Βανδάλισαν ξανά την Αγία Σοφία

 
Ακόμη ένα περιστατικό βανδαλισμού στην Αγία Σοφία

Ενημερώθηκε: 14/07/22 - 14:08

Ένας ακόμη βανδαλισμός συνέβη στην Αγία Σοφία, αφού αφαίρεσαν διάκοσμο από την Αυτοκρατορική Πύλη.  

Το περιστατικό ήρθε στη δημοσιότητα από τον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό ATV.  Πιο συγκεκριμένα στο δελτίο ειδήσεων του σταθμού παρουσιάστηκε ρεπορτάζ με τίτλο: «Χάθηκε το ιστορικό έμβλημα. Πού είναι το έμβλημα που βρίσκονταν στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας;»

Επιπλέον αναφέρθηκε ότι «η Αγία Σοφία για ακόμη μια φορά έγινε στόχος απερίσκεπτων ατόμων. Στο παρελθόν κατέστρεψαν την Αυτοκρατορική Πύλη, τους τοίχους και τα μάρμαρα. Και τώρα χάθηκε ένα από τα εμβλήματα της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας».

Πολίτης που μίλησε στην κάμερα είπε οως «είναι θλιβερά τα όσα συμβαίνουν στην Αγία Σοφία. Μάλλον δεν θα τελειώσουν ποτέ», ενώ στο ρεπορτάζ προστίθεται ότι «πρώτα η Αυτοκρατορική Πύλη, στη συνέχεια οι τοίχοι και τώρα».

«Κάθε σημείο της Αγίας Σοφίας είναι ιερό, συνεπώς με βάση αυτή την αντίληψη και το έμβλημα θεωρείται ιερό και μπορούν να το πάρουν στο σπίτι τους», είπε ο πολίτης.

Σύμφωνα πάντα με το τουρκικό κανάλι το ιερό αυτό έμβλημα είτε εκλάπη είτε χάθηκε, ωστόσο σύμφωνα με πολίτη και στο παρελθόν έχουν συμβεί ανάλογα περιστατικά. «Στο παρελθόν «έφαγαν» τη θύρα της Αυτοκρατορικής Πύλης. Στη συνέχεια έσπασαν τη δεξαμενή και τοποθέτησαν εντός υποδήματα. Έσπασαν τα μάρμαρα της Αγίας Σοφίας. Έξυσαν τους τοίχους. Μπορούμε να απαριθμήσουμε ακόμη πολλά γεγονότα», τόνισε.

«Σε ένα από τα πιο σημαντικά σημεία της εισόδου του τζαμιού της Αγίας Σοφίας -που έχει ιστορία 1500 ετών- υπάρχουν πολλά εμβλήματα πάνω στην ιστορική αυτή Πύλη. Ένα από τα εμβλήματα αυτά λείπει εδώ και ενάμισι μήνα», αναφέρει το ρεπορτάζ.

«Η πύλη αυτή είναι μια από τις εννέα πύλες που βρίσκονται στον εσωτερικό νάρθηκα. Ακριβώς δίπλα στην Αυτοκρατορική Πύλη, για το λόγο αυτό και είναι σημαντική. Παρότι υπάρχουν δεκάδες άνδρες ασφαλείας, δεν είναι γνωστή η τύχη του εμβλήματος. Και οι ιστορικοί αντιδρούν στο θέμα αυτό... Επειδή κάθε τμήμα της Αγίας Σοφίας είναι ιερό, ο κόσμος θέλει να παίρνει κομμάτια της στο σπίτι του», είπε πολίτης στο κανάλι που παρουσίασε το ρεπορτάζ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ