«Θερμό επεισόδιο» προκάλεσε στην Πράγα ο Ερντογάν - Δεν του «βγήκε»

 
prague

Ενημερώθηκε: 07/10/22 - 07:58

«Θερμό επεισόδιο« προκάλεσε στην Πράγα στο δείπνο των ηγετών στην Πράγα
ο Τ. Ερντογάν όταν πήρε τον λόγο και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι ανεβάζει την ένταση και προκαλεί!!! Εισέπραξε όμως από τον Κυρ. Μητσοτάκη την απάντηση που του έπρπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός πήρε αμέσως τον λόγο και του απάντησε ευθέως ότι πρέπει να πάψει να αμφισβητεί την κυριαρχία των νησιών. Επιπλέον, είπε στον Ερντογάν ότι αντί να προκαλεί, θα πρέπει να προσέλθει σε συνεννόηση και διάλογο χωρίς εντάσεις και ακραία ρητορική, όπως κάνουν οι υπεύθυνοι ηγέτες.

Ήταν μια στρατηγική επιλογή του κ. Μητσοτάκη να μην αφήσει μεν την πρόκληση αναπάντητη, αλλά και να μην εμφανιστεί εις επήκοον περισσότερων από 40 ηγετών της Ε.Ε. να είναι αυτός που κλείνει την πόρτα του διαλόγου.

Από την άλλη πλευρά, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν δηλώσεις του Ερντογάν, μετά το τέλος του δείπνου, στις οποίες, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι η Τουρκία θέλει να λύσει «τα προβλήματα της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου». Πρόσθεσε ότι αναμένει «από την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση, αντί να υποστηρίζει άδικες και παράνομες εντάσεις, στο όνομα της αλληλεγγύης και της ενότητας».

Αναφορικά με το συμβάν με τον Κ. Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε: «Απηύθυνα την ομιλία μου στο δείπνο απόψε. Ο κύριος ενοχλήθηκε από αυτήν. Δεν ξέρω από ποιον πήρε την άδεια, διότι ένοιωθε άβολα… Υποθέτω ότι την πήρε από τον πρόεδρο. Βγήκε έξω και έκανε κι αυτός δηλώσεις. Είπε ότι μιλήσαμε με σκληρά λόγια».

Και συνέχισε:

«Όλες οι πολιτικές τους βασίζονται στα ψέματα. Πάντα ψέματα, ποτέ εντιμότητα. Όταν λέμε “ας συναντηθούμε” με τις χώρες στα παράλια, δεν συμφωνούν με αυτό. Και βάζουν και πολλές χώρες στη μέση. Δεν έχουμε τίποτε να κουβεντιάσουμε με την Ελλάδα», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου για το τι εννοεί όταν δηλώνει ότι «ένα βράδυ θα έρθουμε ξαφνικά», ο Ερντογάν απάντησε: «Βασικά, καταλάβατε το νόημα. Αυτό δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Ανεξάρτητα από το ποια χώρα μας ενοχλεί ή μας επιτίθεται, η απάντησή μας σε αυτούς είναι “ένα βράδυ θα έρθουμε ξαφνικά”. Πρέπει να το ξέρουν και να το καταλάβουν.»

Το χτεσινό επεισόδιο δείχνει ότι δεν είναι εύκολο να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και όχι μεγάλη διάθεση από την πλευρά της Τουρκίας. Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα, κατά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, θα τοποθετηθεί αναλυτικά για την Τουρκία, καταδεικνύοντας στους ομολόγους του που έγιναν μάρτυρες της συμπεριφοράς Ερντογάν, τους κινδύνους για την ασφάλεια και την σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που απορρέουν από την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας, αναδεικνύοντας όλα τα στοιχεία της πολιτικής που ακολουθεί η Άγκυρα τόσο σε ρητορικό επίπεδο όσο και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου.

Ο Ερντογάν δεν βρήκε ευήκοα ώτα στην Πράγα, εκτιμά η ελληνική πλευρά

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ήλθε στην Πράγα και δεν βρήκε ευήκοα ώτα στις αιτιάσεις του, ούτε στο πάνελ για την ασφάλεια, που συμμετείχε, ούτε και στις διμερείς επαφές, που είχε καθ' όλη τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, σύμφωνα με πληροφορίες, από την ελληνική πλευρά.

Το κλίμα που εισέπραξε από τους συνομιλητές του ήταν η σύσταση να σταματήσει τη συγκεκριμένη τακτική και να ακολουθήσει τον δρόμο του διαλόγου επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες.

Ήταν σε γνώση της ελληνικής αποστολής πως είχε ζητήσει να πάρει τον λόγο κατά την διάρκεια του δείπνου. Κατά την παρέμβαση του εμφανίστηκε αρνητικός ως προς τους χειρισμούς της ΕΕ έναντι της Τουρκίας και ως μη είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις επετέθη κατά της Ελλάδος.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται πως ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δεν υπήρχε περίπτωση να μείνει άφωνος και να αφήσει αναπάντητα τα όσα είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Κατά την εκτίμηση της ελληνικής πλευράς η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη φαίνεται πως αιφνιδίασε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που έχει συνηθίσει σε μονολόγους, κάτι -που σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα- αποτυπώθηκε και στο «αλλοπρόσαλλο» της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε αργότερα, κατά τη διάρκεια της οποίας σε άλλα σημεία απειλούσε πως «θα έλθουμε νύχτα» και σε άλλα έλεγε πως δεν αμφισβητεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και ότι η Ελλάδα είναι εκείνη που δεν προσέρχεται στον διάλογο.

Τα ίδια πρόσωπα προϊδεάζουν πως ο πρωθυπουργός θα δώσει απαντήσεις σε δήλωσή του προσερχόμενος στην άτυπη Σύνοδο των 27 Ευρωπαίων ηγετών στην Πράγα, αλλά και μετέπειτα στη συνέντευξη τύπου.

Από την ελληνική κυβέρνηση επισημαίνεται, δε, πως οι θέσεις της Ελλάδος είναι γνωστές και πως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία των νησιών του ελληνικού Αιγαίου. Μέλη της ελληνικής αποστολής στην Πράγα τόνιζαν ότι «η Ελλάδα δεν προκαλεί. Αλλά όταν προκαλείται θα απαντά, όπως έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο δείπνο των ηγετών. Όλοι είδαν τι διημείφθη. Ο κ. Ερντογάν έφυγε από τη Σύνοδο περισσότερο απομονωμένος από όσο ήρθε».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ