Το Τελ Αβίβ σήμερα δέχθηκε ένα σημαντικό «ράπισμα» αναφορικά με τις επιχειρήσεις που έχει εκ νέου ξεκινήσει στον παλαιστινιακό θύλακα και μάλιστα από ένα «μπλοκ» χωρών. Γαλλία, Βρετανία και Καναδάς ξεκαθάρισαν προς τον Μπενιαμίν Νετανιάχου πως δεν πρόκειται να μείνουν και αυτή την φορά «άπραγες» απέναντι σε αυτό που δεν αναγνωρίζουν ως αναγκαία στρατιωτική επιχείρηση.
Ενώ, πλέον και η ΕΕ συνολικά στρέφεται εναντίων του Νετανιάχου. Πιο συγκεκριμένα, Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβεβαίωσε επίσημα την έναρξη επανεξέτασης της Συμφωνίας Σύνδεσης με το Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε η επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Καγιά Κάλας.
«Η απόφαση αυτή είναι αναστρέψιμη και εξαρτάται από την πρόοδο που θα υπάρξει», δήλωσε η Κάλας, προσθέτοντας ότι «προς το παρόν, εναπόκειται στο Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».
Η Μεγάλη Βρετανία ήδη ανακοίνωσε πως βάζει στον «πάγο» κάθε εμπορική συμφωνία με το Ισραήλ χαρακτηρίζοντας τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Νετανιάχου κινείται σήμερα στην Γάζα «ανεπίτρεπτο». Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μπορεί να μην άφησε τις κινήσεις των τριών χωρών αναπάντητες, μιλώντας για «λάθος πλευρά της ιστορίας», αλλά είναι δεδομένο πως πλέον πληθαίνουν και μάλιστα με ταχύτητα οι ισχυροί της Δύσης που έχουν ξεκάθαρες ενστάσεις για τα «άρματα του Γεδεών».
Το Ισραήλ η αλήθεια είναι πως δεν εξαρτάται από καμία ευρωπαϊκή χώρα για να συνεχίσει τον πόλεμο στη Γάζα που ξεκίνησε μετά το «Μαύρο Σάββατο», στις 7 Οκτωβρίου του 2023. Η εξάρτηση του Ισραήλ υπάρχει μόνο από την Ουάσιγκτον και παρά το δεδομένο ρήγμα ανάμεσα σε Τραμπ και Νετανιάχου, οι ΗΠΑ δεν πρόκειται -όχι άμεσα- να διακόψουν. Το «μπλοκ» όμως που δημιουργείται απέναντι στον Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν είναι καθόλου μικρό και καθόλου αμελητέο και εάν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ κάνει το λάθος να περάσει στην αντεπίθεση, είναι δεδομένο πως οι τρεις χώρες -τέσσερις, εάν σε αυτές προσθέσουμε την διαχρονικά ενάντια στις ισραηλινές πρακτικές Ισπανία- δεν είναι απίθανο να γίνουν ακόμη περισσότερες και με ακόμη μεγαλύτερη διπλωματική επιρροή και ισχύ.
Ο κίνδυνος που διατρέχει σήμερα το Ισραήλ είναι να «τραυματίσει» πολύ σοβαρά την εικόνα του προς τη Δύση. Τα «άρματα του Γεδεών» βασίζονται στον πυλώνα της ακριβώς προηγούμενης επιχείρησης -τα σιδερένια ξίφη- και το Τελ Αβίβ επιμένει πως η παρουσία της Χαμάς εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για το ίδιο. Και αν το 2023 οι ακρότητες της Χαμάς με περισσότερους από 1.200 νεκρούς και σχεδόν 300 απαχθέντες σόκαραν τον πλανήτη, σήμερα αυτό που συγκλονίζει είναι ότι το Τελ Αβίβ δεν έχει την παραμικρή αναστολή να διακόψει ακόμη και την κάτισχνη ανθρωπιστική βοήθεια που περνά από δύο μόλις συνοριακά περάσματα, καταδικάζοντας σε αργό θάνατο από ασιτία όσους από τους αμάχους έχουν επιβιώσει των βομβαρδισμών.
Ο κίνδυνος για το Ισραήλ όσο θα επιμένει στη συγκεκριμένη στρατηγική, πιέζοντας για άμεση εξορία των στελεχών της Χαμάς, για άνευ όρων παράδοση όπλων και απαχθέντων και για πλήρη ισραηλινό έλεγχο της Γάζας, είναι να διαλύσει το δικό του στέρεο αφήγημα πως έχει δικαίωμα να αμυνθεί έναντι όλων όσων επιθυμούν την καταστροφή του.
Το μείζον πρόβλημα για τη χώρα είναι επίσης το γεγονός πως ο πρωθυπουργός της επιμένει να θέλει να παραμείνει στην κεφαλή της συντηρώντας μία κατάσταση που σήμερα υπάρχει τρόπος να είναι διαχειρίσιμη με διπλωματικά μέσα. Οι ακροδεξιοί εταίροι του Νετανιάχου (Μπεν Γβίρ και Σμόντρις) είναι οι μοναδικοί που επιχαίρουν καθώς είναι δικό τους δόγμα και αφήγημα ο απόλυτος έλεγχος και η διαχείριση σε Γάζα και δυτική όχθη.
Οι αριθμοί του θανάτου στη Γάζα με τους επίσημα καταγεγραμμένους (από την παλαιστινιακή πλευρά) νεκρούς να ξεπερνούν τους 53.000 και τον αριθμό όσων βρίσκονται εδώ και μήνες νεκροί αλλά σε προσωρινές λίστες αγνοουμένων καθώς δεν έχει καταστεί δυνατό να ανασυρθούν κάτω από τα χαλάσματα να είναι άγνωστος, γίνονται με ταχύτητα «βρόγχος» στον λαιμό των προσπαθειών της τοπικής κυβέρνησης. Ο Νετανιάχου δεν κατάφερε να αποτρέψει την «διαρροή» της ρήξης με τον Τραμπ και όλοι όσοι μέχρι πρότινος εξέφραζαν επιφυλάξεις, σήμερα είναι στην πιο σκληρή γραμμή των τελευταίων δεκαετιών.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου που κάθε άλλο από «αδαής» και «άμαθος» στα δύσκολα είναι, δεν πρέπει να πάρει αψήφιστα το μήνυμα ειδικά από την Ευρώπη. Εάν το σημερινό μπλοκ μεγαλώσει και σε αυτό προστεθούν και άλλοι, τότε το ζήτημα και οι διαστάσεις του δεν θα μείνουν σε απλές μεμονωμένες συζητήσεις. Εάν η ένωση της Ευρώπης κάνει την επιλογή να προχωρήσει δυναμικά δεν είναι απίθανο το Ισραήλ μέσα στους επόμενους μήνες να δει τις πιέσεις από το πολύ κοντινό του περιβάλλον να αυξάνονται με ταχύτητα και τις ΗΠΑ να «σφυρίζουν» αδιάφορα, παρακολουθώντας την πτώση του «Μπίμπι».
Το κοινό ανακοινωθέν

Κοινή δήλωση των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και του Καναδά για την κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη
Αντιτασσόμαστε σθεναρά στην επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα. Το επίπεδο της ανθρώπινης οδύνης στη Γάζα είναι ανυπόφορο. Η χθεσινή ανακοίνωση ότι το Ισραήλ θα επιτρέψει βασική ποσότητα τροφίμων προς τη Γάζα είναι εντελώς ανεπαρκής. Καλούμε την Ισραηλινή Κυβέρνηση να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα και να επιτρέψει άμεσα την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Αυτό πρέπει να περιλαμβάνει συνεργασία με τον ΟΗΕ ώστε να διασφαλιστεί η επιστροφή της διανομής βοήθειας σύμφωνα με τις ανθρωπιστικές αρχές. Καλούμε τη Χαμάς να απελευθερώσει άμεσα τους υπόλοιπους ομήρους που κρατά βάναυσα από τις 7 Οκτωβρίου 2023.
Η άρνηση της Ισραηλινής Κυβέρνησης να παράσχει ουσιώδη ανθρωπιστική βοήθεια στον άμαχο πληθυσμό είναι απαράδεκτη και ενδέχεται να παραβιάζει το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Καταδικάζουμε τη φρικτή ρητορική που χρησιμοποιούν πρόσφατα μέλη της Ισραηλινής Κυβέρνησης, απειλώντας ότι, λόγω της καταστροφής της Γάζας, οι άμαχοι θα αρχίσουν να μετακινούνται. Η αναγκαστική μαζική μετακίνηση είναι παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.
Το Ισραήλ υπέστη μια αποτρόπαιη επίθεση στις 7 Οκτωβρίου. Πάντα υποστηρίζαμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπίζεται τους πολίτες του από την τρομοκρατία. Όμως αυτή η κλιμάκωση είναι εντελώς δυσανάλογη.
Δεν θα παραμείνουμε θεατές όσο η κυβέρνηση Νετανιάχου προχωρεί σε αυτές τις εξωφρενικές ενέργειες. Αν το Ισραήλ δεν σταματήσει τη νέα στρατιωτική επίθεση και δεν άρει τους περιορισμούς στην ανθρωπιστική βοήθεια, θα προβούμε σε περαιτέρω συγκεκριμένες ενέργειες ως απάντηση.
Αντιτιθέμεθα σε κάθε προσπάθεια επέκτασης των εποικισμών στη Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τους εποικισμούς που είναι παράνομοι και υπονομεύουν τη βιωσιμότητα ενός Παλαιστινιακού κράτους και την ασφάλεια τόσο των Ισραηλινών όσο και των Παλαιστινίων. Δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε περαιτέρω ενέργειες, περιλαμβανομένων στοχευμένων κυρώσεων.
Υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών, του Κατάρ και της Αιγύπτου για άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Πρόκειται για κατάπαυση του πυρός, για απελευθέρωση όλων των εναπομεινάντων ομήρων και για μακροπρόθεσμη πολιτική λύση που προσφέρει την καλύτερη προοπτική για τον τερματισμό της αγωνίας των ομήρων και των οικογενειών τους, την ανακούφιση των αμάχων στη Γάζα, τον τερματισμό του ελέγχου της Χαμάς επί της Γάζας και τη δημιουργία οδικού χάρτη για λύση δύο κρατών, σύμφωνης με τους στόχους της Διάσκεψης Κορυφής της 18ης Ιουνίου στη Νέα Υόρκη, την οποία συγκαλούν από κοινού η Σαουδική Αραβία και η Γαλλία. Οι διαπραγματεύσεις αυτές πρέπει να επιτύχουν και οφείλουμε όλοι να εργαστούμε για την υλοποίηση μιας λύσης δύο κρατών, η οποία είναι ο μόνος δρόμος για διαρκή ειρήνη και ασφάλεια που να αξίζουν και οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι, και να εξασφαλίσουμε μακροπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή.
Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με την Παλαιστινιακή Αρχή, περιφερειακούς εταίρους, το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να επιτευχθεί συναίνεση για τις ρυθμίσεις της μελλοντικής Γάζας, βασισμένοι στην Αραβική Ειρηνευτική Πρωτοβουλία. Επιβεβαιώνουμε τον καθοριστικό ρόλο της Διάσκεψης Κορυφής Υψηλού Επιπέδου για τη Λύση Δύο Κρατών υπό τον ΟΗΕ, στην οικοδόμηση διεθνούς συναίνεσης γύρω από αυτόν τον στόχο. Δεσμευόμαστε στην αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους ως συμβολή σε λύση δύο κρατών και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με άλλους προς αυτή την κατεύθυνση.
Αντίδραση Νετανιάχου
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου αντέδρασε έντονα, κατηγορώντας τους ηγέτες του Λονδίνου, της Οτάβας και του Παρισιού ότι «προσφέρουν δώρο στους γενοκτόνους της 7ης Οκτωβρίου».
Επανέλαβε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον αγώνα του «μέχρι την απόλυτη νίκη» και ότι οι όροι για τον τερματισμό της σύγκρουσης είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων και η αποστρατιωτικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας.
Από την πλευρά της, η Χαμάς χαιρέτισε τη δήλωση ως «σημαντικό βήμα» προς την αποκατάσταση των αρχών του διεθνούς δικαίου.
Σύμφωνα με τις αρχές της Γάζας, περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της σύγκρουσης, ενώ σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός έχει εκτοπιστεί.
Το Ισραήλ καταγγέλλει «εξωτερικές πιέσεις»
Σε έντονο τόνο αντέδρασε η ισραηλινή κυβέρνηση στην απόφαση του Ηνωμένου Βασιλείου να αναστείλει τις διαπραγματεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, μετά την κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας.
«Εξωτερικές πιέσεις δεν θα εκτρέψουν το Ισραήλ από την πορεία του να υπερασπίζεται την ύπαρξη και την ασφάλειά του έναντι εχθρών που επιδιώκουν να το καταστρέψουν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας το Λονδίνο για «αντι-ισραηλινή εμμονή» και «εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες».
Το υπουργείο προχώρησε μάλιστα σε ειρωνική αναφορά στις συνέπειες για τη βρετανική οικονομία: «Αν η βρετανική κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να βλάψει τη βρετανική οικονομία, αυτό είναι δικαίωμά της».
Με πληροφορίες από protothema.gr