Σοκ στην Τουρκία: Για πρώτη φορά στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Κούρδων και Αμερικανών κοντά στα σύνορα της

 
Σοκ στην Τουρκία: Για πρώτη φορά στρατιωτικές ασκήσεις μεταξύ Κούρδων και Αμερικανών κοντά στα σύνορα της

Ενημερώθηκε: 08/09/22 - 20:25

Για πρώτη φορά, την Τετάρτη, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) πραγματοποίησαν κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με δυνάμεις που συνδέονται με τον "Διεθνή Συνασπισμό" κοντά στα τουρκικά σύνορα.

Τις ασκήσεις ανακοίνωσε ο διευθυντής του κέντρου μέσων ενημέρωσης των SDF, Φαρχάντ Σάμι, ο οποίος ανέφερε στον λογαριασμό του στο Twitter ότι οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε συνοριακή περιοχή μεταξύ Συρίας, Τουρκίας και Ιράκ. Η τοποθεσία, στα βορειοανατολικά της Συρίας, ήταν το χωριό Τακλ Μπακλ στην περιοχή Ντιρκ.

Οι ασκήσεις αποτελούν μέρος της "υποστήριξης της ασφάλειας, της σταθερότητας και της τελικής εξάλειψης του ISIS", είπε ο Σάμι.

Σύμφωνα με ντόπιους ακτιβιστές, οι ασκήσεις έγιναν με πραγματικά πυρά. Στις ασκήσεις συμμετείχαν TOW, RPG και Καλάσνικοφ και αμερικανικά τεθωρακισμένα, μαζί με αρκετούς Αμερικανούς αξιωματικούς και στρατιώτες.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που διεξάγονται τέτοιες ασκήσεις μεταξύ των SDF και του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Η σχετική περιοχή απέχει περίπου 10 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα και 4 χλμ. από τα σύνορα με το Ιράκ.

Των στρατιωτικών ασκήσεων είχε προηγηθεί η άφιξη της περασμένης Παρασκευής ενισχύσεων των δυνάμεων του "συνασπισμού" στην πόλη Γιαρουμπίγια στο κυβερνείο της Χασάκα, στη βορειοανατολική Συρία. Η συνοδεία αποτελούνταν από 80 φορτηγά που μετέφεραν κιβώτια με πυρομαχικά, δεξαμενές καυσίμων, κράνη και προστατευτικά γιλέκα.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν σε περιοχή που η Τουρκία θεωρεί "ευαίσθητη", κοντά στο τριεθνές των συνόρων μεταξύ Συρίας, Τουρκίας και Ιράκ. Η Άγκυρα θεωρεί αυτή την περιοχή απειλή για την εθνική της ασφάλεια λόγω του ότι φοβάται τη δημιουργία ενιαίου κουρδικού μετώπου σε Ιράκ και Συρία που θα κείτεται πλησίον των κουρδικών περιοχών της Τουρκίας.

Σοκ προκάλεσε η είδηση στα τουρκικά ΜΜΕ τα οποία ασχολήθηκαν εκτενώς, προσπαθώντας να τονίσουν το γεγονός ότι εκτός από την Ελλάδα στα δυτικά, υπάρχει μεγάλη και ραγδαίως κλιμακούμενη απειλή και στα ανατολικά, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, αναφερόμενοι στους Κούρδους των YPG που συνδέονται με το ΡΚΚ και αποτελούν μεγάλο κομμάτι των SDF που προστατεύουν τις κουρδικές περιοχές της Συρίας και εναντίον των οποίων η Τουρκία ψάχνει μία αφορμή για να εισβάλει.

Πηγή: Πέτρος Κρανιάς, capital.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ