Προκλητικό κρεσέντο Ερντογάν στα κατεχόμενα - Παραληρηματική εμμονή στη λύση των δύο κρατών

 
σσσ

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Nedim Enginsoy

Ενημερώθηκε: 03/05/25 - 18:57

Στη λύση των δύο κρατών για το Κυπριακό επέμεινε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος βρίσκεται στα κατεχόμενα στην Κύπρο, με αφορμή την έκθεση TEΚNOFEST.

Κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων κυβερνητικών κτιρίων, την κατασκευή των οποίων χρηματοδότησε η Αγκυρα (προεδρικού μεγάρου και κοινοβουλίου στα κατεχόμενα), ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε ξανά για «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», λέγοντας ότι αυτή «με την υποστήριξη της εγγυήτριας Τουρκίας θα υπάρχει για πάντα».

Και πρόσθεσε:

«Με αυτή την ευκαιρία, θα ήθελα να το τονίσω για άλλη μια φορά. Αν δεν τελειώσει η άδικη απομόνωση στην οποία υπόκεινται οι Τουρκοκύπριοι και δεν βρεθεί μια δίκαιη, μόνιμη, βιώσιμη λύση που να συνάδει με την πραγματικότητα του νησιού, δεν μπορεί να τεθεί θέμα συναλλαγής μας με την Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου, εμπλοκής σε εμπόριο ή να τους επιτρέψουμε να χρησιμοποιούν τα λιμάνια μας». 

Κατήγγειλε την ελληνοκυπριακή πλευρά για «μάταιες προσπάθειες της αλαζονικής νοοτροπίας, που δεν βλέπει τους Τουρκοκύπριους, με τους οποίους μοιράζεται το ίδιο νησί επί αιώνες, ως ίσους, να δει και να παρουσιαστεί ως ίση με την εγγυήτρια Toυρκία».

«Κανείς δεν μπορεί να κάνει τους Τουρκοκύπριους να πληρώσουν το τίμημα για την έλλειψη λύσης στην Κύπρο, για την κακή συμπεριφορά και την παρεμπόδιση της λύσης», είπε επίσης και πρόσθεσε:

«Η λύση των δύο κρατών είναι το κοινό όραμα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας. Εάν πρόκειται να υπάρξει μια νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης, αυτή στο εξής θα διεξάγεται όχι μεταξύ δύο κοινοτήτων, αλλά μεταξύ δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα. Πιστεύουμε επίσης ότι η λύση του Κυπριακού είναι μέσα από αυτόν τον δρόμο και συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας προς αυτή την κατεύθυνση μαζί με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας».

Ένταση στα Κατεχόμενα πριν από το σόου Ερντογάν με διαδηλωτές να φωνάζουν: «Τερματισμός στην κατοχή»

Στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση διαμαρτυρίας, με την Ένωση Κοινοτήτων κι άλλα οργανωμένα σύνολα της επαρχίας Κερύνειας, να υποβάλλουν σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σύμφωνα με ηλεκτρονικά τ/κ ΜΜΕ, 10 άτομα άνοιξαν πανό με σύνθημα «Η βούληση είναι εδώ» και φώναζαν συνθήματα, μεταξύ άλλων, όπως «Τερματισμός στην κατοχή», όταν περισσότεροι σε αριθμό από τους διαδηλωτες «αστυνομικοί» πήγαν επιτόπου, την ωρα που έφτανε το προεδρικό αεροσκάφος του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα, και τους ζήτησαν να διαλυθούν. Ακολούθησε διαπληκτισμός και τους μετέφεραν στην «γενική διεύθυνση αστυνομίας» στην κατεχόμενη Λευκωσία συλλαμβάνοντας 4 άτομα.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα υπέβαλλαν εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων κι άλλων οργανωμένων συνόλων της Επαρχίας Κερύνειας, εκπρόσωπο σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Ενας εξ αυτών, ο Χαλίλ Αραπατσίογλου (ΣΣ: αντιρρησίας συνείδησης, μέλος του κόμματος Νέα Κύπρος), έγραψε στο Facebook ότι τους μετέφεραν όλους στην «αστυνομία». «Συλληφθήκαμε, θα αντισταθούμε». Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο Χουλουσί Κιλίμ του Volt, ο οποίος ανέφερε ότι ενώ πραγματοποιούσαν με ειρηνικό τρόπο την εκδήλωση διαμαρτυρίας η «αστυνομία» παρενέβη και τους συνέλαβε.

Στο μεταξύ, αντίδραση προκάλεσε και η απουσία πανό με τους δύο ιστορικούς ηγέτες των Τ/κ, Φαζίλ Κιουτσιούκ και Ραούφ Ντενκτάς, στο κτίριο του νέου «προεδρικού» συγκροτήματος. Αρχικά τοποθετήθηκαν στην πρόσοψη του κτιρίου μόνο οι αφίσες των Ερντογάν, Ατατούρκ και Τατάρ. Στην συνέχεια, η αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ άλλαξε και μαζί με τον ιδρυτή της Τουρκικής Δημοκρατίας, προστέθηκαν στην ίδια αφίσα τα πρόσωπα των Κιουτσιούκ και Ντενκτάς.

Η κόρη του Ραούφ Ντενκτάς, Εντέρ Ντενκτάς Βανγκόλ αντιδρώντας σε αυτό έκανε ανάρτηση στα ΜΚΔ νωρίτερα το πρωί κι έγραψε: «Είτε κάνε κάτι ολοκληρωμένο, είτε μην το κάνεις καθόλου…». Η Βανκγόλ επέκρινε το γεγονός ότι μάζεψαν στα γρήγορα την πρώτη αφίσα Ατατούρκ και την ξανατοποθέτησαν με τα πρόσωπα του πατέρα της και του Φαζίλ Κιουτσιούκ γράφοντας ότι είναι σαν να τους έκαναν «πακέτο» με τη αντίληψη «εντάξει, το κάναμε».

Χωρίς ν’ αναφέρεται στο όνομα του Τούρκου Προέδρου η κόρη Ντενκτάς έγραψε «τουλάχιστον παρτε τον στα μνημεία των δύο ηγετών, ας διαβάσουν τουλάχιστον μια φατιχά (ΣΣ: θρησκευτική προσευχή για εγκαίνια), αφού χρόνια τώρα δεν πήγε καθόλου (ΣΣ: στα μνημεία των Κιουτσιούκ και Ντενκτάς), τ’ αφαίρεσε και από το πρωτόκολλο».

Άσκησε κριτική και για την πράσινη σημαία στον «εθνικό κήπο» που αρχικά λέχθηκε ότι είναι το σύμβολο της ΤΜΤ αλλά τελικά είναι των Οθωμανών που πολέμησαν στη Ρούμελη. Αυτό που ξεχνάτε, έγραψε, «εδώ υπάρχει Δημοκρατία, Κοσμικότητα, Ευημερία, Ελευθερία και σύγχρονη εποχή».

Πώς απαντά ο Τατάρ για αλλαγή του ονόματος του ψευδοκράτους

Η Κύπρος «αποτελεί φυσική προέκταση της Ανατολίας και την καρδιά της Γαλάζιας Πατρίδας», υποστήριξε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ μιλώντας στο τουρκικό κανάλι TRHaber από τα κατεχόμενα όπου διεξάγεται το φεστιβάλ τεχνολογίας TEKNOFEST της Τουρκίας.

«Είμαστε περήφανοι. Στην ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο το 1974, εντοπίστηκαν οι ελλείψεις των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και ταυτόχρονα, η Τουρκία μπλοκαρίστηκε με εμπάργκο. Ο Δυτικός κόσμος, με την παρότρυνση των Ελλήνων και των Ελληνοκυπρίων, επέβαλε εμπάργκο στην Τουρκία επειδή πραγματοποίησε την επιχείρηση και αντιμετώπισε κάποια προβλήματα», ισχυρίστηκε.

Πρόσθεσε ότι «η Τουρκία άρχισε να λαμβάνει μέτρα κατά αυτών των εμπάργκο και τι συνέβη; Ίδρυσε τις δικές της εταιρείες και δημιούργησε τη δική της εθνική αμυντική βιομηχανία. Τώρα ακούμε τον ήχο των αεροπλάνων. (Οι Ε/κ) το ακούν αυτό. Νιώθουν άσχημα».

Ο Τ/κ ηγέτης υποστήριξε επίσης ότι «από το 1571 μέχρι τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, αυτό ήταν ένα οθωμανικό νησί. Ήταν το νησί των Οθωμανών. Το νησί ήταν όλο δικό μας. Είναι τόσο ξεκάθαρο και αυτονόητο».

«Ήρθαν οι Βρετανοί, μετά έφεραν αυτούς τους Ε/κ και προέκυψαν εντελώς διαφορετικές καταστάσεις. Αυτό είναι ένα τουρκικό νησί, ένα οθωμανικό νησί», ισχυρίστηε.

Ο Τατάρ είπε ακόμη ότι «αυτό το μέρος απέχει μόλις 60 χιλιόμετρα από την Τουρκία. 60 χιλιόμετρα είναι πολύ μικρή απόσταση. Φέραμε νερό εδώ από την Τουρκία. Η Ελλάδα απέχει 1.000 χιλιόμετρα από εδώ. Έτσι, κατά κάποιο τρόπο, αυτό το μέρος είναι μια προέκταση της Ανατολίας. Όταν κοιτάμε τη γεωγραφία και το ακρωτήριο της Καρπασίας, τον κόλπο του Ισκεντερούν… Είμαστε μια προέκταση της Ανατολίας».

Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε ότι «θα οδηγήσουμε την Κύπρο μας, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Γαλάζιας Πατρίδας, στο μέλλον πιο δυναμικά με την ιστορία, το παρελθόν, τον αγώνα, τον ηρωισμό της, και τώρα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις τεχνολογίες».

Σε ερώτηση για αλλαγή του ονόματος του ψευδοκράτους σε «τουρκική δημοκρατία κύπρου», ο κ. Τατάρ απάντησε ότι «αυτά είναι ευαίσθητα ζητήματα, συνταγματικά ζητήματα. Υπάρχει λίγος χρόνος γι αυτό».

Διαμαρτυρία στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου – Υπέβαλλαν ψήφισμα στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα υπέβαλλαν εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων κι άλλων οργανωμένων συνόλων της επαρχίας Κερύνειας, σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, την Κυριακή.

Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι «ως νόμιμοι εκπρόσωποι των κοινοτήτων που εκτοπίστηκαν βίαια από την τουρκική εισβολή του 1974, εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Αυτή η πρόσφατη ενέργεια υπονομεύει τις ειρηνευτικές προσπάθειες και απειλεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενός παλιού μέλους των Ηνωμένων Εθνών».

Ζητούν από το ΣΑ του ΟΗΕ και άλλα αρμόδια όργανα του ΟΗΕ να λάβουν υπόψην το ψήφισμα και την ανάληψη δράσης για την τήρηση του διεθνούς δικαίου, την υποστήριξη μιας δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό ζήτημα με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εκτοπισμένων.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα υπέβαλλαν εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων κι άλλων οργανωμένων συνόλων της Επαρχίας Κερύνειας, εκπρόσωπο σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

«Καταδικάζουμε την παράνομη επίσκεψη Ερντογάν και διεκδικούμε απελευθέρωση κι επιστροφή στα σπίτια, τις περιουσίες μας στην Κερύνεια και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα κατεχόμενα, που απολαμβάνει ο κάθε Ευρωπαίος πολίτης», ανέφερε στην εκδήλωση διαμαρτυρίας μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο Δήμαρχος Κερύνειας, Άκης Βιολάρης.

Να επιστρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων των Κερυνιωτών, πρόσθεσε ο κ. Βιολάρης.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα υπέβαλλαν εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων κι άλλων οργανωμένων συνόλων της Επαρχίας Κερύνειας, εκπρόσωπο σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σουπερμαν ανέφερε ότι σήμερα οι Κερυνιώτες διατράνωσαν την θέλησή τους για επιστροφή και τόνισαν το «δεν ξεχνώ» και φώναξαν συνθήματα όπως «Τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια’». «Αυτό από μόνο του λέει πολλά, τίποτε άλλο δεν χρειάζεται να πούμε», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστόφιας, ανέφερε ότι για το ΑΚΕΛ η προσπάθεια για απελευθέρωση κι επανένωση είναι συνταυτισμένη με την μη πρόκληση από τον κατοχικό ηγέτη. Σε μια περίοδο που επιδιώκουμε την επανέναρξη των συνομιλιών κάθε παράνομη επίσκεψη πετυχαίνει το αντίθετο αποτέλεσμα, πρόσθεσε. «Θεωρούμε ότι τέτοιες εκδηλώσεις όπως η σημερινή είναι ένας τρόπος να διαδηλώσουμε και υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών, της απελευθέρωσης κι επανένωσης του τόπου μας», είπε.

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την παράνομη επίσκεψη του Προέδρου της Τουρκίας στα κατεχόμενα υπέβαλλαν εκ μέρους της Ένωσης Κοινοτήτων κι άλλων οργανωμένων συνόλων της Επαρχίας Κερύνειας, εκπρόσωπο σε εκπρόσωπο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, κατά την εκδήλωση διαμαρτυρίας στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε ότι η παρουσία του κατοχικού Σουλτάνου σήμερα στην Κύπρο, αποδεικνύει γι’ ακόμη μια φορά ότι η Τουρκία δεν έχει καμία διάθεση για να λειτουργήσει μέσα στα πλαίσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που παραβιάζονται εδώ και 51 χρόνια. «Με την παρουσία μας εδώ σήμερα δηλώνομε την αντίθεσή μας στην παρουσία του κατοχικού ηγέτη και δηλώνουμε παράλληλα ότι τα σύνορά μας είναι στην Κερύνεια, δεν παραχωρούμε σπιθαμή εδάφους από την ΚΔ και η μόνη λύση είναι η απελευθέρωση».

Οι πρόσφυγες είναι η μεγαλύτερη πληθυσμιακή ομάδα στην Κύπρο δήλωσε ο Οζ Καραχάν εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο, λόγω της κατοχής, υπάρχει ο μεγαλύτερος εκτοπισμένος πληθυσμός. «Ο Ερντογάν, ο κατοχικός ηγέτης, είναι εδώ και εγκαινιάζει ακόμη ένα μνημείο γενοκτονίας, μόλις 50 μέτρα από εδώ κι αυτό δεν το δεχόμαστε», είπε. Δεν αποδεχόμαστε το ότι η Κύπρος είναι διαχωρισμένη, λέμε ότι η Κύπρος είναι υπό κατοχή, σημείωσε. Η μόνη διέξοδος για ελευθερία είναι ο αγώνας για απελευθέρωση, γι’ αυτό είμαστε εδώ σημειώνοντας ότι Τουρκόφωνοι Κύπριοι, Μαρωνίτες και όλοι οι Κύπριοι ήταν παρόντες στην διαμαρτυρία και θα παλέψουν μαζί μέχρι την απελευθέρωση, πρόσθεσε.

Μέσα στο φως της Ανάστασης βρισκόμαστε εδώ για να δηλώσουμε περίτρανα ότι δεν θέλουμε να ζούμε σε μια διαιρεμένη πατρίδα κι επιτέλους και στον τόπο μας να έρθει η δικαιοσύνη αι η ειρήνη, δήλωσε ο Μητροπολίτης Κερύνειας, Χρυσόστομος. Αυτά είναι ζητούμενα που κάθε άνθρωπος δικαιούται, πρόσθεσε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ