Έσπασε την σιωπή του ο Μαρκ Ζούκενμπεργκ: Έχουμε την ευθύνη να προστατεύσουμε τα δεδομένα σας

Τη σιωπή του έσπασε ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την υπόθεση των δεδομένων της Cambridge Analytica
Ενημερώθηκε: 21/03/18 - 23:00

Τη σιωπή του έσπασε ο επικεφαλής του Facebook, Μαρκ Ζούκερμπεργκ για την υπόθεση των δεδομένων της Cambridge Analytica.

Κι ενώ αρχικά η εταιρεία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι είναι «σοκαρισμένη που εξαπατήθηκε» γα τη χρήση προσωπικών δεδομένων των χρηστών της από την Cambridge Analytica πλέον αναγκάστηκε  εκ των πραγμάτων να μιλήσει προτού ολοκληρωθεί ο έλεγχος της εταιρείας του, εξαιτίας Βρετανών βουλευτών που διέταξαν τη δική τους έρευνα και κάλεσαν το Facebook να κάνει πίσω.

Στη δήλωσή του ο Ζούκερμπεργκ αναφέρει τα βήματα που έχουν ήδη γίνει και αυτά που πρόκειται να γίνουν για την αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος, όπως το αποκαλεί.

"Εχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τα δεδομένα σας και εάν δεν μπορούμε, δεν μας αξίζει να σας υπηρετούμε. Εργάζομαι για να καταλάβω τι ακριβώς συνέβη και πώς θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ξανά. Τα καλά νέα είναι ότι οι πιο σημαντικές ενέργειες που θα αποτρέψουν μια επανάληψη του συμβάντος σήμερα έχουν γίνει πριν από χρόνια. Αλλά κάνουμε και λάθη, υπάρχουν περισσότερο που πρέπει να γίνουν και χρειάζεται να επιταχύνουμε και να τα κάνουμε", λέει ο ιδρυτής του Facebook και παραθέτει ένα χρονοδιάγραμμα των γεγονότων:

"Το 2013, ο αναλυτής του Πανεπιστημίου του Cambridge, ονόματι Aleksandr Kogan δημιούργησε μια εφαρμογή με ένα κουίζ προσωπικότητας. Η εφαρμογή εγκαταστάθηκε από περίπου 300.000 ανθρώπους οι οποίοι μοιράστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα καθώς και μερικά από τα δεδομένα των φίλων τους. Με τον τρόπο που λειτουργούσε τότε η πλατφόρμα μας, ο Kogan είχε πρόσβαση σε δεκάδες εκατομμύρια δεδομένα των φίλων τους.

Το 2014, για να αποφύγουμε τυχόν παραβιάσεις δεδομένων από εφαρμογές, ανακοινώσαμε ότι αλλάζουμε ολόκληρη την πλατφόρμα για να μειώσουμε δραματικά τα στοιχεία στα οποία υπήρχε πρόσβαση. Apps, όπως αυτή του Kogan, δεν μπορούσαν πλέον να ζητάνε στοιχεία για τους φίλους ενός χρήστη εκτός και εάν υπήρχε εξουσιοδότηση από τους ίδιους. Ζητήσαμε επίσης από τους developers των εφαρμογών να παίρνουν τη δική μας άδεια προτού ζητήσουν τυχόν ευαίσθητα δεδομένα από τον κόσμο. Αυτές οι ενέργειες θα απέτρεπαν οποιαδήποτε εφαρμογή, όπως αυτή του Kogan, από το να έχει τόσο μεγάλη πρόσβαση σε δεδομένα σήμερα.

Το Facebook εξακολουθεί να βρίσκεται το επίκεντρο ενός σκανδάλου με τα προσωπικά δεδομένα χρηστών

 

Το 2015 μάθαμε από δημοσιογράφους της Guardian πως ο Kogan είχε μοιραστεί τα δεδομένα από την εφαρμογή του με την Cambridge Analytica. Είναι ενάντια στις πολιτικές μας για τους developers να μοιράζονται τα δεδομένα προσώπων χωρίς τη συγκατάθεσή τους, για αυτό και αποκλείσαμε άμεσα την εφαρμογή του Kogan από την πλατφόρμα μας και απαιτήσαμε από τον ίδιο και την Cambridge Analytica να επιβεβαιώσουν επίσημα ότι είχαν διαγράψει όλα τα σημαντικά δεδομένα που είχαν αποσπάσει. Μας παρείχαν αυτή τη διαβεβαίωση.

Την περασμένη εβδομάδα μάθαμε από τους Guardian, New York Times και Channel 4 ότι η Cambridge Analytica ενδέχεται να μην είχε διαγράψει τα στοιχεία όπως είχε διαβεβαιώσει. Τους απαγορεύσαμε αμέσως να χρησιμοποιούν οποιαδήποτε από τις υπηρεσίες μας. Η Cambridge Analytica ισχυρίζεται πως έχει ήδη διαγράψει τα δεδομένα και έχει συμφωνήσει σε έλεγχο από μια εταιρεία που προσλάβαμε για το σκοπό αυτό. Συνεργαζόμαστε παράλληλα με τις ρυθμιστικές αρχές καθώς ερευνούν τι συνέβη.

Αυτή ήταν μια παραβίαση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον Kogan, την Cambridge Analytica και το Facebook. Αλλά ήταν επίσης μια παραβίαση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο Facebook και τον κόσμο που μοιράζεται μαζί μας τα στοιχεία του, περιμένοντας ότι θα τα προστατέψουμε. Πρέπει να το διορθώσουμε αυτό".

Προς πλήρη έλεγχο και προ του 2014

Ο Ζούκερμπεργκ ,παράλληλα, προανήγγειλε ότι η εταιρεία θα ελέγξει όλες τις εφαρμογές που είχαν πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες προτού αλλάξει η πλατφόρμα το 2014 και θα διενεργήσει εκτεταμένο έλεγχο σε οποιαδήποτε εφαρμογή παρουσιάζει ύποπτη δραστηριότητα. Θα αποκλείσει από την πλατφόρμα της οποιονδήποτε developer δεν συναινέσει σε διεξοδικό έλεγχο. Και εάν εντοπίσει developers που διαχειρίστηκαν λανθασμένα τα στοιχεία, θα τους αποκλείσει και θα ειδοποιήσει οποιονδήποτε επηρεάζεται από τις εφαρμογές αυτές. Αυτό αφορά και όσους επηρεάστηκαν από την εφαρμογή του Kogan.

Τέλος, η εταιρεία θα περιορίσει περαιτέρω την πρόσβαση των developers σε στοιχεία για να αποτρέψει άλλα είδη παραβιάσεων. Για παράδειγμα, θα διακόπτει την πρόσβαση ενός developer στα στοιχεία ενός ατόμου, εάν το άτομο αυτό δεν έχει χρησιμοποιήσει την εφαρμογή για ένα τρίμηνο.