Νέος προκλητικός παροξυσμός στην Τουρκία!

 
Νέος προκλητικός παροξυσμός στην Τουρκία!

Ενημερώθηκε: 12/08/22 - 13:30

Νέες προκλητικές δηλώσεις έρχονται από την Τουρκία για τη χώρα μας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, παρουσιάζει την Ελλάδα ως «παραβάτη» του Διεθνούς Δικαίου με αφορμή την «στρατιωτικοποίηση των νησιών», υποστηρίζοντας ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να ανεχθεί την «ξεκάθαρη παραβίαση».

«Αλλά ειδικά στα νησιά που βρίσκονται κοντά μας, δηλαδή στα νησιά που δόθηκαν υπό όρους στην Ελλάδα με τη Συνθήκη της Λωζάννης και την Ειρηνευτική Συμφωνία των Παρισίων του 1947, είναι ξεκάθαρο και προφανές ότι η Ελλάδα τα στρατιωτικοποιει. Το φέραμε επίσης στην ημερήσια διάταξη του ΟΗΕ, το ίδιο (αναφέραμε) και σε άλλες χώρες. Το φέραμε στην ημερήσια διάταξη της διεθνούς κοινότητας. Και αυτό θα το παρακολουθήσουμε. Διότι πρόκειται για ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμφωνιών. Δεν είναι δυνατόν να ανεχτούμε την ξεκάθαρη παραβίαση», είπε ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΣΚΑΙ, Μανώλη Κωστίδη. 

Ακάρ: «Έφτασαν μπροστά στη μύτη μας»

Την σκυτάλη από τον Τσαβούσογλου πήρε ο Ακάρ ο οποίος φάνηκε ενοχλημένος για τον όρο «νεοθωμανισμός». Όπως είπε η Ελλάδα που κατηγορεί την Άγκυρα για επεκτατισμό, επέκτεινε την επικράτειά της  από το 1832 μέχρι το 1947 «κι έφτασαν μπροστά στη μύτη μας».

«Κατηγορούν την Τουρκία για επεκτατισμό και τώρα έβγαλαν μια νέα θεωρία του νέο Οθωμανισμου. Δεν ισχύει τίποτα από αυτά. Οι τρίτες πλευρές πρέπει να το  δουν αυτό. Κι εμείς στις συναντήσεις μας το λέμε σε όλους του εξηγούμε και θα το αναφέρουμε συνέχεια» είπε ο Ακάρ.

Στη συνέχεια συμπλήρωσε ότι: «δηλαδή εμείς είμαστε οι επεκτατικοί και επιθετικοί; Σε αυτό γελούν όλοι. Εδώ υπάρχει μια πραγματικότητα.  Από το 1832 επεκτείνουν την επικράτεια τους. Αν το δείξετε ολόκληρη την οθόνη θα είναι καλύτερα. Χρωματικά θα δείτε έτσι το ετοίμασαν οι συνεργάτες. Από το 1832 μέχρι το 1947 επεκτάθηκε κι έφτασαν μέχρι μπροστά στη μύτη μας. Ποιος είναι ο επεκτατικός;»,

Επίσης συμπλήρωσε ότι η Τουρκία υπερασπίζεται τα «δικαιώματά» της στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο καθώς και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

«Εμείς όμως λέμε "εσύ έχεις 3000 νησιά στο Αιγαίο κι έρχεσαι μπροστά στη μύτη μας. Εσύ διεκδικείς θαλάσσια περιοχή ευθύνης 40.000 τ.χλμ. Εσύ είσαι που αγνοείς τα δικαιώματα μας όπως και αυτά των Τουρκοκύπριων στην Ανατολική Μεσόγειο . Εσύ εξοπλίζεσαι με την δήθεν απειλή και τρέχεις πίσω από δημιουργία  συμμαχιών. Εσύ ανοίγεις τις πύλες σου σε τρίτες χώρες'», είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ