Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποκαλύπτει το πιο αυταρχικό του πρόσωπο στον πρώτο ανασχηματισμό μετά τις εκλογές του 2023, τοποθετώντας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης τον Ακίν Γκιουρλέκ.
Πρόκειται για μια κίνηση-πρόκληση, καθώς ο Γκιουρλέκ δεν είναι ένας απλός τεχνοκράτης, αλλά ο εισαγγελέας που ενορχήστρωσε την πρωτοφανή δικαστική εξόντωση της αντιπολίτευσης, κρατώντας εδώ και μήνες σιδηροδέσμιο τον κύριο πολιτικό αντίπαλο του Προέδρου, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Η αναβάθμιση του Γκιουρλέκ αποτελεί την απόλυτη επιβράβευση για το εφιαλτικό κατηγορητήριο των 4.000 σελίδων, με το οποίο απαίτησε την εξωπραγματική ποινή των 2.000 ετών για τον Δήμαρχο Κωνσταντινούπολης. Η «δικαιοσύνη» του Ερντογάν φαίνεται πλέον να ταυτίζεται πλήρως με την εκδίκηση, καθώς ο άνθρωπος που προκάλεσε τη μεγαλύτερη κοινωνική έκρηξη της δεκαετίας με τις αυθαίρετες διώξεις του, καλείται τώρα να διοικήσει το δικαστικό σώμα της χώρας.
Παράλληλα με την τοποθέτηση του Γκιουρλέκ, ο Τούρκος Πρόεδρος θωρακίζει το καθεστώς του διορίζοντας τον Μουσταφά Τσιφτσί στο Υπουργείο Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα κυβερνητική δομή στοχεύει στην καταστολή και όχι στη διακυβέρνηση. Οι αλλαγές αυτές, που έγιναν χωρίς καμία επίσημη αιτιολόγηση, έρχονται σε μια κρίσιμη στιγμή, μόλις έναν μήνα πριν ξεκινήσει η δίκη-παρωδία για τη φερόμενη διαφθορά στον Δήμο Κωνσταντινούπολης.
Η αντιπολίτευση και διεθνείς οργανισμοί μιλούν ανοιχτά για ένα εν εξελίξει «δικαστικό πραξικόπημα». Ο πρόεδρος του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, κατήγγειλε ότι η έννοια του δίκαιου πολιτικού ανταγωνισμού έχει πλέον εκλείψει στην Τουρκία, καθώς το καθεστώς χρησιμοποιεί τους εισαγγελείς ως υπουργούς και τα δικαστήρια ως αγχόνες για τους δημοκρατικούς θεσμούς. Παρά τον κλοιό του αυταρχισμού, η αντιπολίτευση δηλώνει αποφασισμένη να μην παραδοθεί στην τρομοκρατία της Άγκυρας.