Τουρκία: Τα σενάρια για την ημερομηνία των εκλογών, ο συμβολισμός και η ευκαιρία του Ερντογάν

 
ERDOGAN TURKEY ELECTIONS

Ενημερώθηκε: 25/11/22 - 10:42

«Βρήκε» τη λύση ο Ερντογάν για την παράκαμψη της συνταγματικής απαγόρευσης για να μπορέσει να είναι εκ νέου υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας. Την ευκαιρία αυτή του τη δίνουν οι πρόωρες εκλογές..

Δεν είναι η πρώτη φορά που ανοίγει η συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών στην Τουρκία.

Ύστερα από την αναγγελία της ημερομηνίας των εισαγωγικών εξετάσεων για τα πανεπιστήμια της Τουρκίας που θα διεξαχθούν στις 17-18 Ιουνίου και επειδή η ημερομηνία του Μπαϊραμιού πέφτει στις 29 Ιουνίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αποκλείεται ο Ιούνιος για την διεξαγωγή των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από την Κωνσταντινούπολη, Αριάνα Φερετίνου, επικρατέστερη ημερομηνία φαίνεται να είναι η 14η Μαΐου οπότε μπορούν οι εκλογές αυτές να θεωρηθούν πρόωρες και έτσι να παρακαμφθεί το νομικό κώλυμα ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να εκλεγεί για τρίτη φορά, εκτός εάν πρόκειται για πρόωρες εκλογές.

Κανονικά οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν στις 18 Ιουνίου 2023.

Σημειωτέον ότι η 14η Μαΐου έχει ιδιαίτερο συμβολισμό καθώς είναι η ημέρα των βουλευτικών εκλογών (14 Μαΐου 1950) κατά την οποία αναδείχτηκε πρωθυπουργός ο Αντνάν Μεντερές για τον οποίον τρέφει ιδιαίτερο θαυμασμό ο πρόεδρος Ερντογάν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ