Τουρκία: Βολές Τσελίκ κατά Ελλάδας και Frontex για το προσφυγικό

 
ΤΣΕΛΙΚ

Ενημερώθηκε: 16/01/23 - 19:06

Επίθεση στην Ελλάδα και τη Frontex για το προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα εξαπέλυσε εκ νέου η Άγκυρα, αυτή τη φορά μέσω του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος έκανε λόγο για πρακτικές «που σκοτώνουν ανθρώπους στα νερά της Μεσόγειο».

Σε δηλώσεις του, ο εκπρόσωπος του κόμματος του Ερντογάν ανέφερε ότι «δυστυχώς, και τη νέα χρονιά η ατζέντα για τους πρόσφυγες εξετάζεται με βάση ορισμένες βάναυσες προσεγγίσεις απέναντι σε όσους προσπαθούν να φτάσουν στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Έχουμε πει πολλές φορές για τις θηριωδίες που επέφερε η συνεργασία της Frontex και της ελληνικής ακτοφυλακής. Τις εξηγήσαμε. Εμείς και άλλοι έχουμε προειδοποιήσει ότι οι δραστηριότητες Frontex πρέπει με κάποιο τρόπο να τεθούν στη βάση του νόμου, στο πεδίο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ακόμη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex. Έδωσε ένα τόσο δυνατό μήνυμα».

«Ωστόσο, δυστυχώς, αυτός ο σκληρός μηχανισμός της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex συνεχίζεται. Και συνεχίζουν να εργάζονται με τρόπους που σκοτώνουν ανθρώπους στα νερά της Μεσογείου, με τρόπο που τους θέτει σε κίνδυνο θανάτου. Αναμφίβολα πρόκειται για μεγάλη οπισθοδρόμηση για την Ε.Ε.» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Με τη συνεργασία της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex, η Μεσόγειος μετατρέπεται σε τάφο για ανθρώπους που βρίσκουν το θάνατο. Παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις, δυστυχώς, συνεχίζουν αυτές τις πρακτικές, τρυπώντας τις βάρκες τους και βασανίζοντάς τους με τον πιο βαρύ τρόπο».

Ο κ. Τσελίκ ανέφερε ότι η Άγκυρα προειδοποιεί εκ νέου την Ε.Ε. για συνέχιση αυτών των πρακτικών με ακόμη πιο άγριο και βάναυσο τρόπο, όπως είπε. «Στη βάση της συνεργασίας της ελληνικής ακτοφυλακής και της Frontex, αυτή η δίωξη προς τους ανθρώπους που βρίσκουν τον θάνατο εκεί, ακυρώνει όλα τα λόγια σας. Καταστρέφει όλες τις προσεγγίσεις σας. Λέμε για άλλη μια φορά ότι πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, να γίνουν έρευνες για τη Frontex και η Ελλάδα να βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές και συγκεκριμένες κατηγορίες με βάση την παραβίαση όλων των συμφωνιών για αυτό το θέμα».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ