Ανακάλυψη - σταθμός: Ανίχνευσαν τα πρώτα βαρυτικά κύματα από συγχώνευση άστρων νετρονίων! (ΒΙΝΤΕΟ)

Ανακάλυψη - σταθμός: Ανίχνευσαν τα πρώτα βαρυτικά κύματα από συγχώνευση άστρων νετρονίων!
Ενημερώθηκε: 16/10/17 - 21:45

Ανακάλυψη - σταθμός θεωρείται το εύρημα από αστροφυσικούς επιστήμονες από ΗΠΑ και Ευρώπη ανιχνεύοντας στη Γη τα πρώτα βαρυτικά κύματα που προέρχονται από τη σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων. 

Για πρώτη φορά, εντόπισαν και παρατήρησαν με 70 επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια την ισχυρή ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που συνόδευε το κοσμικό αυτό φαινόμενο, όπως ανακοίνωσαν σε ταυτόχρονες συνεντεύξεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού σε Ουάσιγκτον, Λονδίνο και Γκάρτσινγκ Γερμανίας. 

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το εν λόγω επίτευγμα σηματοδοτεί τη γέννηση μιας νέου τύπου αστρονομίας, ενώ αναμένεται να προκύψουν μια σειρά από άλλες ανακαλύψεις, όπως η λύση στο μυστήριο των εκρήξεων ακτίνων γάμα (Gamma-Ray Bursts - GRBs). Στον αντίποδα, άλλοι επιστήμονες μπόρεσαν να ρίξουν φως στην προέλευση των βαρύτερων χημικών στοιχείων (μολύβδου, χρυσού, πλατίνας κα), αλλά και να κάνουν μια νέα εκτίμηση του ρυθμού επέκτασης του σύμπαντος.

Όλα αυτά ξεκίνησαν από την αρχική ανίχνευση στις 17 Αυγούστου!

Τότε εμφανίστηκε ένας νέος τύπος σήματος βαρυτικών κυμάτων προσελκύοντας το ενδιαφέρον των επιστημόνων. Μόλις δύο δευτερόλεπτα μετά την ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων από τα επίγεια παρατηρητήρια LIGO και Virgo, το διαστημικό τηλεσκόπιο Fermi της NASA κατέγραψε μια ισχυρότατη έκρηξη ακτίνων γάμμα (GRB) σε μια περιοχή -στον αστερισμό του Ύδρου στο νότιο ημισφαίριο του ουρανού της Γης- από όπου εκτιμάται ότι προήλθαν τα βαρυτικά κύματα, μια σαφής ένδειξη ότι τα δύο συμβάντα συνδέονταν. Την έκρηξη GRB κατέγραψε και ο δορυφόρος Integral του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA).

Οι φασματοσκοπικές αναλύσεις μαρτυρούν ότι δεν πρόκειται για έκρηξη σούπερ - νόβα, αλλά για ένα φαινόμενο που δεν είχε ποτέ παρατηρηθεί στο παρελθόν. Το φαινόμενο είχε αρχικά μπλε χρώμα και μετά κόκκινο, ώσπου έγινε πολύ αχνό για να είναι ορατό, δείχνοντας έτσι ότι μια πολύ καυτή ύλη ψυχράνθηκε γρήγορα και έχασε τη φωτεινότητά της.

Σύμφωνα με τα θεωρητικά μοντέλα, πυρηνικές αντιδράσεις συμβαίνουν στην ύλη που εκτινάσσεται στο διάστημα κατά τη συγχώνευση δύο άστρων νετρονίων, παράγοντας έτσι ατομικούς πυρήνες βαρύτερους από τον σίδηρο (χρυσού, μολύβδου κά). Αυτή η καυτή ραδιενεργή ύλη διαχέεται στο διάστημα εκπέμποντας φως σε πολλά μήκη κύματος, ένα φαινόμενο γνωστό ως «κιλονόβα».

Αυτή η διαδικασία, με την οποία στο σύμπαν παράγονται βαριά στοιχεία και η οποία έως τώρα ήταν μόνο θεωρητική, πιστεύεται ότι παρατηρήθηκε για πρώτη φορά και έτσι επιβεβαιώθηκε. Η νέα εκτίμηση είναι, ότι το σύμπαν επεκτείνεται με ρυθμό περίπου 70 χιλιομέτρων ανά δευτερόλεπτο ανά παρσέκ, που συμβαδίζει με τις έως τώρα εκτιμήσεις.

Η πρώτη ανίχνευση βαρυτικών κυμάτων από μαύρες τρύπες είχε γίνει στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 και -μετά την επιβεβαίωσή της- είχε ανακοινωθεί στις 11 Φεβρουαρίου 2016.΄Εκτοτε ανιχνεύθηκαν άλλες τρεις φορές βαρυτικά κύματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η κλιματική αλλαγή «ψήνει» επικίνδυνα τον πλανήτη