Προκλητικές δηλώσεις Τσαβούσογλου: Υπάρχουν νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους

 
ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

Ενημερώθηκε: 24/04/23 - 23:36

Στο ίδιο προκλητικό μήκος κύματος με τις δηλώσεις του κατά Μπάιντεν παρέμεινε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, καθώς σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο TV 100 δήλωσε πως «στο Αιγαίο υπάρχουν νησίδες και νησιά που δεν έχει καθοριστεί η κυριαρχία τους. Εμείς δικαίως λέμε πως μας ανήκουν και οι Έλληνες λένε πως τους ανήκουν. Μετά προκύπτουν εντάσεις».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε τη Δευτέρα στο κανάλι TV100 αναφέρθηκε καταρχάς στα Ίμια και τι ακολούθησε: «Υπήρξε κρίση Ιμίων; Υπήρξε. Τότε, οι κυβερνήσεις είπαν “ας ξεκινήσουμε διερευνητικές συνομιλίες”. Κι εμείς τις συνεχίσαμε. Επειδή ήταν ένα θετικό βήμα. Συζητάμε το πώς να λύσουμε αυτά τα προβλήματα.

Αλλά τώρα, όταν απαιτείς εναέριο χώρο 10 μιλίων πάνω από χωρικά ύδατα 6 μιλίων και το αεροσκάφος μας εισέρχεται σε αυτόν τον εναέριο χώρο, σε αυτά τα 4 μίλια, που διεκδικούν, αλλά δεν είναι δικά τους, αυτό αντίκειται στο διεθνές δίκαιο. Και τότε αρχίζουν και λένε “τον παραβιάσατε”».

Συνέχισε βάζοντας και θέμα νησίδων με -κατά τον ίδιο- ασαφές καθεστώς. «Ομοίως, υπάρχουν νησάκια και βραχονησίδες των οποίων η κυριότητα δεν είναι σαφής, μιλάω για τις συνθήκες της Λωζάνης το 1923 και των Παρισίων το 1947, των οποίων η κυριαρχία δεν καθορίζεται με σαφήνεια από τις συμφωνίες. Εμείς λέμε δικαίως ότι “είναι δικές μας”. Η Ελλάδα λέει επίσης ότι είναι “δικές μας” και τότε ξεσπάει ένταση».

Και συνέχισε: «Πέρυσι, όπως γνωρίζετε, στις 14 Μαρτίου, ο πρόεδρός μας είχε ένα γεύμα με τον Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη και μετά από αυτό το γεύμα είπε: “Ας ενισχύσουμε το διάλογο μεταξύ μας, ας μην εμπλέκουμε άλλες χώρες ανάμεσά μας”, δηλαδή ας προσπαθήσουμε να λύσουμε τα προβλήματά μας σε διμερές επίπεδο, είτε να γίνει αυτό με διπλωματία, είτε με διαπραγματεύσεις, είτε μέσω δικαστηρίου. Μιλάω για πέρυσι. Αλλά όταν ο Μητσοτάκης πήγε στην Ουάσιγκτον και άσκησε πιέσεις κατά των F-16 μας, ο πρόεδρός μας -αναπόφευκτα- θύμωσε.

» Τώρα, με το σεισμό, έχουμε εισέλθει και πάλι σε μια περίοδο εξομάλυνσης. Την τελευταία φορά που συναντηθήκαμε, τους είπαμε ότι μια εβδομάδα μετά από εμάς έχετε εκλογές. Αφού τελειώσουν οι εκλογές, ας συζητήσουμε πώς θα λύσουμε αυτά τα θέματα σε ένα πιο ειλικρινές περιβάλλον. Με άλλα λόγια, καταλήξαμε σε μια συμφωνία. Αλλά αύριο όλο και κάτι άλλο συμβαίνει, ξεσπά ένταση».

Αφορμή για το ξέσπασμα του Τούρκου αξιωματούχου ήταν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία με αφορμή την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Αρμενίων σε μήνυμά της στο Twitter επισημαίνει πως είναι καθήκον όλων η καταπολέμηση κάθε μορφής μισαλλοδοξίας, ώστε όλοι οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς, ανεξάρτητα από την ταυτότητα, την καταγωγή ή τις πεποιθήσεις τους.

«Τιμάμε τη μνήμη των θυμάτων της Αρμενικής Γενοκτονίας, που εξοντώθηκαν κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Καθήκον μας η καταπολέμηση κάθε μορφής μισαλλοδοξίας, ώστε όλοι οι άνθρωποι να είναι ασφαλείς, ανεξάρτητα από την ταυτότητα, την καταγωγή ή τις πεποιθήσεις τους».

Επιθετική απάντηση στον Λευκό Οίκο

Νωρίτερα, ο Τσαβούσογλου απάντησε με ιδιαίτερα επιθετικές αναφορές στη δήλωση του Λευκού Οίκου για την επέτειο της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Τούρκος ΥΠΕΞ ανέφερε: «Οι πολιτικοί τσαρλατάνοι που προσπαθούν να διαστρεβλώσουν την Ιστορία, ξανά στη σκηνή! Η Ιστορία δεν μπορεί να ξαναγραφτεί με πολιτικές δηλώσεις. Οι καιροσκόποι που επιμένουν σε αυτή τη στάση θα μείνουν στη μνήμη για τα απώτερα κίνητρα και την υποκρισία τους. Κανένας δεν μπορεί δώσει μάθημα Ιστορίας στο Μεγάλο Τουρκικό Εθνος».

Παρότι ο Τσαβούσογλου δεν προσωποποιεί τα πυρά που εξαπέλυσε, ο τουρκικός Τύπος μιλά για «σκληρή απάντηση» προς τον Τζο Μπάιντεν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ