Η νίκη Ερντογάν οδήγησε σε ήττα της τουρκικής λίρας

 
erdogan economy

Ενημερώθηκε: 29/05/23 - 19:05

Της Δάφνης Γρηγοριάδη*

Πτώση για την τουρκική λίρα και τις τουρκικές τραπεζικές μετοχές, σημειώθηκε λίγες ώρες μετά την επανεκλογή του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία. Οι αγορές φαίνεται ότι δεν είδαν με καλό μάτι το εκλογικό αποτέλεσμα ούτε τις δηλώσεις του ότι ο πληθωρισμός θα αποκλιμακωθεί, όπως και τα επιτόκια τα οποία κατόπιν δικής του παρέμβασης, υποχώρησαν στο 8,5% από το 19% όπου βρίσκονταν πριν δύο χρόνια.

Προβλέπεται μάλιστα ότι η πτωτική πορεία της τουρκικής λίρας, η οποία έχει χάσει σχεδόν το 80% της αξίας της τα τελευταία πέντε χρόνια, θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα, με την ισοτιμία της να προβλέπεται σε 24 με 25 λίρες προς ένα δολάριο. Η νομισματική πολιτική της Τουρκίας για την καταπολέμηση του πληθωρισμού συνεχίζει να είναι αντισυμβατική, με αποτέλεσμα ο πληθωρισμός να διαμορφώνεται αυτή την στιγμή στο 44%. Είναι δεδομένο ότι η οικονομία της Τουρκίας βρίσκεται σε κίνδυνο, με τα συναλλαγματικά αποθέματα της να λιγοστεύουν συνεχώς και τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, να αυξάνεται.

Ένα από τα σενάρια για την διάσωση της τουρκικής οικονομίας, είναι η προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Νουριέλ Ρουμπινί, είναι τόσο ανορθόδοξη η οικονομική πολιτική της Τουρκίας που αν αυτή δεν αλλάξει, δύσκολα θα δεχθεί το ΔΝΤ να την χρηματοδοτήσει.

Ακόμη όμως και στο σενάριο όπου δούμε ριζική μεταστροφή στην νομισματική πολιτική της χώρας, η ζημιά που έχει υποστεί η πραγματική οικονομία μέχρι σήμερα είναι τόσο μεγάλη που δεν μπορεί εύκολα να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της απέναντι στους διεθνείς επενδυτές ώστε να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στην Τουρκία. Επιπλέον, έχουν αυξηθεί οι κοινωνικές ανισότητες με μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να βρίσκεται στα όριο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού καθώς η αγοραστική τους δύναμη συνεχώς μειώνεται.

Ο Τούρκος πρόεδρος αυτή την στιγμή καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις για το μέλλον της τουρκικής οικονομίας ενώ βρίσκεται με την πλάτη στη Δύση επιμένοντας σε μειώσεις επιτοκίων και αρνούμενος– τουλάχιστον μέχρι τώρα- την προσφυγή στο ΔΝΤ.

*Η Δάφνη Γρηγοριάδη είναι Οικονομική Αναλύτρια.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ