Candida Auris: O πανίσχυρος μύκητας σκοτώνει κόσμο - Ποιοι κινδυνεύουν 

 
Candida Auris: O πανίσχυρος μύκητας σκοτώνει κόσμο - Ποιοι κινδυνεύουν 

Ενημερώθηκε: 06/05/22 - 19:32

Ένα 24ωρο μετά την αποκάλυψη του καθηγητή Νίκου Σύψα για τον επικίνδυνο και άκρως ανθεκτικό μύκητα, Candida Auris, που εξαπλώνεται σε πολλά νοσοκομεία της Αττικής με την οποία θα έρθει αντιμέτωπη η ανθρωπότητα και η οποία αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου. Ο λόγος για ενδονοσοκομειακά μικρόβια που έχουν αναπτύξει απίστευτες αντοχές. Μεταξύ αυτών και ο Candida Auris, ένας πανίσχυρος μύκητας που σύμφωνα με τον καθηγητή είναι ήδη στα νοσοκομεία μας και σκοτώνει κόσμο.

«Η ήδη κακή κατάσταση επιδεινώθηκε. Είχαμε έκρηξη κατά την πανδημία των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων με ανθεκτικά μικρόβια», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νικόλαος Σύψας, εξηγώντας ότι αυτό έγινε διότι οι λοιμωξιολόγοι ασχολήθηκαν μόνο με την Covid-19, «εγκαταλείφθηκαν οι δράσεις επιτήρησης» και αυξήθηκε η χρήση αντιβιοτικών. Ο κ. Σύψας είπε ότι ένα ποσοστό θανάτων ασθενών με Covid-19 οφείλεται σε ενδονοσοκομεικαές λοιμώξεις. «Δυστυχώς ξέφυγε από το ραντάρ της επιτήρησης η έκρηξη των λοιμώξεων σε ΜΕΘ και θαλάμους», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, είπε, αναδείχθηκε ο μύκητας «Candida auris", και στην Ελλάδα είχαμε ευτυχώς ελάχιστα κρούσματα, αλλά αυτός ο μύκητας άπαξ και μολύνει ένα νοσοκομείο, είναι εξαιρετικά δύσκολο να εκριζωθεί.

Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων τόνισαν την ανάγκη ενδυνάμωσης και ενίσχυσης του προσωπικού των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και περαιτέρω στελέχωσής τους με λοιμωξιολόγους και αυστηρότερα μέτρα ελέγχου των λοιμώξεων. «Τα μικρόβια δεν εξαφανίζονται. Τα παρακολουθούμε και συμμετέχουμε όλοι στην αντιμετώπισή τους. Η συμμετοχή ξεκινάει από το σπίτι με την χρήση αντιβιοτικών», τόνισε στην παρέμβασή του ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας.

O διευθυντής της μονάδας λοιμώξεων του Ευαγγελισμού μιλά στο LIVE NEWS για την κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο.

«Δεν είναι εύκολο να απολυμανθεί. Δεν μπορούμε να απολυμάνουμε εύκολα τις επιφάνειες. Παρουσιάζει μεγάλη επιμονή».

Στη χώρα μας πρωτοεμφανίστηκε στη διάρκεια της πανδημίας. Το πρώτο περιστατικό εντοπίστηκε στη Λάρισα και στη συνέχεια σε αρκετά νοσοκομεία του λεκανοπεδίου όπως το Σωτηρία, το Λαϊκό, και ο Ευαγγελισμός.

Χτυπά κυρίως ανοσοκατασταλμένους. Εντοπίζεται κυρίως μέσα στις εντατικές, είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός σε φάρμακα και απολυμάνσεις ενώ αν εισέλθει στο αίμα ασθενών με σοβαρά υποκείμενα, τότε σχεδόν οι μισοί θα καταλήξουν.

«Πάντα έχει υψηλή θνησιμότητα αλλά αυτό δεν έχει να κάνει με τον ίδιο τον μύκητα αλλά τον ασθενή που θα τον κολλήσει. Άρα δεν έχει να κάνει με τον μύκητα αλλά ποιος θα κολλήσει από αυτό».