Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν χθες στη Ρώμη, στο πλαίσιο της 4ης διακυβερνητικής διάσκεψης Τουρκίας – Iταλίας, με τη Μελόνι να αναφέρει ότι είναι ικανοποιημένη και πως η διμερής συνομιλία με τον Τούρκο πρόεδρο ήταν «ιδιαίτερα παραγωγική».
Οι στοχευμένες επενδύσεις της Τουρκίας συνεχίζονται γύρω από την Ελλάδα, με τον Ταγίπ Ερντογάν και την Πρωθυπουργό της Ιταλίας εχθές να συμφωνούν σε μία σειρά από κομβικά ζητήματα. Η Τζόρτζια Μελόνι, λίγο μετά το πέρας της συνάντησής της με τον Πρόεδρο της Τουρκίας, ανακοίνωσε πως το εμπορικό ισοζύγιο ανάμεσα σε Τουρκία και Ιταλία το οποίο το 2024 ήταν λίγο μεγαλύτερο από τα 30 δισεκατομμύρια θα ξεπεράσει μέσα στο 2025 τα 40 δισεκατομμύρια δολάρια. Σήμερα στην Τουρκία δραστηριοποιούνται με άμεσες επενδύσεις περισσότερες 500 επιχειρήσεις, ενώ η Ιταλίδα Πρωθυπουργός προανήγγειλε ακόμη μεγαλύτερες επενδύσεις σε τουρκικά εδάφη.
ο Ερντογάν υπογράμμισε ότι οι τουρκικές εταιρείες βλέπουν την Ιταλία ως μια πύλη προς την ευρωπαϊκή αγορά, και ο ίδιος επιθυμεί οι ιταλικές εταιρείες να βλέπουν την Τουρκία ως μια πόρτα προς την Ασία, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική.
Ένας πληθυσμός 2 δισεκατομμυρίων μπορεί να προσεγγιστεί σε λίγες ώρες πτήσης από την Κωνσταντινούπολη, η Turkish Airlines συνδέει 9 πόλεις της Ιταλίας με την Κωνσταντινούπολη. Αυτό το τεράστιο δυναμικό για το εμπόριο, τις επενδύσεις και τις μεταφορές μας ενθαρρύνει να θέσουμε μεγάλους και φιλόδοξους στόχους σημείωσε.
Πέρα από τις υπάρχουσες 1.500 ιταλικές εταιρείες τουρκικός στόχος είναι και περισσότεροι Ιταλοί (και όχ μόνο) επενδυτές στην Τουρκία, η οποία έχει καταστεί πόλος έλξης στην περιοχή της και στον κόσμο.
Το «colpo grosso» του Ερντογάν
Παρά τις εξαγγελίες εμπορικών συμφωνιών και το πολύ καλό κλίμα της συνάντησης, με το παρών να δίνει το μισό υπουργικό συμβούλιο της Κυβέρνησης Ερντογάν, το μεγάλο «κόλπο» του Τούρκου Προέδρου στην Ιταλία είναι μία νέα αμυντική συμφωνία μαμούθ με τη Ρώμη. Αναλυτικότερα, μετά την εξαγορά από την Baykar της ιστορικής Piaggio Aviation στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου η Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε μία νέα σύμπραξη με την τουρκική εταιρεία παραγωγής drones συνολικής επένδυσης πολλών δισεκατομμυρίων.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να προωθεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα τη συγκεκριμένη εταιρεία στην οποία «αφεντικό» είναι ο γαμπρός του και η οποία παράγει σήμερα το 60% του συνόλου των drones στρατιωτικού τύπου στον κόσμο. Με τον τρόπο αυτό πέρα από την από την εμβάθυνση των οικονομικών συνεργιών με χώρες της Ευρώπης η Άγκυρα μπαίνει ακόμη πιο δυναμικά στο «παιχνίδι» των 100 δισεκατομμυρίων που η Κομισιόν έχει ανακοινώσει πως θα διατεθούν στο πλαίσιο της ενιαίας ευρωπαϊκής άμυνας. Οι συμφωνίες της Baykar στην Ιταλία και οι επενδύσεις της το επόμενο διάστημα δεδομένα θα την καταστήσουν ως έναν από τους βασικότερους υποψήφιους για την απορρόφηση του προγράμματος αμυντικών δαπανών της Ένωσης, καθώς μέσα από την Ιταλία η Άγκυρα πληροί πλέον και τις τυπικές υποχρεώσεις που έχει θέσει η Κομισιόν στο προσχέδιο που βρίσκεται σήμερα στο τελικό στάδιο της μελέτης από τις χώρες μέλη της Ένωσης.
Ο Ταγίπ Ερντογάν επιχειρεί και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία να δημιουργήσει πανίσχυρες διμερείς σχέσεις που θα του αποφέρουν σημαντικά κέρδη όχι μόνο οικονομικά αλλά και διπλωματικά. Η ενδυνάμωση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ιταλία είναι και πάλι σε έναν χώρο πέριξ της Ελλάδας, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Αξίζει να σημειωθεί πως Τουρκία και Ιταλία βρίσκονται αρκετά κοντά τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα μετά την κρίση στη Λιβύη με τα ιταλικά συμφέροντα να τάσσονται υπέρ των τουρκικών κινήσεων και εν μέρει να προωθούν συγκεκριμένα σημεία του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Ενδιαφέρον έχει επίσης και το ενεργειακό κομμάτι της συνεργασίας ανάμεσα σε Τουρκία και Ιταλία, λεπτομέρειες του οποίου δεν έχουν ακόμη γίνει ευρέως γνωστές. Άγκυρα και Ρώμη συζητούν πάντως εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια την ενεργειακή διασύνδεση με υποθαλάσσιο αγωγό των δύο χωρών, μία συζήτηση στην οποία επίσης αργά ή γρήγορα θα πρέπει να έχει εικόνα και η Αθήνα.
Η Μελόνι είπε ότι «με τη σημερινή κοινή μας διακήρυξη επιβεβαιώνεται η σταθερότητα των σχέσεων μας και τίθενται οι αναγκαίες βάσεις για να μπορέσει να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία μας».
Η ίδια αναφέρθηκε, επίσης, στη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, το περασμένο Σάββατο, στο Βατικανό. «Hταν μια συνάντηση τεράστιας σημασίας, όλοι ελπίζουμε να αποτελέσει σημείο καμπής», δήλωσε εμφατικά.
«Η συμφωνία για το μεταναστευτικό λειτουργεί», υπογράμμισε, τέλος, η Μελόνι, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι «η προτεραιότητα, τώρα, σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή, είναι να τεθεί πάλι σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός (σ.σ. στη Λωρίδα της Γάζας)» και συμπλήρωσε πως θα συνεχιστεί η συνεργασία στο ζήτημα του προσφυγικού. Ο Ερντογάν ζήτησε την επικαιροποίηση της συμφωνίας της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε. και ζήτησε την υποστήριξη της Ιταλίας για το ζήτημα αυτό.
Οι δυο ηγέτες συνομίλησαν και για τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη συνεργασία τους για τη σταθερότητα στη χώρα.
Σε ομιλία του το βράδυ της Δευτέρας στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, ο Ερντογάν είχε αναφερθεί στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι «σχεδόν κάθε μέρα, λαμβάνουμε ειδήσεις για μια συμφορά που έχει ως αποτέλεσμα τον θάνατο ταξιδιωτών της ελπίδας. Μην ξεχνάτε ότι υπήρξαν μετανάστες που σκοτώθηκαν επειδή οι βάρκες τους τρυπήθηκαν στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο».
Κατά τη συνάντηση της Ομάδας Αμυνας Υψηλού Επιπέδου Τουρκίας – ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αγκυρα, τονίστηκε η αποφασιστικότητα να ενισχυθεί η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στους τομείς της άμυνας, της στρατιωτικής εκπαίδευσης και της αμυντικής βιομηχανίας, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας της Τουρκίας.