Δυτική διατροφή: Πώς απειλεί το έντερο και τη συνολική μας υγεία

 
oikologia

Ενημερώθηκε: 24/05/24 - 23:42

Πρόσφατα, ερευνητές από την Ιταλία υπογράμμισαν την επίδραση που μπορεί να έχει η διατροφή μας στο μικροβίωμα του εντέρου και πως οι διατροφικές μας επιλογές μπορούν να μας θέσουν σε κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου (IBD) και η νόσος Αλτσχάιμερ.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανασκόπησή τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Best Practice & Research Clinical Gastroenterology», αποκάλυψαν πως μια δυτικού τύπου διατροφή η οποία είναι χαμηλή σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και μόρια φυτικής προέλευσης, όπως τα αντιοξειδωτικά και πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, επεξεργασμένα δημητριακά, ζάχαρη και αλάτι, απειλεί σοβαρά την υγεία.

Ας δούμε αναλυτικά τα ευρήματα των επιστημόνων.

Πώς επηρεάζονται τα βακτήρια του εντέρου από τη διατροφή
Οι συγγραφείς της ανασκόπησης τόνισαν το σημαντικό ρόλο που παίζουν ορισμένα βακτήρια στην διατήρηση της επένδυσης του εντέρου. Σύμφωνα με τα ευρήματα, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε «κακά» λιπαρά σχετίζεται με χαμηλότερες ποσότητες «καλών» βακτηρίων του εντέρου.

Παράλληλα, μια διατροφή φτωχή σε φυτικές ίνες φάνηκε να μειώνει την παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας, παρεμποδίζοντας τη ρύθμιση των Τ-κυττάρων (έναν τύπο λεμφοκυττάρων που παίζουν κεντρικό ρόλο στην επίκτητη ανοσία) και ορισμένων άλλων λειτουργιών του ανοσοποιητικού.

Η κατανάλωση fast food περισσότερες από μία φορά την εβδομάδα συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ΙΦΝΕ (φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου). Για την ακρίβεια, αυτή η κακή διατροφική συνήθεια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελκώδους κολίτιδας κατά 43% και της νόσου του Crohn κατά 27%.

Ομοίως, οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η υψηλή πρόσληψη κρέατος και ψαριού έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο ΙΦΝΕ.

Συνολικά, η ανασκόπηση προτείνει ότι οι υψηλές προσλήψεις κόκκινου κρέατος, εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων, ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών αποτελούν παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη ΙΦΝΕ καθώς και για την εμφάνιση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου (IBS).

Η επίδραση της διατροφής στην υγεία του εγκεφάλου
Μελέτες έχουν δείξει ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη επηρεάζει δυσμενώς τη γνωστική ικανότητα με την πάροδο του χρόνου.

Τα πρε- και τα προβιοτικά φαίνεται να έχουν κάποια πρώιμη δυνατότητα βελτίωσης ορισμένων συμπτωμάτων της νόσου του Πάρκινσον, ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα, κατά τους επιστήμονες.

Διατροφή και παχυσαρκία
Οι ερευνητές ανέλυσαν τέλος μελέτη σχετικά με το μεταβολικό σύνδρομο και τον διαβήτη τύπου 2. Οι ίδιοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η απορρύθμιση του φραγμού του εντέρου λόγω κακής διατροφής, αυξάνει τη φλεγμονή και μπορεί να οδηγήσει σε μια τάση αύξησης λίπους- βασικός πρόδρομος για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σχέση μεταξύ της δυτικής διατροφής και του μεταβολικού συνδρόμου μπορεί να εξηγηθεί τόσο από τον άμεσο αντίκτυπο των φτωχών θρεπτικών ιδιοτήτων της διατροφής στη συστηματική φλεγμονή και την παχυσαρκία όσο και από τις προκύπτουσες αλλαγές στη μικροχλωρίδα του εντέρου, οι οποίες συμβάλλουν έμμεσα σε αυτά τα θέματα υγείας.

Πηγή: vita.gr

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ