Τουρκία: Εκλέγει πρόεδρο το CHP - Κιλιτσντάρογλου ή Οζέλ

 
chp turkey

Ενημερώθηκε: 04/11/23 - 10:50

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας, πραγματοποιεί σήμερα και αύριο στην 'Αγκυρα το 38ο τακτικό συνέδριο του, στη σκιά της ήττας του στις προεδρικές εκλογές του περασμένου Μαΐου.

Το CHP είναι το κόμμα που ίδρυσε ο Κεμάλ Ατατούρκ, λίγες μόλις μόνο πριν ο ίδιος προχωρήσει στην ανακήρυξη της Τουρκικής Δημοκρατίας πριν από 100 χρόνια. Χαρακτηρίζεται η κατ΄εξοχήν πολιτική δύναμη που εκφράζει σήμερα την κεμαλική ιδεολογία στην Τουρκία.

Την πρώτη ημέρα του συνεδρίου θα στηθούν κάλπες για την εκλογή του προέδρου του κόμματος και τη δεύτερη ημέρα για την εκλογή των 60 μελών του Συμβουλίου του Κόμματος και των 15 μελών του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου (YDK). Στο συνέδριο δικαίωμα ψήφου έχουν 1.368 σύνεδροι. Για την εκλογή του επόμενου προέδρου είναι απαραίτητη η ψήφος της απόλυτης πλειοψηφίας των συνέδρων.

Τέσσερα κομματικά στελέχη έχουν ανακοινώσει την υποψηφιότητά τους για την προεδρία έναντι του προέδρου Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ωστόσο θεωρείται σίγουρο ότι η μεγάλη μάχη θα διξαχθεί μεταξύ του νυν προέδρου με αντίπαλο τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του CHP, Οζγκιούρ Οζέλ, υποψήφιο της πτέρυγας που ζητά αλλαγή.

Σε αντίθεση με τα προηγούμενα συνέδρια με προβλέψιμα αποτελέσματα, αυτή τη φορά η κούρσα για την προεδρία περιγράφεται ως «κρίσιμη, απρόβλεπτη και στήθος με στήθος».

Κοινή είναι η εκτίμηση ότι το εκλογικό αποτέλεσμα θα κρίνουν 150-200 σύνεδροι που υποστηρίζουν με την υπογραφή τους την υποψηφιότητα τόσο του Κιλιτσντάρογλου όσο και του Οζέλ. Για να είναι κάποιος υποψήφιος για την προεδρία του CHP, χρειάζονται τουλάχιστον 69 υπογραφές συνέδρων, ενώ για να είναι υποψήφιος για το Συμβούλιο χρειάζονται δέκα.

Ο Οζγκιούρ Οζέλ, εκτός από τον Εκρέμ Ιμάμογλου, έχει στο πλευρό του και 185 από τους 196 συνέδρους που εκπροσωπούν την νομαρχιακή οργάνωση του CHP της Κωνσταντινούπολης, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Οζγκιούρ Τσελίκ, ο οποίος συναντήθηκε με τον Οζέλ την Τρίτη, 31 Οκτωβρίου, λίγα μόλις εικοσιτετράωρα πριν από το συνέδριο.

Στο αντίπαλο στρατόπεδο, ο πρόεδρος της νομαρχιακής επιτροπής της Αγκυρας, Ουμίτ Έρκολ, μαζί με 55 προέδρους νομαρχιακών οργανώσεων, ανακοίνωσαν με διακήρυξή τους την υποστήριξή τους στον Κιλιτσντάρογλου.

Οι προεδρικοί υποστηρίζουν ότι ο Κιλιτσντάρογλου θα είναι υποψήφιος με τουλάχιστον 800 υπογραφές, ενώ οι οπαδοί της αλλαγής πιστεύουν ότι ο Οζέλ θα είναι υποψήφιος με τουλάχιστον 500-550 υπογραφές.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου εξελέγη πρόεδρος του CHP από το 33ο Τακτικό Συνέδριο του 2010, μετά την παραίτηση του Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος παραιτήθηκε υπό το βάρος σεξουαλικού σκανδάλου. Στο τελευταίο 37ο Συνέδριο επανεξελέγη πρόεδρος ως μοναδικός υποψήφιος. Στα 13 χρόνια που είναι πρόεδρος του CHP δεν κατόρθωσε ποτέ να νικήσει σε εκλογική αναμέτρηση τον πρόεδρο της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Εκτός από τους Κιλιτσντάρογλου και Οζέλ, υποψήφιοι είναι: α) ο Ορσάν Οϊμέν, καθηγητής Φιλοσοφίας και γιος του πρώην προέδρου του CHP, Αλτάν Οϊμέν, β) ο Ιλχάν Τζιχάνερ, πρώην βουλευτής και συνταξιούχος ανώτατος εισαγγελέας και γ) ο Ουνάλ Καράχασαν, ποιητής και συγγραφέας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ