Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών (ΒΙΝΤΕΟ)

 
τουρκια

Ενημερώθηκε: 28/05/23 - 08:29

Άνοιξαν οι κάλπες για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στην Τουρκία. Με τον αέρα της νίκης που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις και με την πλειοψηφία στη Βουλή, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να τον εμπιστευτούν και πάλι, ενώ ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου έριξε το βάρος στους ψηφοφόρους που έριξαν χαλαρή ψήφο και στο ακροατήριο των φτωχών πολιτών.

Με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής ο Ερντογάν είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί. Ο Κιλιτσντάρογλου καταγγέλλει την απαγόρευση προώθησης των προεκλογικών του SMS και χαρακτηρίζει δειλό τον Ερντογάν, ο οποίος τα βάζει και πάλι με την Αμερική και την Ευρώπη.

Μια ανάσα πριν από το δεύτερο γύρο ο Ερντογάν, με μία συμβολική κίνηση, επισκέφθηκε τον τάφο του πρώην πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές, που τόσο θαυμάζει. Πριν 63 χρόνια ανετράπη με στρατιωτικό πραξικόπημα και λίγο αργότερα καταδικάστηκε σε θάνατο.

Με τον αέρα της νίκης που του δίνουν οι δημοσκοπήσεις ο Ερντογάν και με την πλειοψηφία στη βουλή, καλεί τους πολίτες να τον εμπιστευτούν για το καλό της Δημοκρατίας. Το καλό της πατρίδας επικαλείται και ο Κιλιτσντάρογλου.

Παρά την οικονομική κρίση και την δραστική υποτίμηση της λίρας, πολλοί πολίτες δεν ξεχνούν τις μεταρρυθμίσεις του Ερντογάν. Μέλη όμως της κυνηγημένης στη χώρα κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ φοβούνται το μέλλον. Την ίδια ώρα. τον γύρο του διαδικτύου κάνει αυτό το βίντεο στο οποίο φαίνεται πως ο Ερντογάν αποκοιμήθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης, με την κάμερα να γυρίζει γρήγορα προς το μέρος της δημοσιογράφου.

Σύμφωνα με με δημοσιογραφικες πληροφορίες αν και ο Ερντογάν είναι το μεγάλο φαβορί για τις αυριανές εκλογές, ωστόσο ανησυχεί για το πόσοι θα πάνε να τον ξαναψηφίσουν. Και πόσοι ψηφοφόροι του ΑΚΡ, κυρίως σε απομακρυσμένες περιοχές της Ανατολίας και του Πόντου, θα θεωρήσουν δεδομένη την νίκη του προέδρου τους και δεν θα μπουν στον κόπο

Οι αναλυτές προβλέπουν άνετη νίκη του Ερντογάν, μάλιστα κάποιοι ανεβάζουν το ποσοστό ακόμα και στο 60% αφού υπολογίζουν διαρροές από τους ψηφοφόρους των δεξιών κομμάτων της αντιπολίτευσης

Υπενθυμίζεται ότι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών πριν από δύο εβδομάδες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έλαβε ποσοστό 49,5% και 27,1 εκατομμύρια ψήφους.

Ο προεδρικός υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, από την άλλη πλευρά, ήρθε δεύτερος με 44,9% και 24,6 εκατομμύρια ψήφους.

Ο τρίτος του πρώτου γύρου, Σινάν Ογάν (που ολοκλήρωσε την κούρσα με 5,2% και 2,8 εκατομμύρια ψήφους) έχει πια ανακοινώσει ότι στηρίζει τον Ερντογάν. Ένας από τους μέχρι πρότινος βασικούς υποστηρικτές της προεδρικής υποψηφιότητας του Ογάν ωστόσο, ο ηγέτης του κόμματος της Νίκης (Zafer) Ουμίτ Οζντάγ η παράταξη του οποίου έλαβε 1,2 εκατομμύρια ψήφους και ποσοστό 2,2% στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει Κιλιτσντάρογλου στον β΄ γύρο παίρνοντας έτσι θέση ενάντια στο δίδυμο Ερντογάν – Ογάν.

Οι περίπου 200.000 Σύροι της Τουρκίας που έχουν κατοχυρώσει δικαίωμα ψήφου ως Τούρκοι υπήκοοι πια έπειτα από χρόνια παραμονής στην Τουρκία, εκτιμάται ότι είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν Ερντογάν.

Τελευταία ευκαιρία του Κιλιτσντάρογλου

Δεκατρία χρόνια προσπαθεί να ανατρέψει την εξουσία του Ερντογάν ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και δεν τα καταφέρνει. Σημερα είναι η τελευταία του ευκαιρία.

Σε κάθε περίπτωση πάντως κατάφερε για πρώτη φορά να συσπειρώσει ετερόκλητες δυνάμεις από όλο το φάσμα της αντιπολίτευσης γύρω από τον κοινό στόχο της απομάκρυνσης του Ερντογάν. Για πρώτη φορά απειλείται (ή απειλήθηκε) ο Ερντογάν να χάσει την εξουσία με δημοκρατικά μέσα.

Η επιτυχία όμως αυτή είναι και η «αχίλλειος πτέρνα» της αντιπολίτευσης. Οι αριστεροί, οι Κούρδοι, οι κεμαλικοί, οι ισλαμιστές, οι εθνικιστές δεν έχουν τίποτα να μοιραστούν και ως εκ τούτου δεν έχουν μία αξιόπιστη πρόταση διακυβέρνησης.

Η πλειοψηφία της Εθνοσυνέλευσης είναι επίσης στα χέρια του Ερντογάν.

Αν τα καταφέρει, καλώς μεν για τον ίδιο, αλλά τίθεται το ερώτημα πώς θα κυβερνήσει…

Αν δεν τα καταφέρει, που είναι αρκετά πιθανό, θα αρχίσουν οι αμφισβητήσεις, θα διαλυθεί η συμμαχία και θα δρομολογηθεί το πολιτικό του τέλος. Ήδη μετά τον πρώτο γύρω οι διεργασίες τόσο μέσα στο CHΡ, όσο και στη Συμμαχία των κομμάτων της αντιπολίτευσης άρχισαν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ