Τι είναι η "Νόσος του φιλιού" λοιμώδης μονοπυρήνωση;

Τι είναι η "Νόσος του φιλιού" λοιμώδης μονοπυρήνωση;
Ενημερώθηκε: 08/10/16 - 14:01

Στις περισσότερες περιπτώσεις οφείλεται σε έναν ιό που μοιάζει με αυτόν του ιού του έρπητα και μεταδίδεται κυρίως με το φιλί, γι' αυτό ονομάζεται και «νόσος του φιλιού». Αρκετοί μπερδεύουν τη λοιμώδη μονοπυρήνωση με γρίπη ή άλλες ιώσεις, καθώς τα συμπτώματα μοιάζουν. Τι ακριβώς είναι όμως η λοιμώδης μονοπυρήνωση; Τί συμπτώματα έχει και ποια η αντιμετώπισή της;

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση ταλαιπωρεί συχνότερα τους νέους ανθρώπους και ειδικά τους εφήβους. Εκδηλώνεται και σε μικρά παιδιά, αλλά τα συμπτώματα σε αυτά είναι συνήθως λιγότερο σοβαρά σε σχέση με αυτά που παρατηρούνται στους νέους.

Συμπτώματα

-Κόπωση

-Εξάντληση

-Αδιαθεσία

-Ανορεξία

-Πυρετός

-Πονόλαιμος (φαρυγγίτιδα)

-Διόγκωση των αδένων

-Διόγκωση συκωτιού και σπλήνα

Τα πιο πολλά συμπτώματα που συνδέονται με τη λοιμώδη μονοπυρήνωση κάνουν δύσκολη τη διάγνωσή της, επειδή μοιάζουν με αυτά του κρυολογήματος και μπορεί να αποπροσανατολίσουν τον ασθενή. Όταν όμως επιμένουν και διαρκούν πάνω από μία εβδομάδα, πρέπει να ζητήσετε ιατρική βοήθεια. O γιατρός θα διαγνώσει τη λοιμώδη μονοπυρήνωση με κλινική εξέταση και με ειδικές εξετάσεις αίματος.

Η λοιμώδης μονοπυρήνωση δεν είναι σοβαρή, αφού τα συμπτώματα κάνουν συνήθως τον κύκλο τους και υποχωρούν μόνα τους. Σε ελάχιστες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν σοβαρές επιπλοκές όπως απόφραξη των ανώτερων αναπνευστικών οδών λόγω διόγκωσης των αμυγδαλών και των λεμφαδένων, με αποτέλεσμα ο ασθενής να υποφέρει από έντονη δύσπνοια. Άλλη επικίνδυνη, αλλά πολύ σπάνια επιπλοκή, είναι η ρήξη σπλήνα που χρήζει άμεσης χειρουργικής επέμβασης.

Αντιμετώπιση

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την καταπολέμηση του ιού της λοιμώδους μονοπυρήνωσης. H ασθένεια περιορίζεται μόνη της, χωρίς φάρμακα, και τα συμπτώματα υποχωρούν περίπου σε 1-3 εβδομάδες από την εμφάνισή τους. Όλο αυτό το διάστημα, όμως, συστήνεται ξεκούραση. Ακόμα και μετά την υποχώρηση των αρχικών συμπτωμάτων, πρέπει να αποφύγετε τις έντονες δραστηριότητες για μερικές ακόμα εβδομάδες, ώστε να επιτραπεί στο σπλήνα να επανέλθει στο φυσιολογικό του μέγεθος και να αποφευχθεί ενδεχόμενη ρήξη του.

Xρειάζεται επίσης τακτική παρακολούθηση από το γιατρό έως την πλήρη υποχώρηση όλων των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της αιματολογικής εικόνας στο φυσιολογικό.

Πρόληψη

Επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο, ο μόνος τρόπος για να προληφθεί η μόλυνση είναι η αποφυγή άμεσης επαφής με το σάλιο του προσβεβλημένου ατόμου, που σημαίνει κυρίως την αποφυγή των φιλιών, αλλά και τη χρήση κοινών σκευών (ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κλπ.). Τα άτομα με λοιμώδη μονοπυρήνωση μπορούν να μεταδώσουν τον ιό για μια περίοδο αρκετών μηνών (τουλάχιστον 6), αφού και μετά την υποχώρηση των συμπτωμάτων ο ιός παραμένει στη στοματική κοιλότητα του ατόμου που προσβλήθηκε.