Ο Χακάν Φιντάν σε αντιαμερικανικό παραλήρημα

 
Ο Χακάν Φιντάν σε αντιαμερικανικό παραλήρημα

Ενημερώθηκε: 09/12/23 - 08:49

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν, μιλώντας για τη διμερή συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι συζήτησε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ,, προσθέτοντας: «Φυσικά, η θέση μας σε αυτό το θέμα είναι σαφής».

«Από εδώ και στο εξής, είναι στη διακριτική ευχέρεια του κοινοβουλίου και το έχουμε μεταφέρει στους ομολόγους μας», είπε ο Φιντάν.

Είναι φανερό από τη δήλωση του ότι συνεχίζεται το αδιέξοδο για την ένταξη της Σουηδίας στη Δυτική Συμμαχία. Η κατοχική Τουρκία επιχειρεί να ανταλλάξει την έγκριση της σουηδικής εισόδου στο ΝΑΤΟ με την παραχώρηση των αμερικανικών μαχητικών F-16 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Είναι βέβαιο ότι ο τουρκικός εκβιασμός συζητήθηκε στη διάρκεια της συνάντησης του Φιντάν με τον κ. Μπλίνκεν. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν είχε εκδόσει ανακοίνωση για τη συνάντηση των δύο υπουργών, αν και έχουν περάσει πολλές ώρες από το υπουργικό τετ-α-τετ.

Ως γνωστό, η Φινλανδία και η Σουηδία υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ λίγο μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας τον Φεβρουάριο του 2022.

Αν και η Τουρκία ενέκρινε την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, περιμένει -ισχυρίζεται ο Ερντογάν- από τη Σουηδία να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της να μην παρέχει καταφύγιο σε “τρομοκράτες” ή σε “υποστηρικτές τρομοκρατών” και να μην διευκολύνει τις ενέργειές τους.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το υπέβαλε στο τουρκικό κοινοβούλιο τον Οκτώβριο για ψήφιση και επικύρωση. Η Τουρκία αν και είχε υποσχεθεί ότι θα έδινε το πράσινο φως μέχρι τις 28 Νοεμβρίου, δεν τήρησε τη δέσμευση της.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία μεταφέρει πάντα τη θέση της σχετικά με την κατάσταση στη Γάζα «πολύ ξεκάθαρα» με τις ΗΠΑ.

«Τους εκφράζουμε πολύ ξεκάθαρα τη σοβαρότητα της κατάστασης, ότι δεν υπάρχει άλλη ανοχή και για τη στάση μας σχετικά με τα βήματα που πρέπει να γίνουν σε αυτό το θέμα», πρόσθεσε.

Ο Φιντάν είπε ότι η διαδικασία εξομάλυνσης μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη κατά τη συνάντησή του με τον Μπλίνκεν.

«Εμείς, ως Τουρκία, είπαμε ότι υποστηρίζουμε την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών και ότι κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να την πραγματοποιήσουμε. Συμφωνούν και σε αυτό το θέμα. Πιστεύουμε ότι η εξομάλυνση στην περιοχή θα είναι προς το συμφέρον της περιοχής”, πρόσθεσε.

Την Πέμπτη, το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία εξέδωσαν κοινή δήλωση ανακοινώνοντας τη συμφωνία τους για αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων σε ένα βήμα προς την ειρήνη.

Η Τουρκία πιστεύει ότι μια διαρκής ειρήνη στον Νότιο Καύκασο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας συνολικής και μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν.


  • ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΗΠΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΖΑ

Οι ΗΠΑ έχουν μείνει πλέον μόνες στο ζήτημα της Γάζας, αφού εμπόδισαν την έγκριση ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που απαιτούσε κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

«Οι φίλοι μας εξέφρασαν για άλλη μια φορά ότι η Αμερική είναι πλέον μόνη σε αυτό το θέμα, ειδικά στην ψηφοφορία που διεξήχθη σήμερα (χθες) στα Ηνωμένα Έθνη», είπε ο Φιντάν στο πρακτορείο Anadolu και στον τουρκικό τηλεοπτικό σταθμό TRT.

Ο Φιντάν βρισκόταν στην αμερικανική πρωτεύουσα, μαζί με τους ομολόγους του από μουσουλμανικές χώρες, αφού τους ανατέθηκε από μια κοινή αραβο-ισλαμική έκτακτη σύνοδο τον περασμένο μήνα να πιέσουν για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, η οποία τελεί υπό ισραηλινές επιθέσεις για περισσότερους από δύο μήνες.

Η σύνοδος έδωσε εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών της Τουρκίας, της Παλαιστίνης, της Σαουδικής Αραβίας, της Ινδονησίας, της Αιγύπτου, της Ιορδανίας, του Κατάρ και της Νιγηρίας να αναλάβουν διεθνή δράση για να σταματήσουν τον πόλεμο στη Γάζα και να επιτύχουν διαρκή ειρήνη.

Η υπουργική ομάδα συναντήθηκε χωριστά με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, με δεξαμενές σκέψης, οργανισμούς μέσων ενημέρωσης και πολιτικούς.

Κατά τη συνάντησή τους με τον κ. Μπλίνκεν, ο Φιντάν είπε ότι η ομάδα, η οποία έχει γίνει «σχεδόν ο εκπρόσωπος και διερμηνέας» της παγκόσμιας κοινής γνώμης, εξέφρασε «ειλικρινά» την τραγωδία στη Γάζα και τις επιπτώσεις της.

«Το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι πλέον αβοήθητο σε θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ», είπε.

Αναφερόμενος στο βέτο των ΗΠΑ στο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Γάζα, ο Φιντάν είπε: «Όπως εκφράσαμε στις συναντήσεις μας σήμερα, το αμερικανικό πολιτικό σύστημα είναι πλέον αβοήθητο σε θέματα που σχετίζονται με το Ισραήλ. Επομένως, το Ισραήλ ενεργεί απερίσκεπτα σε αυτό το θέμα και συνεχίζει την καταπίεση.”

Οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο την Παρασκευή στο ψήφισμα, το οποίο υποβλήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και υποστηρίχθηκε από περισσότερα από 90 κράτη μέλη. Υπήρξαν 13 ψήφοι υπέρ και το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε.

Σημειώνοντας ότι η ομάδα επαφής θα συνεχίσει το έργο της για τη Γάζα “χωρίς διακοπή”, ο Φιντάν είπε ότι θα συνεχίσει να είναι ο …εκπρόσωπος των συναισθημάτων της παγκόσμιας κοινής γνώμης για αυτό το θέμα.

Πρόσθεσε ότι η ομάδα επαφής θα έχει συναντήσεις με τον Καναδό πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και την Καναδή υπουργό Εξωτερικών Μέλανι Τζολί το Σάββατο.

Μετά τον Καναδά, είπε ότι η ομάδα επαφής θα έχει συναντήσεις στη Νορβηγία την επόμενη εβδομάδα και αργότερα στη Γενεύη.

Πηγή: Hellasjournal

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ