Στα άκρα ο Ερντογάν - Ψύχραιμη η Αθήνα

 
ERDOGAN

Ενημερώθηκε: 27/09/22 - 08:07

Νέες απειλές και εμπρηστικές κορώνες από τον προφανώς εκνευρισμένο Ερντογάν λίγα 24ωρα μετά την επίθεση και τις χυδαίες συκοφαντίες από το βήμα των Ηνωμένων Εθνών.

Αφού είχε προηγηθεί το αβάσιμο διάβημα διαμαρτυρίας του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών προς τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα αλλά και προς τις ΗΠΑ, επαναλαμβάνοντας τις ανυπόστατες κατηγορίες για τα ελληνικά νησιά και το στρατιωτικό καθεστώς τους, ο Ταγίπ Ερντογάν πήρε τη σκυτάλη των προκλήσεων επιδιδόμενος σε ένα νέο παραλήρημα μετά τη συνεδρίαση του τουρκικού Υπουργικού Συμβουλίου, κατά το οποίο εκτόξευσε νέες απειλές κατά τη χώρας μας και μάλιστα με πρωτοφανώς απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς και παρεμβαίνοντας, όπως συνηθίζει τελευταία, και στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδα.

Θέλησε να εμφανίσει την Τουρκία ως τον «καλό γείτονα» και την Ελλάδα ως τη χώρα που δημιουργεί προβλήματα, εμμένοντας στα δύο θέματα τα οποία έχει ψηλά στην ατζέντα στοχοποίησης της χώρας: την στρατιωτικοποίηση των νησιών και το μεταναστευτικό.

Υποστήριξε ότι ενώ η Τουρκία προσπαθεί να αναλάβει ρόλο στον τερματισμό των πολέμων, των εντάσεων και των διενέξεων στον κόσμο, την ίδια στιγμή παρακολουθεί τις κινήσεις της γειτονικής της Ελλάδας που «μυρίζουν» προκλήσεις.

Έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι ούτε στρατιωτικός ούτε πολιτικός συνομιλητής της Τουρκίας, καθώς δεν είναι ίση με αυτήν και δεν μπορεί να είναι ίση με την Τουρκία ενώ εκτόξευσε νέες απειλές.

Θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεση μας, τόνισε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν κατηγορώντας την Ελλάδα για «προκλητικότητα» μίλησε για ένα «επικίνδυνο παιχνίδι, τόσο για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν σαν μαριονέτες. «Θεωρώ πως είναι καλό να υπενθυμίσω το τίμημα που πλήρωσαν οι πολιτικοί της Ελλάδας και ο λαός της Ελλάδας με την μεγάλη μας νίκη πριν 100 χρόνια την οποία γιορτάσαμε τον περασμένο Αύγουστο" είπε.

Ενοχλημένος πιθανότατα και από το κάλεσμα φιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη από τον ΟΗΕ στους Τούρκους πολίτες, το οποίο σαφώς του χάλασε το αφήγημα των "κακών" και απειλητικών Ελλήνων, ο Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να παρέμβει στα εσωτερικά της Ελλάδας λέγοντας πως "Οι Έλληνες κυβερνήτες οι οποίοι οδήγησαν τη χώρα τους σε οικονομική, πολιτική και στρατιωτική κατοχή για τα μικροσυμφέροντα τους θα λογοδοτήσουν πρώτα στον δικό τους λαό".

Θυμήθηκε δε, και την Τριπολιτσά εξαπολύοντας νέα ψεύδη κατά της Ελλάδας. "Προσπαθούν να κάνουν να ξεχαστούν οι ημέρες που έτρεχαν να γλιτώσουν από τις ξιφολόγχες των Τούρκων στρατιωτών και γιορτάζουν ως ημέρα νίκης τη 'Σφαγή της Τριπολιτσάς' που έσφαξαν μωρά, γυναίκες και παιδιά. Δεν έχουν πληρώσει το τίμημα ενώπιον της ιστορίας" είπε και συνέχισε να συκοφαντεί "η ίδια νοοτροπία σήμερα υπάρχει στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο και βυθίζουν σκάφη, ληστεύουν, σφάζουν παιδιά κι όλους τους αθώους κάποια μέρα θα λογοδοτήσουν. Δεν υπάρχει ελευθερία, ανάπτυξη ούτε τιμητική στάση, όταν κρύβεσαι από τα φουστάνια των άλλων".

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό έκανε λόγο για παιδιά και αθώους που η ίδια νοοτροπία άφησε να πεθάνουν, βυθίζοντας τις βάρκες τους σε Αιγαίο και Μεσόγειο, σημειώνοντας ότι «σίγουρα θα λογοδοτήσουν κάποτε».

Δεν έφταναν οι προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν και χθες, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ο Ελληνας πρέσβης, από τον οποίο -σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu– ζητήθηκε η Ελλάδα να βάλει τέλος στις παραβιάσεις της στα νησιά.

Ο Έλληνας πρέσβης απέρριψε άμεσα στο σύνολό τους τις τουρκικές αιτιάσεις σημειώνοντας ότι είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο ενώ κινήθηκε στο πλαίσιο του δόγματος "ό,τι απειλείται δεν αποστρατικοποιείται".

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρέσβης στην Άγκυρα Χριστόδουλος Λάζαρης, σημείωσε μάλιστα στους Τούρκους συνομιλητές του ότι οι ελληνικές θέσεις έχουν αναπτυχθεί ενδελεχώς στις δύο επιστολές που εστάλησαν στον ΓΓ του ΟΗΕ και ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από τη Συνθήκη της Λωζάννης.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο πρέσβης μας στην Άγκυρα επισήμανε ότι δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία.

Προσέθεσε, ότι η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία της Ελλάδας, με τις συνεχείς παραβιάσεις του εναερίου χώρου, καθώς και τις υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ