Μήνυμα προς την Τουρκία και τα όσα το Υπουργείο Εξωτερικών της γείτονος τόνισε αναφορικώς με την χθεσινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να παγώσει την ενταξιακή της πορείας, απεύθυνε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας, από την ακριτική Σύμη που βρέθηκε για τους εορτασμούς της 80ης επετείου από του πέρατος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και της παραδόσεως των Δωδεκανήσων από τους Γερμανούς στους Συμμάχους.
«Η Σύμη έχει μια ιδιαίτερη θέση στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Και οι θέσεις μας, τόσο για τη Σύμη, αλλά και για όλα τα νησιά του Αρχιπελάγους, είναι διαυγείς. Οι θέσεις της Ελληνικής Δημοκρατίας, πέραν κομμάτων και κυβερνήσεων, είναι απόλυτα τεκμηριωμένες στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Μιας Σύμβασης που παράγει εθιμικούς κανόνες και για τα μη συμβαλλόμενα κράτη, σύμφωνα με τη νομολογία του Δικαστηρίου της Χάγης. Στο άρθρο 121 (2) αυτής της Σύμβασης προβλέπεται ότι τα νησιά δικαιούνται αιγιαλίτιδα ζώνη, δικαιούνται συνορεύουσα ζώνη, δικαιούνται Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και δικαιούνται υφαλοκρηπίδα. Και η ΑΟΖ της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή των Δωδεκανήσων καθορίζεται από την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, την οποία είχα την τιμή να διαπραγματευτώ και να υπογράψω εν ονόματι της πρώτης Κυβέρνησης Μητσοτάκη» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Δένδιας, για να προσθέσει: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι για το μέγεθος των νησιών δεν υπάρχει διαφοροποίηση στη Σύμβαση. Δεν υπάρχουν διαφορετικά δικαιώματα αναλόγως του μεγέθους. Και οποιαδήποτε άποψη έξω από τα ανωτέρω, είναι τελείως εκτός του γενικά ισχύοντος Διεθνούς Δικαίου και βέβαια είναι τελείως εκτός του ευρωπαϊκού κεκτημένου.»
Στις τελετές για τον εορτασμό της 80ης επετείου από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παραδόσεως των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής Δωδεκανήσου, την 8η Μαΐου 1945, ο κ. Δένδιας εκπροσώπησε την Κυβέρνηση, συνοδευόμενος από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Δημήτριο Χούπη και ΓΕΣ Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη, καθώς και τον Διοικητή ΑΣΔΕΝ Αντιστράτηγο Εμμανουήλ Θεοδώρου, παρακολούθησε τη Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Τιμίου Προδρόμου, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσόστομος Β΄, ενώ στη συνέχεια, παρακολούθησε την επιμνημόσυνη δέηση, την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και την παρέλαση τμημάτων της 95 ΑΔΤΕ και μαθητών του νησιού.
Μιλώντας στη διάρκεια της τελετής ο κ. Υπουργός, εκτός των προαναφερθέντων στην αρχή, κατέληξε λέγων: «…Δεν ανήκω σε αυτούς που αγνοούν τη γεωπολιτική και αριθμητική πραγματικότητα. Θέλω όμως να είμαι μαζί σας απολύτως ειλικρινής. Δεν είναι ούτε εθνικά δυνατό ούτε συνταγματικά επιτρεπτό η χώρα να αποποιηθεί διά της παραιτήσεως από την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα, το Διεθνές Δίκαιο και το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία και όσα αυτά της αποδίδουν.
Και ουδείς, επαναλαμβάνω ουδείς, ανεξαρτήτως της ισχύος του, πρέπει να ελπίζει ότι οποτεδήποτε, υπό οιαδήποτε κυβέρνηση, οιουδήποτε κόμματος, η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει κάτι τέτοιο.
Είναι σαφές ότι η Ελλάδα και οι Έλληνες διαχρονικά θα κάνουν ό,τι χρειαστεί και απαιτηθεί. Ή όπως θα έλεγαν οι Αγγλοσάξονες: “whatever it takes”.»
Νωρίτερα, ο ΥΕΘΑ και οι άλλοι επίσημοι μετέβησαν στο ανακαινισμένο Επιτηρητικό Φυλάκιο «ΑΓΙΟΥ ΦΑΝΟΥΡΙΟΥ», όπου τον υποδέχθηκαν ο Διοικητής της 95ης Ανωτέρας Διοικήσεως Ταγμάτων Εθνοφυλακής (95 ΑΔΤΕ) Υποστράτηγος Σπυρίδων Κογιάννης και ο Διοικητής της Διοικήσεως Αμύνης Νήσου (ΔΑΝ) Σύμης Συνταγματάρχης (ΠΖ) Χαράλαμπος Κατηφόρης, ενώ ακολούθησε η τελετή των εγκαινίων με τον αγιασμό, τον οποίο τέλεσε ο Μητροπολίτης Σύμης, Τήλου, Χάλκης και Καστελλορίζου κ.κ. Χρυσοστόμου Β΄ και έγινε η αποκάλυψη της επιγραφής.
Στη συνέχεια ο κ. Δένδιας περιηγήθηκε στους χώρους του Φυλακίου, ενημερώθηκε για τη στελέχωσή του και συνομίλησε με τα στελέχη και τους οπλίτες θητείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον εορτασμό της Επετείου και στα εγκαίνια του ανακαινισθέντος Φυλακίου παρέστησαν, επίσης, οι Βουλευτές κ.κ. Βασίλειος-Νικόλαος Υψηλάντης ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων, Ιωάννης Παππάς, Εμμανουήλ Κόνσολας, Τσαμπίκα (Μίκα) Ιατρίδη, Γεώργιος Νικητιάδης (και ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής), ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο Δήμαρχος Σύμης κ. Ελευθέριος Παπακαλοδούκας, ο Δήμαρχος Ρόδου και Πρόεδρος της Περιφερειακής Ενώσεως Δήμων (ΠΕΔ) Νοτίου Αιγαίου κ. Αλέξανδρος Κολιάδης, ο Ηγούμενος Ιεράς Μονής Πανορμίτου Σύμης Αρχιμανδρίτης Αντώνιος Πατρός, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, ξένων διπλωματικών αντιπροσωπειών και πλήθος κατοίκων, καθώς και οι δωρητές του ανακαινισθέντος φυλακίου κυρία Ηρώ Βαχάρη και κ. Λεωνίδας Καμπάνης.
Στο χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια της εκεί μικρής τελετής, ο κ. ΥΕΘΑ αναφέρθηκε στον θεσμό των δωρητών, ευχαριστώντας παράλληλα την κυρία Βαχάρη και τον κ. Καμπάνη για την ευγενική προσφορά τους, λέγων, μεταξύ άλλων, τα εξής: «…Πέρυσι, ξεκινήσαμε στο Υπουργείο μια μεγάλη προσπάθεια, το 2024, να ενεργοποιήσουμε κάτι που υπάρχει μέσα στην κάθε Ελληνίδα, πιστεύουμε, και στον κάθε Έλληνα, τον πατριωτισμό που οδηγεί στη δωρεά προς την Πατρίδα.

Από 350.000 ευρώ δωρεές το 2023, ανεβήκαμε στα 23,5 εκατ. ευρώ το 2024. Αυτά τα χρήματα μάς επέτρεψαν σε μεγάλο βαθμό να αναμορφώσουμε τις υποδομές που επιτρέπουν την καλύτερη διαβίωση αυτών που υπηρετούν την Πατρίδα.
Θα ήθελα, κυρία Βαχάρη και κύριε Καμπάνη, να σας ευχαριστήσω θερμά. Όχι μόνο για τη δωρεά, αλλά κυρίως για το παράδειγμα, διότι αυτό έχει σημασία. Η μόχλευση του παραδείγματος. Και ο φίλος σας Βασίλης Πατέρας, ο οποίος βρίσκεται πάλι εδώ, έχει δώσει επίσης το ίδιο παράδειγμα και με τη δική του προσφορά, και πολλοί άλλοι σημαντικοί Έλληνες. Και θα ήθελα να παρακαλέσω γενικά την ελληνική κοινωνία να ενστερνιστεί αυτό το παράδειγμα. Δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε μόνοι μας και δεν είναι βέβαιον ότι επαρκεί το υστέρημα του Έλληνα φορολογουμένου, το οποίο χρησιμοποιούμε.»
Ο ίδιος κατέληξε λέγων: «Σε μια εποχή που οι ανεξάρτητες δημοκρατίες απειλούνται από τον αυταρχισμό και τον αναθεωρητισμό, θυμίζοντας σε όλους μας, μάλιστα, μια ημέρα σαν τη σημερινή, μια ημέρα ήττας ακριβώς αυτού του αυταρχισμού, του φασισμού, του ναζισμού, ότι η ελευθερία στην οποία μεγαλώσαμε όλοι δεν είναι με κανέναν τρόπο δεδομένη. Πρέπει να αγωνιστούμε και να συνεισφέρουμε για να διατηρήσουμε αυτή την ελευθερία για τις επόμενες γενιές, όπως αγωνίστηκαν οι πατεράδες μας, οι παππούδες μας, οι προπαππούδες μας για να την παραδώσουν σε εμάς. Νομίζω εδώ, στα ανατολικά μας σύνορα, αυτό καθίσταται περισσότερο διαυγές.»