Στην κατεχόμενη Κύπρο θα βρεθεί σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιστρέφει δυναμικά στη ρητορική των δύο κρατών.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του διευθυντή της Τουρκικής Προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο Ερντογάν θα κάνει τα εγκαίνια του «προεδρικού» των κατεχομένων, της λεγόμενης «Βουλής», του «πρωθυπουργικού βραβείου και τον εθνικό κήπο, ενώ θα δώσει το παρών και στην τελετή απονομής βραβείων «TEKNOFEST TRNC».
Όπως αναφέρει ο Αλτούν κατά την επίσκεψη ο τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί και με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, με κύριο θέμα στο τραπέζι το Κυπριακό.
Θα προηγηθούν το μεσημέρι τα εγκαίνια του νέου «προεδρικού συγκροτήματος», που κατασκευάστηκε πολύ κοντά στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου. Το έργο περιλαμβάνει το νέο «προεδρικό», τη ψευδοβουλή, τα γραφεία της ψευδοπρωθυπουργίας, βιβλιοθήκη, τζαμί και ένα μεγάλο πάρκο με γήπεδα και χώρους πρασίνου. Όλα αυτά σε έκταση 639.475 τετραγωνικών μέτρων.
Ερντογάν για λύση δύο κρατών
Τα εγκαίνια και οι εξαγγελίες που θα κάνει για νέα έργα έχουν σίγουρα τη δική τους συμβολική αξία, ωστόσο αυτό που αναμένεται με μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι τα λόγια που θα πει ο Ερντογάν κατά την ολιγόωρη παρουσία του στο ψευδοκράτος. Αρχικά για την ουσία των συνομιλιών στο Κυπριακό, αφού ο Τούρκος Πρόεδρος αναμένεται να κλείσει επίσημα την περίοδο -έστω περιορισμένων- προσδοκιών για ενδεχόμενη αλλαγή της τουρκικής στάσης για τη βάση λύσης. Οι ενδείξεις μερικής διαλλακτικότητας που επέδειξε τους προηγούμενους μήνες ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών θα επιστρέψουν στο συρτάρι, όπου θα παραμείνουν τουλάχιστον για τους επόμενους μήνες
Έτσι ο Τούρκος Πρόεδρος θα αναφερθεί στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού με δύο ξεχωριστά κράτη, αρνούμενος να συζητήσει ξανά για την επιλογή της ομοσπονδίας. Πιστεύει πως το κεφάλαιο αυτό έκλεισε οριστικά στο Κραν Μοντανά και θα επαναλάβει πως δεν πρόκειται να μπει σε διαδικασία συνομιλιών με ένα στόχο που δοκιμάστηκε στο παρελθόν και απέτυχε. Χωρίς να παραλείπονται οι αναφορές για την ανάγκη διατήρησης των τουρκικών εγγυήσεων και παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων στα κατεχόμενα.
Με τις αναφορές του θα επιβεβαιώσει πως η προτεραιότητα της Άγκυρας είναι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος από τη διεθνή κοινότητα. Κάτι το οποίο η τουρκική πλευρά προσπαθεί εδώ και χρόνια χωρίς αντίκρισμα. Ούτε καν από κράτη τα οποία είναι κομμάτι του λεγόμενου τουρκικού κόσμου και ανεπίσημα έχουν αναπτύξει σχέσεις με το παράνομο μόρφωμα, όπως είναι το Αζερμπαϊτζάν.
Με όλα τα παραπάνω συνδέεται άμεσα η πρόθεση του Ερντογάν να αλλάξει την ονομασία του ψευδοκράτους από «Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου» σε «Τουρκική Δημοκρατία Κύπρου». Τουλάχιστον αυτό μεταδίδεται τις τελευταίες μέρες σε Τουρκία και κατεχόμενα, στα οποία έχει ξεσπάσει άλλη μια πολιτική αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση να δηλώνει πως διαφωνεί. Σε αντίθεση με τον Ερσίν Τατάρ ο οποίος επιθυμεί και εύχεται να προχωρήσει η αλλαγή της ονομασίας, πιστεύοντας πως είναι αναγκαίο αφού πλέον δεν τίθεται θέμα επιστροφής σε συζητήσεις για ομοσπονδία.
Η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων δεν αντιδρά μόνο για το θέμα της αλλαγής του ονόματος, αλλά και για τις πολιτικές ισλαμοποίησης και πλήρους τουρκοποίησης των κατεχομένων. Πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι το θέμα το μαντίλας, για το οποίο γίνονται εδώ και εβδομάδες μαζικές διαδηλώσεις. Το γεγονός εξόργισε τον Τούρκο Πρόεδρο, ο οποίος θα φροντίσει σήμερα να «βάλει όρια στους Τουρκοκύπριους». Τουλάχιστον αυτό εκμυστηρεύτηκε πρόσφατα σε συνεργάτες του στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Ποιον θα στηρίξει στις εκλογές;
Ωστόσο αυτό που θέτουν σαν ερώτημα οι διπλωμάτες είναι αν τελικά ο τούρκος πρόεδρος θα στηρίξει για μία ακόμα θητεία στο τιμόνι των κατεχομένων τον Ερσίν Τατάρ και ως εκ τούτου θα κλείσει μία και καλή την πόρτα στην Ομοσπονδία, ή αν θα επιβεβαιώσει το σενάριο που τον θέλει να στρέφεται προς τον επικεφαλής του CTP, Τουφάν Ερχιουμάν, ο οποίος εμφανίζεται να είναι πιο διαλλακτικός.
Το Κυπριακό έχει μπει στο στόχαστρο της τουρκικής αντιπολίτευσης, όπως και σειρά «εθνικών θεμάτων», με τον Ερντογάν να στοχοποιείται για υποχωρήσεις.
Σε μία περίοδο που ο Ερντογάν στρέφει το βλέμμα στην Ευρώπη και στα οφέλη που θα μπορούσε να αποκομίσει και μέσω ενός ειδικού ρόλου που διεκδικεί στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας.
Ο Γεραπετρίτης είδε Φιντάν ιδιωτικά
Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο πλαίσιο της πρώτης του επίσκεψης στην Κωνσταντινούπολη είχε ιδιωτικό δείπνο με τον τούρκο ομόλογο του, Χακάν Φιντάν.
Αν και δεν υπήρξε καμία ανακοίνωση για το τι συζητήθηκε δεδομένου ότι το δείπνο ήταν ιδιωτικό, το Κυπριακό, αλλά και ζητήματα που μπορεί να διαταράξουν την ηρεμία στα ελληνοτουρκικά, θεωρείται βέβαιο ότι έστω αναφέρθηκαν.
Να σημειωθεί ότι Γεραπετρίτης – Φιντάν έχουν δώσει επίσημο ραντεβού στις 14-15 Μαΐου στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.