H Τουρκία ανακοίνωσε τη σύσταση του Συμβουλίου Συντονισμού του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, το οποίο θα χαράσσει τη στρατηγική για την προάσπιση των τουρκικών συμφερόντων στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αντανακλώντας την πρόθεση της Άγκυρας να αντιμετωπίσει τα ελληνικά βήματα στο Αιγαίο.
Με την ίδρυση του νέου Συμβουλίου και την υποβολή στον ΟΗΕ του δικού της Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, η Τουρκία επιχειρεί να θεμελιώσει νομικά και πολιτικά τη δική της «Γαλάζια Πατρίδα».
Σύμφωνα με την φιλο-κυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, «η Τουρκία έλαβε ένα κρίσιμο μέτρο κατά της Ελλάδας, η οποία συνεχίζει την επεκτατική της πολιτική με την ανακήρυξη δύο θαλάσσιων πάρκων. Δημιουργήθηκε το Συμβούλιο Συντονισμού του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενώ ο χαρακτήρας του Συμβουλίου τέθηκε σε επίπεδο Τ/Αντιπροέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να τονιστεί η σημασία που αποδίδεται στο θέμα.
Η Άγκυρα επιτάχυνε τις εργασίες της ενάντια στα βήματα της Ελλάδας που κλονίζουν το status quo στο Αιγαίο, με τον Χάρτη Θαλάσσιων Πάρκων που περιλαμβάνει τα σχέδια αυτής για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία, η οποία υπέβαλε στον ΟΗΕ τον Χάρτη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού με σκοπό την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στις περιβάλλουσες θάλασσες, ίδρυσε το Συντονιστικό Συμβούλιο Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού. Το Συμβούλιο θα προετοιμάσει τις βασικές στρατηγικές και τα σχέδια δράσης της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα, εξασφαλίζοντας τη συνεργασία μεταξύ των φορέων».
Ηγεσία υψηλού επιπέδου – Δομή και λειτουργία του Συμβουλίου
Το Συμβούλιο, του οποίου η σύσταση είχε ήδη προαναγγελθεί από την εφημερίδα Γενί Σαφάκ πριν από τρεις μήνες, θα λειτουργεί υπό την κορυφή της τουρκικής θεσμικής ιεραρχίας.
Το Συμβούλιο, το οποίο θα λειτουργεί υπό την προεδρία του Τούρκου αντιπροέδρου Τζεβντέτ Γιλμάζ, θα αποτελείται από τους Τούρκους υπουργούς Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας και Κλιματικής Αλλαγής, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Εσωτερικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Εθνικής Άμυνας, Γεωργίας και Δασών, Μεταφορών και Υποδομών, καθώς και το γενικό γραμματέα της τουρκικής προεδρίας. Η επιλογή επικεφαλής του αντιπροέδρου της Δημοκρατίας εκλαμβάνεται από τα τουρκικά μέσα ως ένδειξη της ύψιστης βαρύτητας που αποδίδεται στη θαλάσσια στρατηγική.
Το Συμβούλιο θα συνεδριάζει ανά εξάμηνο, με δυνατότητα έκτακτης σύγκλησης κατόπιν αιτήματος του Τούρκου προέδρου, και θα ενισχύεται από ειδικές υποεπιτροπές και ομάδες εργασίας. Ο συντονισμός θα διασφαλίζεται από το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Στις συνεδριάσεις του συμβουλίου θα μπορούν να προσκληθούν, εκτός από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς και οργανισμούς, πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα, φορείς της κοινωνίας των πολιτών, επαγγελματικές ενώσεις και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα. Ο συντονισμός του συμβουλίου θα εξασφαλίζεται από το Τ/Υπουργείο Εξωτερικών.
Ξεκάθαρη απάντηση στην Ελλάδα
Το Συμβούλιο θα διαμορφώσει τις βασικές στρατηγικές και τα σχέδια δράσης της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς. Η χρονική στιγμή της σύστασης του Συμβουλίου κρίνεται επίσης σημαντική, σύμφωνα με τη Γενί Σαφάκ.
«Η Τουρκία έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση στις ενέργειες της Ελλάδας που αποσκοπούν στην ανατροπή του status quo στο Αιγαίο με τον Χάρτη Θαλάσσιων Πάρκων αυτής, στον οποίο περιλαμβάνονται τα σχέδια της για το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».
Υπό την στενή παρακολούθηση της Άγκυρας
«Τα δύο νέα θαλάσσια πάρκα που η Ελλάδα σχεδιάζει να ανακηρύξει στο Ιόνιο και το Αιγαίο βρίσκονται στο ραντάρ της Άγκυρας. Η Τουρκία, επισημαίνοντας ότι το καθεστώς των περιοχών αυτών είναι αμφισβητήσιμο, είχε τονίσει ότι τα εν λόγω πάρκα δεν έχουν καμία νομική ισχύ. Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν ότι δεν θα γίνουν αποδεκτές οι προσπάθειες της Ελλάδας να δημιουργήσει τετελεσμένο γεγονός, ιδίως στις γκρίζες ζώνες του Αιγαίου. Η Τουρκία επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία ότι δεν πρέπει να παραβιάζονται η ελευθερία πλεύσης και οι διεθνείς κανόνες περί ναυσιπλοΐας», καταλήγει η τουρκική εφημερίδα, επιβεβαιώνοντας ότι το πεδίο μετατοπίζεται από το διπλωματικό παρασκήνιο στη θεσμοθέτηση στρατηγικής και τη σύσταση ενός καλά οργανωμένου μηχανισμού εθνικού σχεδιασμού.
Πηγή: sigmalive.com