Γερουσιαστής Μενέντεζ : Η Τουρκία δεν θα πάρει τα F-16 (ΒΙΝΤΕΟ)

 
μενεντεζ

Ενημερώθηκε: 12/10/22 - 20:59

"Η Τουρκία δεν θα τα πάρει τα F-16. Ήταν μόνο ένα εμπόδιο στον δρόμο μας. Η Τουρκία πρέπει πρώτα να γίνει ένας καλός σύμμαχος του ΝΑΤΟ."

Αυτή είναι η θέση του προέδρου της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, όπως μεταφέρθηκε στην ιστοσελίδα μας Hellas Journal, μετά την δυσάρεστη εξέλιξη της απόσυρσης από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών (NDAA), των τροπολογιών που επέβαλλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16.

Ο κ. Μενέντεζ απουσίαζε χθες από τη Γερουσία, όπως και πολλοί άλλοι νομοθέτες. Και επιχειρήθηκε η τραβεστί διαδικασία από Ρεπουμπλικάνους νομοθέτες, οι οποίοι τάχθηκαν με το μέρος της Τουρκίας.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Το πρώτο δεδομένο είναι η επαναλαμβανόμενη δήλωση του γερουσιαστή Μενέντεζ, -πριν μερικές μέρες τόνισε τα ίδια και στην εκδήλωση των ομογενών του Νιου Τζέρσεϊ για την ενίσχυση της εκστρατείας του. Είπε τα εξής για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει 40 μαχητικά F-16 και να αναβαθμίσει άλλα 80 που διατηρεί στο οπλοστάσιο της, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι καθηλωμένα στο έδαφος:

Όσο είμαι εγώ πρόεδρος της Επιτροπής αυτής (εννοεί της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας), που έχει λόγο στην πώληση των F-16 σε άλλες χώρες, αυτό δεν θα γίνει” (εννοεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία)

Για την πώληση των F-16 στην Τουρκία θα αποφασίσουν οι αρμόδιες Επιτροπές του Κογκρέσου: Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και οι Επιτροπές Ενόπλων Δυνάμεων των δύο σωμάτων. Οι επικεφαλής των Επιτροπών μπορούν να σταματήσουν την πώληση. και ως γνωστόν , ο κ. Μενέντεζ έχει θέσει όρους στην Τουρκία για να αποδεχθεί να προχωρήσει η πώληση. Η Άγκυρα ήδη τους απόρριψε.

Τι προηγήθηκε: Το Ελληνικό Λόμπι επιχείρησε να καλύψει τα νώτα του και μέσω του νομοσχεδίου για τον προϋπολογισμό του Πενταγώνου (τον γνωστό ως NDAA), κατατέθηκαν τροπολογίες από βουλευτές και γερουσιαστές, που απαγόρευαν την πώληση των F-16 στην Τουρκία, εκτός αν συμφωνούσε -μεταξύ άλλων- και να μην τα χρησιμοποιήσει για υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιήθηκε και στο παρελθόν. Άλλοτε είχε επιτυχία, όπως με τις κυρώσεις για τους S-400 και την ακύρωση της αγοράς των F-35 και άλλοτε όχι, όπως τώρα. Παρά την απόρριψη της Γερουσίας -το θέμα πάντως δεν τέθηκε σε ψηφοφορία- η αντίστοιχη τροπολογία της Βουλής, που κατέθεσε ο βουλευτής Κρις Πάππας, παραμένει «ζωντανή». Μπορεί να συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, μπορεί και όχι. Αλλά έχει σημασία ότι ψηφίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ