Τουρκία: Σε πλήρη εγρήγορση βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας

 
τουρκικος στρατος

Πηγή Φωτογραφίας: AFP

Ενημερώθηκε: 23/06/25 - 21:45

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής σε ξηρά, αέρα και θάλασσα από την πρώτη στιγμή της σύρραξης Ισραήλ – Ιράν, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τις υπηρεσίες πληροφοριών και ασφαλείας, σύμφωνα με τον Ομέρ Τσελίκ.

«Από τη στιγμή που συνέβη το περιστατικό (σ.σ. η επίθεση στο Ιράν), από τη στιγμή που ελήφθη η πληροφορία, αφού ενημερώθηκε για την επίθεση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι ένοπλες δυνάμεις, όπως και οι άλλες υπηρεσίες μας, έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της Τουρκίας, σύμφωνα με τις οδηγίες του προέδρου μας.

Τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια της Τουρκίας εφαρμόστηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις, αφού ετέθησαν σε κατάσταση επιφυλακής, τόσο στην ξηρά όσο και στον αέρα και σε άλλους τομείς, όπως η θάλασσα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος.

Ακόμη, ανέφερε ότι «ομοίως και ταυτόχρονα, η υπηρεσία πληροφοριών, οι μονάδες ασφαλείας, εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους έναντι πιθανών προκλήσεων στο εσωτερικό της χώρας. Από τη στιγμή που το θέμα ετέθη στον κ. Ερντογάν, αμέσως μετά την ενημέρωση που έλαβε η Τουρκία για την επίθεση, όλες οι υπηρεσίες εκπλήρωσαν τα καθήκοντά τους σε κατάσταση επιφυλακής».

«Υποστηρίζουμε πλήρως την ασφάλεια, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Ιράν» και χαρακτήρισε ως «απαράδεκτο ένα κράτος – μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να δέχεται τέτοιου είδους παράνομες επιθέσεις, με τρόπο που αντιβαίνει στο Δίκαιο», σημείωσε επιπλέον.

Ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ εκτίμησε ότι «φυσικά στο σημείο που φτάσαμε τώρα, μετά την επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει προκύψει μία κατάσταση στην οποία ενδέχεται να ξεσπάσουν πολύ πιο εκτεταμένες και βαθιές συγκρούσεις σε ολόκληρη την περιοχή».

Αναφερόμενος στα σενάρια καθεστωτικής αλλαγής στο Ιράν, ο Ομέρ Τσελίκ, υποστήριξε πως «είναι απαράδεκτο να μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος και μάλιστα να μετατοπίζουμε μία επίθεση προς τον στόχο της αλλαγής καθεστώτος, ενώ αρχικά ήταν τα πυρηνικά όπλα, στη συνέχεια στόχος έγιναν οι πολιτικές υποδομές και τώρα μιλάμε για αλλαγή καθεστώτος. Ιδιαίτερα η στοχοποίηση του θρησκευτικού ηγέτη στο Ιράν είναι απολύτως απαράδεκτη».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ