Το ΝΑΤΟ αλλάζει ισορροπίες: Η Τουρκία κερδίζει έδαφος στην Ουάσινγκτον, ενώ η Ευρώπη αναλαμβάνει το βάρος της άμυνάς της

 
συνοδος νατο στην τουρκια

Πηγή Φωτογραφίας: POOL PHOTO NATO/EUROKINISSI

Ενημερώθηκε: 08/07/26 - 15:02

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα ολοκληρώνεται με έναν πολιτικό θρίαμβο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με ανάλυση του POLITICO, ο Τούρκος πρόεδρος πέτυχε να αναβαθμίσει το διεθνές του κύρος, να προβάλει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία και, κυρίως, να αποκαταστήσει πλήρως τις σχέσεις του με τον Ντόναλντ Τραμπ, προσπερνώντας τις δυτικές επικρίσεις για το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Η θερμή επαναπροσέγγιση με την Ουάσινγκτον αποτυπώθηκε ανάγλυφα στις δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου, ο οποίος χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις «καλύτερες από ποτέ», αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι η επιλογή της Τουρκίας ως οικοδέσποινας ήταν ο βασικός λόγος που τον ώθησε να δώσει το «παρών».

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια ριζική μεταστροφή για την Άγκυρα, η οποία τα προηγούμενα χρόνια είχε βρεθεί σε διπλωματική απομόνωση και είχε αποβληθεί από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 λόγω της αγοράς των ρωσικών πυραύλων S-400.

Το μεγαλύτερο διπλωματικό κέρδος για την Τουρκία είναι ότι το ζήτημα των F-35 επιστρέφει επίσημα στο τραπέζι. Αν και η αμερικανική νομοθεσία θέτει ως όρο την απόσυρση των ρωσικών συστημάτων για λόγους ασφαλείας, ο Τραμπ εμφανίστηκε ανοιχτός σε μια εναλλακτική προσέγγιση, δηλώνοντας πρόθυμος να επανεξετάσει την πώληση.

Στο παρασκήνιο, Αμερικανοί αξιωματούχοι επεξεργάζονται ήδη σενάρια για την άρση του αδιεξόδου —όπως η μεταφορά των S-400 σε τρίτη χώρα, αν και κάτι τέτοιο απαιτεί τη συγκατάθεση της Μόσχας. Ακόμη και στο εσωτερικό των ΗΠΑ, κορυφαίοι Δημοκρατικοί γερουσιαστές εμφανίζονται πλέον πιο διαλλακτικοί, αναγνωρίζοντας τη δέσμευση της Άγκυρας στη Συμμαχία.

Πάντως, αρκετοί αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, επισημαίνοντας ότι οι βαθιές διαφωνίες παραμένουν κάτω από την επιφάνεια. Παρά τις νέες αμυντικές συμφωνίες δισεκατομμυρίων που ενισχύουν το πολιτικό αφήγημα του Ερντογάν στο εσωτερικό, θεωρείται απίθανο να ανοίξει σύντομα η ευρωπαϊκή αγορά για τις τουρκικές εταιρείες όπλων.

Την ίδια στιγμή, η Σύνοδος φέρνει την Ευρώπη προ των ευθυνών της, καθώς οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να μειώσουν δραστικά τη στρατιωτική τους παρουσία στην ήπειρο, αποσύροντας δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη (F-15, F-16), αεροσκάφη ανεφοδιασμού, στρατηγικά βομβαρδιστικά και drones αναγνώρισης (MQ-9 Reaper).

Για να καλυφθεί το αμερικανικό κενό στο πλαίσιο του νέου «Μοντέλου Δύναμης» του ΝΑΤΟ, οι ευρωπαϊκές δυνάμεις αναλαμβάνουν μεγαλύτερο βάρος: η Γερμανία σχεδιάζει την ανάπτυξη φρεγατών και μαχητικών Eurofighter, η Γαλλία προτίθεται να διαθέσει αεροπλανοφόρο, ενώ Ιταλία και Γερμανία θα συνδράμουν με επιπλέον πλοία συνοδείας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ