σκοπιμότητες, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Με τον Αρχιεπίσκοπο Σινά, Φαράν και Ραϊθώ, Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Όρους Σινά, κ. Δαμιανό, συναντήθηκε χθες, Πέμπτη, 26 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης.
Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραστεί στο πανηγύρι της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης Σινά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του χρόνου.
Εν μέσω της νέας μείζονος κρίσης στη Μέση Ανατολή, ο Γιώργος Γεραπετρίτης επισημαίνει ότι προτεραιότητα είναι να συνεχιστεί ο συντεταγμένος διάλογος των δύο μερών.
Ο κ. Κακλαμάνης τονίζει, ότι για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς, το νομικό καθεστώς της Ιεράς Μονής της Αγίας Αικατερίνης αντιμετωπίζεται πρωτίστως ως ζήτημα Διεθνούς Δικαίου, όπως αυτό προκύπτει από διατάξεις της Σύμβασης της UNESCO του 1972 για την Παγκόσμια Πολιτιστική και Φυσική Κληρονομιά.
Τι μέλλει γενέσθαι με τα περιουσιακά στοιχεία της μονής και ποια από αυτά είναι ανάμεσα στα «φιλέτα» που διεκδικεί το αιγυπτιακό Δημόσιο - Τα αιγυπτιακά βακούφια στην Ελλάδα και η ιστορία τους.
Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά σημείωσε πως οι συχνές συναντήσεις με τον Χακάν Φιντάν, έχουν στόχο την διατήρηση ενός διαύλου επικοινωνίας με σκοπό να προλαμβάνονται εντάσεις και να γίνεται διαχείρισή τους.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το ψήφισμα προτάθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της ΔΣΟ, βουλευτή Λάρισας, Μάξιμο Χαρακόπουλο και εγκρίθηκε ομόφωνα από τα μέλη της ΔΣΟ
Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν οι συζητήσεις μεταξύ των υπουργών Ελλάδας και Αιγύπτου για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Αγίας Αικατερίνης του Σινά, με το Κάιρο να επιμένει ότι θα προφυλαχθεί ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της.
Από την πλευρά της, η ελληνική αντιπροσωπεία κάλεσε τους Αιγύπτιους να λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της διατήρησης του status quo και της συνέχειας της Μονής, κάτι που δεν μπορεί να συμβεί αν αποστερηθεί των εκτάσεων γης που την περιβάλλουν.
Σε εξέλιξη είναι οι διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής και της αιγυπτιακής αντιπροσωπείας για τη Μονή Σινά, ενώ είχε προηγηθεί η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Αιγύπτιο ομόλογό του σε καλό κλίμα.
Στον «αέρα» του ενημερωτικού ραδιοφώνου του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» μίλησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Αρμόδιος για θέματα Απόδημου Ελληνισμού, Γιάννης Λοβέρδος, συζητώντας για την αμφιλεγόμενη απόφαση του αιγυπτιακού δικαστηρίου σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής της Αγίας Αικατερίνης στους πρόποδες του όρους Σινά.
Η Αθήνα επιζητεί την τήρηση των δεσμεύσεων του προέδρου Σίσι, την προστασία του ορθόδοξου και προσκυνηματικού χαρακτήρα της Μονής, και τη διασφάλιση της παρουσίας των μοναχών εκεί.
«Ο Σίσι δεν πρόκειται να διακινδυνέψει της σχέσεις αδελφοσύνης και συνεργασίας Ελλάδας - Αιγύπτου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εξωτερικών Τάσος Χατζηβασιλείου σε ότι αφορά το ζήτημα που έχει τεθεί με την Μονή του Όρου Σινά
Αύριο Τετάρτη μεταβαίνει στο Κάιρο η ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Γ. Γεραπετρίτη, για να συζητήσει το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Μονής Σινά.