Καλίν: Παράλογο να συνδέονται τα F -16 με την ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας

 
ΚΑΛΙΝ

Ενημερώθηκε: 14/03/23 - 22:40

Στην Ουάσιγκτον βρίσκεται ο εκπρόσωπος και διπλωματικός σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, όπου στο πλαίσιο των επαφών του παρέστη στο Επιχειρηματικό Φόρουμ ΗΠΑ-Τουρκίας.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν. Υπάρχει επίσης προγραμματισμένη συνάντηση με την υφυπουργό Εξωτερικών για Πολιτικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη Καλίν, ο Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι δεν βλέπει κανένα λόγο για τον οποίο η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αποφασιστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας το καλοκαίρι. Τόνισε επίσης ότι για το ζήτημα αυτό οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε επαφή όχι μόνο με τις φινλανδικές και σουηδικές αρχές, αλλά και με τούρκους αξιωματούχους.

Από την πλευρά του, μιλώντας στο Επιχειρηματικό Φόρουμ, ο Καλίν υποστήριξε ότι Τουρκία και ΗΠΑ πρέπει να έχουν μια ευρύτερη γεωπολιτική «στρατηγική συνομιλία», τονίζοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών βασίζονται σε «αμοιβαία συμφέροντα». «Όποιες διαφορές κι αν έχουμε, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε» είπε ισχυριζόμενος ότι η χώρα του έγινε αποδέκτης μίας «άδικης» και «προκατειλημμένης» κριτικής.

Αναφορικά με την πώληση μαχητικών F-16 στην Τουρκία, ο Καλίν είπε ότι η σύνδεση της υπόθεσης αυτής με την ένταξη της της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ είναι «εντελώς παράλογη, απαράδεκτη και αντιπαραγωγική».

«Στέλνει πολύ λάθος μήνυμα και δεν βοηθά τη διαδικασία» προσέθεσε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ