Στο κλίμα επαναπροσέγγισης με την Ουάσιγκτον, η Τουρκία επαναφέρει δημόσια το αίτημα για επιστροφή της στο πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35, από το οποίο είχε αποκλειστεί μετά την προμήθεια των ρωσικών S-400.
Όπως μεταδίδει το φιλοκυβερνητικό τηλεοπτικό δίκτυο Haber Global σε γραπτό ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα του με τίτλο «Συζητούνται οι κυρώσεις CAATSA, πώς θα ανοίξει ο δρόμος για τα F-35 για την Τουρκία;», η αποκατάσταση των σχέσεων με τις ΗΠΑ μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί ευνοϊκό έδαφος για την άρση των κυρώσεων και την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα.
Η ανάλυση οδηγείται στο συμπέρασμα ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν την ελεγχόμενη επανένταξή της σε κρίσιμους δυτικούς μηχανισμούς. Η πιθανή άρση των κυρώσεων CAATSA συνιστά μέρος μιας πιο σύνθετης διπλωματικής μετατόπισης, όπου η Άγκυρα εμφανίζεται ως εκ των πραγμάτων απαραίτητος παίκτης σε νέα περιφερειακά σχήματα, με φόντο την ανατροπή Άσαντ και τις ανακατατάξεις στη Συρία.
Ενθαρρυντικές δηλώσεις: «Η επιστροφή της Τουρκίας στο πρόγραμμα είναι δυνατή»
Ο Τούρκος πανεπιστημιακός Καμέρ Κασίμ, ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, εκτιμά στο Haber Global Web Exclusive ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, λόγω της γενικής του απροθυμίας για περιορισμούς, θα μπορούσε να επιτρέψει την επανένταξη της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
«Με την εκλογή του Τραμπ ως προέδρου στις ΗΠΑ, οι προσδοκίες για την άρση των κυρώσεων έχουν επίσης αυξηθεί. Ο Τραμπ γενικά δεν είναι πολύ ευνοϊκός σε τέτοιους περιορισμούς. Η προσδοκία τώρα είναι ότι αυτοί οι περιορισμοί θα αρθούν πλήρως», αναφέρει, υπενθυμίζοντας τον ιδρυτικό ρόλο της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35, αν και αναγνωρίζει πως θα υπάρξουν αντίρροπες πιέσεις από ελληνικά και αρμενικά λόμπι.
«Ο αποκλεισμός της Τουρκίας δεν είναι αποδεκτός. Επειδή η Τουρκία δεν είναι συμμετέχουσα χώρα από έξω. Νομίζω ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα επιτύχει σε αυτό το θέμα. Ωστόσο, μπορεί επίσης να αναμένεται ότι ειδικά τα ελληνικά και αρμενικά λόμπι στις ΗΠΑ θα πιέσουν τον Τραμπ σε αυτό το θέμα».
Νομικό πλαίσιο και το αγκάθι ‘S-400’
Παρότι η εκτελεστική εξουσία στις ΗΠΑ διαθέτει τη δυνατότητα άρσης των κυρώσεων CAATSA χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, η διαδικασία δεν είναι απλή. Όπως σημειώνεται, η άρση θα απαιτήσει σειρά περίπλοκων νομοτεχνικών χειρισμών και πολιτικών ελιγμών, αλλά η Άγκυρα επιχειρεί να παρουσιάσει την επανένταξή της στο πρόγραμμα F-35 όχι ως χάρη των ΗΠΑ, αλλά ως διόρθωση μιας αδικίας εις βάρος ενός στρατηγικού συμμάχου.
Ο καθηγητής Κασίμ σχολίασε τις ενστάσεις για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι «το κλασικό επιχείρημα της Τουρκίας είναι ότι τα συστήματα δεν αποτελούν απειλή για το ΝΑΤΟ. Δεν νομίζω ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα αντιταχθεί σε αυτό, αλλά αυτά τα λόμπι το χρησιμοποιούν. Ωστόσο, στο τέλος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα έχει τον τελευταίο λόγο. Η Τουρκία βρίσκεται σε πιο πλεονεκτική θέση σε σύγκριση με την εποχή Μπάιντεν. Οι διεθνείς εξελίξεις τονίζουν τον ρόλο της Τουρκίας».
Πηγή: sigmalive.com