Τουρκία: Ποιες αλλαγές προωθεί στο υπουργείο Εξωτερικών ο Χακάν Φιντάν

 
hakan fidan

Πηγή Φωτογραφίας: ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Ενημερώθηκε: 10/04/24 - 15:48

Σημαντικές αλλαγές περιλαμβάνει το προεδρικό διάταγμα για το νέο οργανόγραμμα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο θεωρείται ότι φέρει το αποτύπωμα του υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν.

Με τη νέα διοικητική διάρθρωση, ο αριθμός των γενικών διευθύνσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αυξάνεται από 14 σε 38.

Το υπ’ αρθιμ. 158 προεδρικό διάταγμα της 6ης Απριλίου προβλέπει μεταξύ άλλων:

  • Οι Γενικές Διευθύνσεις Διμερών Πολιτικών Υποθέσεων μετονομάζονται σε Γενικές Διευθύνσεις Διμερών Σχέσεων και αυξάνεται ο αριθμός τους σε 16, αποκτώντας έτσι ευρύτερη εξειδίκευση ανά χώρα.
  • Απαλείφεται η λέξη «υποθέσεων» από τη «Γενική Διεύθυνση Υποθέσεων Διεθνούς Ασφάλειας» και μετονομάζεται σε «Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Ασφάλειας». Η διεύθυνση αυτή ήταν ευρύτερα γνωστή μεταξύ των διπλωματών στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ως «Τμήμα ΝΑΤΟ». Όμως στην περιγραφή των αρμοδιοτήτων της στο νέο προεδρικό διάταγμα έχουν διαγραφεί όλες οι αναφορές στη Βορειοατλαντική Συμμαχία και υπάρχουν αναφορές στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη. «Αν αυτό έγινε ως αντανάκλαση των αντι-ΝΑΤΟικών αισθημάτων, μένει να δούμε αν υποδηλώνει αλλαγή πολιτικής» σχολιάζει στο έγκυρο «yetkinreport.com» ο έμπειρος πρώην διπλωμάτης Χασάν Γκιογούς.
  • O ίδιος σχολιάζει επίσης επικριτικά την απόσπαση του Τμήματος Ναυτιλίας και Αεροπλοΐας από την Γενική Διεύθυνση Ελλάδας – Κύπρου και την ανάθεσή της στη Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Συμφωνιών.
  • Με το νέο οργανόγραμμα αυξάνεται ο αριθμός των γενικών διευθύνσεων και δημιουργούνται στο υπουργείο Εξωτερικών ειδικές γενικές διευθύνσεις για κάθε γεωγραφική περιοχή.
  • Η Λατινική Αμερική διαχωρίζεται από την Αμερική και ιδρύεται Γενική Διεύθυνση Λατινικής Αμερικής.
  • Το Ιράν και το Ιράκ ανήκε μέχρι σήμερα στο πεδίο αρμοδιότητας της Γενικής Διεύθυνσης Νότιας Ασίας. Με τις αλλαγές δημιουργείται ξεχωριστή Γενική Διεύθυνση Ιράν-Ιράκ.
  • Απόρροια του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της Τουρκίας για αναβαθμισμένο ρόλο του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών θεωρείται η ίδρυση Γενικής Διεύθυνσης για την Κεντρική Ασία και τον Οργανισμό Τουρκογενών Κρατών.
  • Η Γενική Διεύθυνσης Ενημέρωσης αναδιαρθρώνεται και αναβαθμίζεται ως Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας και Στρατηγικής Επικοινωνίας. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών αποτελεί ξεχωριστή δομή από τη Δημόσια Διπλωματία και τη Στρατηγική Επικοινωνία.
  • Μια άλλη νεοϊδρυθείσα μονάδα είναι η Γενική Διεύθυνση Διεθνούς Διαμεσολάβησης. Με τη μονάδα αυτή, επιδιώκεται οι πρόσφατες δραστηριότητες διαμεσολάβησης της Τουρκίας να συνεχιστούν με μια πιο εξειδικευμένη μονάδα.
  • Η Γενική Διεύθυνση Ερευνών και Ασφαλείας μετεξελίσσεται σε Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών και Υποθέσεων Ασφαλείας. Πρόκειται ουσιαστικά για αναβάθμιση των πληροφοριών που φέρει τη σφραγίδα του υπουργού Χακάν Φιντάν, ο οποίος προέρχεται από την υπηρεσίας πληροφοριών ΜΙΤ. Στο προεδρικό διάταγμα ως καθήκοντα της συγκεκριμένης διεύθυνσης ορίζονται «η διεξαγωγή σχέσεων με τα αρμόδια όργανα πληροφοριών και ασφάλειας για την κάλυψη των αναγκών πληροφοριών του υπουργείου σε θέματα που εμπίπτουν στο πεδίο των δραστηριοτήτων και των καθηκόντων του. Η εκπόνηση των μελετών που απαιτούνται από τις μονάδες του υπουργείου για θέματα που αφορούν την ασφάλεια, ιδίως για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, του οργανωμένου εγκλήματος και του οικονομικού εγκλήματος».
  • Στο οργανόγραμμα του υπουργείου Εξωτερικών, τα προξενικά και μεταναστευτικά θέματα, τα οποία προηγουμένως υπάγονταν σε μια ενιαία μονάδα, θα διεξάγονται από δύο ξεχωριστές γενικές διευθύνσεις. Η Γενική Διεύθυνση Προξενικών Υπηρεσιών και (Τούρκων) Πολιτών που ζουν στο εξωτερικό θα ασχολείται με τα προξενικά θέματα, ειδικά για τους Τούρκους πολίτες που ζουν στο εξωτερικό.
  • Η Γενική Διεύθυνση Μεταναστευτικής Πολιτικής και Διαδικασιών Θεωρήσεων θα είναι υπεύθυνη για τις διαδικασίες μετανάστευσης και θεωρήσεων.
  • Μια άλλη νέα μονάδα είναι η Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής και Τεχνικής Βοήθειας. Έργο της μονάδας θα είναι ο συντονισμός της διμερούς και πολυμερούς συνεργασίας, έπειτα από φυσικές καταστροφές και επιδημίες και ο συντονισμός της ανθρωπιστικής βοήθειας από και προς την Τουρκία.
  • Ιδρύεται Γενική Διεύθυνση Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πολιτικών. Η διεύθυνση αυτή θα είναι υπεύθυνη για την στενή παρακολούθηση των σημερινών τεχνολογιών και την ανάλυση των επιπτώσεών τους στις διεθνείς σχέσεις, την παρακολούθηση της νομοθεσίας. Στόχος της συγκεκριμένης αλλαγής είναι η θεσμοθέτηση από την Τουρκία των πρωτοβουλιών επιστημονικής διπλωματίας.
  • Τα επιτεύγματα της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας εντάσσονται στη διπλωματική φαρέτρα της Τουρκίας με τη δημιουργία εξειδικευμένης Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας στο υπουργείο Εξωτερικών. Το υπουργείο Εξωτερικών, θα είναι η τρίτη κρατική δομή που αναλαμβάνει καθήκοντα και αρμοδιότητες στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, μετά το Υπουργείο Άμυνας και τη Διεύθυνση της Αμυντικής Βιομηχανίας της κυβέρνησης.

Πηγή: ΕΡΤ, Γ. Μανδαλίδης

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ