Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Τι κρύβουν οι ρητορικές επιλογές του Τούρκου προέδρου;

 
rdogan-aeroplano

Ενημερώθηκε: 02/12/23 - 13:11

Δηλώσεις σε δημοσιογράφους για τις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκία έκανε σήμερα ο Ερντογάν, λίγο πριν την επικείμενη επίσημη επίσκεψή του στην χώρα μας, στις 7 Δεκεμβρίου, επαναλαμβάνοντας πάλι ότι έρχεται έχοντας στη βαλίτσα του όλες τις τουρκικές αμφισβητήσεις.

Όπως ξανάπε πρόσφατα βλέπει την επίσκεψη ως «σημαντική ευκαιρία», με την οποία «λαμβάνει σάρκα και οστά η αρχή του να "βγαίνουν όλοι κερδισμένοι" (καζάν - καζάν = αμοιβαίο όφελος)».

Όπως είπε (και) σήμερα, «στην Αθήνα θα πάμε με προσέγγιση kazan kazan (win-win). Εκεί θα συζητήσουμε τόσο τις διμερείς μας σχέσεις όσο και τις σχέσεις Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να πάρουμε αποφάσεις αντάξιες του πνεύματος της νέας εποχής» .

Το win - win (kazan - kazan) που επαναλαμβάνει το τελευταίο διάστημα ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα ο Ερντογάν, ουσιαστικά σημαίνει «διεκδικώ», διότι ως γνωστόν η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα από την Τουρκία σεβόμενη τις συνθήκες και τη διεθνή νομιμότητα. Αντιθέτως , η Τουρκία του Ερντογάν είναι αυτή που έχει ανυπόστατες διεκδικήσεις τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Και αυτό που ο Ερντογάν λέει κάπως «κομψά» το λένε ωμά το τελευταίο διάστημα υπουργοί του και στρατιωτικοί του. Ο ναύαρχος επικεφαλής του τουρκικού πολεμικού Ναυτικού, σε πρόσφατη συνέντευξή του ανέπτυξε όλο το φάσμα των τουρκικών διεκδικήσεων. Έκανε σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει υποχωρήσει ούτε πόντο από το όραμα - σύνορα της «Γαλάζιας πατρίδας». πριν λίγες μέρες μάλιστα η Τουρκία έθεσε θέμα αποστρατιωτικοποίησης της Ικαρίας.

Στις σημερινές του δηλώσεις ο Ερντογάν, εξήρε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του επαναλαμβάνοντας τη γνωστή «καραμέλα» του τελευταίου διαστήματος, ότι θέλει να μειώσει τους εχθρούς και να αυξήσει του φίλους. «Η ελπίδα μας είναι να ξεκινήσει μια νέα εποχή. Οπως λέω πάντα: Προσπαθούμε να αυξήσουμε τους φίλους και να μειώσουμε τους εχθρούς» δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης.

«Δεν είναι σωστό για δύο χώρες, που είναι τόσο κοντά σε απόσταση και τόσο αλληλένδετες στο παρελθόν τους, να εξακολουθούν να βαδίζουν με φωνές που τροφοδοτούν την εχθρότητα» είπε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ακόμα ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες, προσπαθούν να μας στρέψουν ο ένας εναντίον του άλλου».

« Ενώ δεν μας έδωσαν F-16 παρόλο που τα πληρώσαμε, εξακολουθούν να στέλνουν F-16 και πυρομαχικά στην Ελλάδα».

«Επισκεπτόμαστε τον γείτονα μας και καθόμαστε και συζητάμε. Αν δεν εμπλακούμε σε συμπεριφορές που θα έβλαπταν ο ένας τα συμφέροντα του άλλου, δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Συνεχίζουμε τον δρόμο μας ως έχει. Φυσικά, έχουμε διαφορές απόψεων και υπάρχουν βαθιά ζητήματα που δεν μπορούν να επιλυθούν με τη μία. Ωστόσο, υπάρχουν και ζητήματα που μπορούμε να λύσουμε άμεσα και που θα διευρύνουν τη βάση για συνεργασία» δήλωσε.

«Εάν μπορέσουμε να ξεκινήσουμε μια νέα εποχή, να τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας και να αναπτύξουμε αυτές τις σχέσεις σε μια πλατφόρμα απαλλαγμένη από εξωτερικές επιρροές, είμαι σίγουρος ότι θα ωφεληθούμε. Η αντίληψή μας για την εξωτερική πολιτική δεν είναι «πάντα κερδίζω και η άλλη πλευρά χάνει» είπε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ