Η Ουγγαρία προτείνει τον Ερντογάν για Νόμπελ Ειρήνης!

 
ΕΡΤΟΓΑΝ

Ενημερώθηκε: 01/02/23 - 18:39

H Ουγγαρία θα υποστηρίξει μία υποψηφιότητα του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για το Νόμπελ Ειρήνης, δήλωσε ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. Ο Σιγιάρτο, προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση μόλις έναν μήνα από την απονομή των βραβείων και ενώ οι υποψηφιότητες για τα επόμενα θα ανοίξουν το καλοκαίρι.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τον Πέτερ Σιγιάρτο, «ο Ερντογάν πρέπει να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης διότι οι μεσολαβητικές προσπάθειες της Τουρκίας με τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι οι μόνες επιτυχείς, έως τώρα. Χάρη στις προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν και του υπουργού Εξωτερικών (της Τουρκίας Μεβλούτ) Τσαβούσογλου επιτεύχθηκε η συμφωνία για τα σιτηρά. Ζητάμε από την Τουρκία να συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειες… Σήμερα, δηλώνουμε μια πρωτοβουλία, η ουσία της οποίας είναι ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να λάβει το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, καθώς η μόνη επιτυχημένη εμπειρία διαμεσολάβησης. Η Ουκρανία συνδέεται με το όνομά του».

Ο Σιγιάρτο υποδέχθηκε την Τρίτη στη Βουδαπέστη τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες και η Ουγγαρία είναι η πιο φανατική φίλη της Τουρκίας στην ΕΕ. Στο ΝΑΤΟ οι δύο χώρες είναι οι μόνες που δεν έχουν κυρώσει την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Και ως προς τη Ρωσία ο πρωθυπουργός Ορμπάν και ο πρόεδρος Ερντογάν είναι από τους τακτικούς συνομιλητές του προέδρου Πούτιν. Οι ομοιότητες δεν περιορίζονται μόνον σε αυτές τις σχέσεις εξουσίας, αλλά και στον τρόπο άσκησης της εξουσίας.

Η αγωνία του Ορμπάν

O Τσαβούσογλου είχε συνάντηση και με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν Ο Ορμπάν δήλωσε ότι η Ουγγαρία έχει δεσμευτεί να αναπτύξει οικονομικές σχέσεις και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει κύκλο εργασιών 6 δισεκατομμυρίων ευρώ στο ουγγρο-τουρκικό εμπόριο. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι σταθερή και ασφαλής χωρίς μια σταθερή και ασφαλή Τουρκία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στηρίξει την Τουρκία στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της μετανάστευσης», σύμφωνα με τον Ορμπάν. Ο Ούγγρος πρωθυπουργός και ο Τσαβούσογλου συμφώνησαν ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να τερματιστεί ειρηνικά ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας το συντομότερο δυνατό.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ