Τα διλήμματα του Ερντογάν για το «boycott Turkey» της Ινδίας - Πως με ψεύτικα τερτίπια επιχειρεί να το «σπάσει»

 
Ινδοί κατά της Τουρκίας

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Channi Anand

Ενημερώθηκε: 20/05/25 - 23:14

Παρά την κληρονομιά του «επιτηδείου ουδέτερου» που κουβαλά ήδη από τη δεκαετία του 1940 – μια κληρονομιά που, τόσες δεκαετίες μετά, συνεχίζει να επαναβεβαιώνει, ειδικά όταν καλείται να τοποθετηθεί στον άξονα μεταξύ Δύσης και Ανατολής, η πλευρά Ερντογάν έχει αποδείξει στην πράξη ότι μπορεί, όταν θέλει, να παίρνει αποφασιστικά θέση υπέρ του ενός ή του άλλου.

Οταν ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα στην Αίγυπτο το 2013, ο Ερντογάν πήρε θέση ξεκάθαρα υπέρ του Μόρσι, κατακεραυνώνοντας τον Σίσι ως «πραξικοπηματία», «τύραννο» και «δολοφόνο».

Οταν οι Σαουδάραβες, οι Εμιρατινοί και οι Αιγύπτιοι ήρθαν σε ρήξη (διπλωματική, κι όχι μόνο) με το Κατάρ το 2017, η πλευρά Ερντογάν έσπευσε να συμπαραταχθεί ανοιχτά με την Ντόχα απέναντι στο Ριάντ, ενάντια στο οποίο θα άνοιγε ακόμη ένα μέτωπο αντιπαράθεσης το 2018, στη σκιά της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι.

Οταν οι Αμερικανοί στήριζαν στρατιωτικά τους Κούρδους ενάντια στους τζιχαντιστές του επονομαζόμενου «ισλαμικού κράτους» στη Συρία και στο βόρειο Ιράκ μετά το 2014, οι Τούρκοι προτιμούσαν να αποκηρύσσουν τους Κούρδους ως «χειρότερους από τους τζιχαντιστές» και στήριζαν παρασκηνιακά ομάδες ακραίων ισλαμιστών.

Οταν οι Αμερικανοί καλούσαν, το 2019, τους Τούρκους να μην προχωρήσουν στην αγορά των ρωσικών S-400, η πλευρά Ερντογάν έκανε τελικώς ακριβώς το αντίθετο και, κατά συνέπεια, εκδιώχθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των μαχητικών F-35 ως «αντίπαλος της Αμερικής».

Ενώ κάθε φορά που η ένταση ανέβαινε στο Παλαιστινιακό από το 2004 και έπειτα, η Αγκυρα έπαιρνε εμφατικά θέση στο πλευρό της Χαμάς κι ενάντια στην ισραηλινή ηγεσία.

Οι προαναφερθείσες επιλογές συνοδεύτηκαν από «κόστη» για την τουρκική πλευρά, η οποία εκλήθη να διαχειριστεί σειρά από σοβαρές κρίσεις στις σχέσεις της με εταίρους, συμμάχους και γείτονες τα περασμένα χρόνια.

Το μότο των «μηδενικών προβλημάτων με τους γείτονες», που ευαγγελιζόταν άλλοτε ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατέληξε να αναδιατυπώνεται στην πράξη ως «μηδενικοί γείτονες χωρίς προβλήματα».

Ειδικά στην περίπτωση της Τουρκίας ωστόσο, κι αυτό είναι κάτι στο οποίο «ποντάρει» η τουρκική ηγεσία, πολλά μπορεί να αλλάξουν από τη μια στιγμή στην άλλη, μέσα από ξαφνικές αλλαγές πλεύσης και στροφές 180 μοιρών… όπως κι έγινε με την Αίγυπτο, τα Εμιράτα, τον Σίσι, τη Σαουδική Αραβία κ.ά.

Η τουρκική ηγεσία ρισκάρει να βρεθεί αντιμέτωπη με κρίσεις, με την προσδοκία ότι αυτές θα την ωφελήσουν ή ότι, αν δεν την ωφελήσουν, θα ξεπεραστούν. Θεωρεί ότι λόγω μεγέθους, γεωγραφικής θέσης και ιδιοσυγκρασίας, μπορεί να αντέξει τα όποια κόστη αυτών των κρίσεων.

Υπάρχουν κράτη και οργανώσεις με τις οποίες η Τουρκία του ισλαμιστή Ερντογάν παραδοσιακά συμπαρατάσσεται. Η Χαμάς, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, το Αζερμπαϊτζάν και το Πακιστάν (στο οποίο η τουρκική πλευρά έχει πουλήσει ουκ ολίγα τουρκικά οπλικά συστήματα, μεταξύ αυτών και εκατοντάδες drones) είναι μεταξύ αυτών.

Ως εκ τούτου, όταν οι εξοπλισμένες με πυρηνικά δυνάμεις της Ινδίας και του Πακιστάν βρέθηκαν να ανταλλάσσουν πυρά πάνω από το Κασμίρ προ εβδομάδων, η Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στήριξε ανοιχτά το Ισλαμαμπάντ ενάντια στους Ινδούς… οι οποίοι όμως αντέδρασαν καλώντας σε μποϊκοτάζ κατά της Τουρκίας και των τουρκικών προϊόντων.   

Ινδοί τουρίστες ακύρωσαν τις διακοπές που είχαν προγραμματίσει σε Τουρκία ή Αζερμπαϊτζάν. Πολλοί εξ αυτών μάλιστα τις «ανακατεύθυναν», επιλέγοντας άλλους προορισμούς, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. «Η τουριστική ροή προς την Τουρκία, η οποία υποδέχθηκε πέρυσι τουλάχιστον 274.000 Ινδούς, έχει μειωθεί κατακόρυφα, με τις κρατήσεις να έχουν μειωθεί κατά 60% και τις ακυρώσεις να έχουν αυξηθεί κατά 250%», σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Παράλληλα, επικαλούμενο λόγους «εθνικής ασφάλειας», το υπουργείο πολιτικής αεροπορίας της Ινδίας ανακάλεσε την άδεια της τουρκικής εταιρείας Celebi η οποία παρέχει υπηρεσίες εδάφους σε μεγάλα ινδικά αεροδρόμια, ενώ εκατοντάδες Ινδοί έμποροι διαμηνύουν πια, από την πλευρά τους, ότι πρόκειται να περιορίσουν σημαντικά, ή ακόμη και να διακόψουν πλήρως, τις εισαγωγές προϊόντων από την Τουρκία.

«Ινδικά παντοπωλεία και μεγάλα ηλεκτρονικά καταστήματα λιανικής πώλησης συμμετέχουν στο συνεχιζόμενο μποϊκοτάζ των τουρκικών προϊόντων, μπλοκάροντας τις εισαγωγές σοκολάτας, καφέ, καλλυντικών, ρούχων κ.ά.», γράφει η ινδική Financial Express.  

Η Ινδία των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων είναι τεράστια ως αγορά και, ως εκ τούτου, ένα ινδικό «boycott Turkey», εάν συνεχιστεί και διευρυνθεί, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές τουρκικές απώλειες. Ωστόσο, οι εισαγωγές τροφίμων και ρούχων από την Τουρκία ανήλθαν πέρυσι σε περίπου 315 εκατ. δολ., ποσό όχι αμελητέο αλλά όχι κι ιδιαίτερα εντυπωσιακό εάν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος της ινδικής αγοράς.  

Από την άλλη πλευρά βέβαια, η Αγκυρα έχει κι άλλους λόγους να ανησυχεί, λόγους που έχουν να κάνουν για παράδειγμα με τον -προωθούμενο από το Νέο Δελχί- Οικονομικό Διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) που θα ξεκινά από την Ινδία και θα φτάνει στην Ευρώπη… παρακάμπτοντας την Τουρκία.   

Τα τεχνάσματα

Με τεχνάσματα και παραπλανητικά μηνύματα στα τουρκικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιχειρείται να παρακαμφθεί το εμπάργκο της Ινδίας κατά της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το Euronews, κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μια δήθεν έκκληση της τουρκικής κυβέρνησης στους Ινδούς τουρίστες να επισκεφτούν την Τουρκία. Σε αυτήν, οι Ινδοί τουρίστες παροτρύνονται να αγνοήσουν το μποϊκοτάζ της Ινδίας και να μην ακυρώσουν ή αναβάλουν τα ταξίδια τους στην Τουρκία, παρά τις εχθροπραξίες μεταξύ Νέου Δελχί και Ισλαμαμπάντ.

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι η συντριπτική πλειοψηφία του τουρκικού λαού δεν γνωρίζει τη σύγκρουση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, ότι οι Ινδοί εξακολουθούν να είναι ευπρόσδεκτοι στη χώρα και ότι θα είναι ασφαλείς καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής τους στην Τουρκία, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του ευρωπαϊκού δικτύου.

Η ανακοίνωση έχει διαδοθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με φόντο το τουρκικό μποϊκοτάζ στην Ινδία, το οποίο περιλαμβάνει εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των ταξιδιών στην Τουρκία και τη διακοπή των σχέσεων με τουρκικές επιχειρήσεις και πανεπιστήμια, μετά την άμεση υποστήριξη της Άγκυρας προς το Ισλαμαμπάντ στη σύγκρουση.

Διάφορα ινδικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την ανακοίνωση ως αυθεντική από την κυβέρνηση.

Η είδηση αυτή έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με πολλούς χρήστες να σχολιάζουν ότι δείχνει τον πανικό της τουρκικής τουριστικής βιομηχανίας και ότι οι Ινδοί τουρίστες θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, η οποία, όπως λένε, είναι πιο σταθερός σύμμαχος της Ινδίας.

Ωστόσο, πολλά στοιχεία δείχνουν ότι η ανακοίνωση είναι ψευδής, ξεκινώντας από το γεγονός ότι υποτίθεται ότι κοινοποιήθηκε από το «Υπουργείο Τουρισμού».

Δεν υπάρχει τέτοιο υπουργείο: το πραγματικό του όνομα είναι Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας. Η διαφορά μπορεί να είναι λεπτή, αλλά είναι μια διαφορά που μια επίσημη κυβερνητική ανακοίνωση θα έπρεπε να έχει λάβει υπόψη.

Η υποτιθέμενη ανακοίνωση δεν εμφανίζεται στον κατάλογο των πρόσφατων επίσημων δελτίων τύπου που εκδόθηκαν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, και η φωτογραφία που διαμοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν μοιάζει καθόλου με καμία από τις αυθεντικές δηλώσεις.

Επιπλέον, κανένα αξιόπιστο τουρκικό ειδησεογραφικό μέσο δεν φαίνεται να έχει αναφερθεί σε αυτό.

Το EuroVerify επικοινώνησε με το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, αλλά δεν έλαβε αίτημα για σχόλιο.

Παρ' όλα αυτά, το μποϊκοτάζ της Ινδίας κατά της Τουρκίας είναι απολύτως πραγματικό, μετά από αναφορές ότι το Πακιστάν χρησιμοποίησε τουρκικά drones κατά της Ινδίας, όταν οι δύο χώρες συγκρούστηκαν μετά την επίθεση στο Pahalgam στο Κασμίρ που διοικείται από την Ινδία.

Η Τουρκία ήταν μεταξύ των χωρών που υποστήριξαν το Πακιστάν μετά την αντίδραση της Ινδίας στην επίθεση με στρατιωτική δράση, προκαλώντας εκκλήσεις για μποϊκοτάζ της χώρας μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο επίσης εξέφρασε την υποστήριξή του προς το Ισλαμαμπάντ.

Με πληροφορίες από kathimerini.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ