Διπλό ράπισμα για την Άγκυρα σε μία μέρα - Σαφή μηνύματα στήριξης της Ελλάδας από Γερμανία - Γαλλία

 
BAERBOCK cavusoglu

Ενημερώθηκε: 30/07/22 - 10:02

Γερμανία και Γαλλία παρείχαν χτες σημαντική στήριξη στη χώρα μας έναντι της τουρκικής προκλητικότητας και των απειλών της Άγκυρας.

Το πρώτο ράπισμα για την Τουρκία ήρθε με τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από την Αθήνα. Με μια ηχηρή δήλωση και ξεκάθαρα λόγια, διεμήνυσε προς την κατεύθυνση της Άγκυρας ότι «τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου αποτελούν ελληνικό έδαφος» και αυτό είναι ένα γεγονός «το οποίο κανένας δεν έχει δικαίωμα να θέσει εν αμφιβόλω».

Δήλωση που εκνεύρισε την Άγκυρα με αποτέλεσμα να προκύψει τεταμένη ατμόσφαιρα μπροστά σε διεθνές ακροατήριο σε τουρκικό έδαφος. «Εμείς δεν κάνουμε προπαγάνδα. Ως μεγαλύτερη χώρα της Ευρώπης ενδιαφερόμαστε για τα σύνορα της ΕΕ». «Έχουμε κοινά εξωτερικά όρια» και ότι τα σύνορα αυτά της ΕΕ είναι σημαντικά διαμήνυσε η Αναλένα Μπέρμποκ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό της στην Κωνσταντινούπολη.

Η κα Μπέρμποκ πρόσθεσε πως «δεν μπορούμε να λύσουμε το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου με κλιμάκωση της έντασης». Είχαν προηγηθεί οι κατηγορίες του κ. Τσαβούσογλου εναντίον της Γερμανίας για μεροληπτική στάση και κατά της Αθήνας και της Λευκωσίας για προπαγάνδα. «Η Γερμανία θα πρέπει να κρατήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και να μην παίζει το παιχνίδι των ελληνικών και κυπριακών προκλήσεων και προπαγάνδας».«Θέλουμε η Γερμανία να διατηρήσει μια ισορροπημένη στάση όσον αφορά τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου», είπε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου.

Στη συνέχεια, και αφού «έφαγε τη σφαλιάρα» από την Μπέρμποκ, ο τούρκος ΥΠΕΞ προσπάθησε να τα «μαζέψει» αναφέροντας πως ενδεχομένως έγινε κάποιο λάθος στην μετάφραση. «Εγώ δεν είπα ότι η Γερμανία κάνει προπαγάνδα αλλά ότι η Γερμανία γίνεται θύμα προπαγάνδας της Ελλάδας».

Στο μεταξύ, ξεκάθαρο μήνυμα ότι η Γαλλία θα σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας έναντι των απειλών κατά της κυριαρχίας της, έστειλε η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά, μετά τη συνάντηση με τον Νίκο Δένδια στο Παρίσι.

“Η Γαλλία, όπως άλλωστε το έχει εκφράσει πολλές φορές, και μάλιστα δια στόματος του Γάλλου προέδρου τον Μάιο, είναι σύμμαχος και φίλη χώρα της Ελλάδας και είναι απολύτως αλληλέγγυα έναντι οποιασδήποτε απόπειρας επιβουλής της ελληνικής κυριαρχίας. Παρακολουθούμε την κατάσταση και πραγματικά μπορείτε να βασίζεστε σε εμάς” τόνισε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ