22 Νοεμβρίου 1963: Η δολοφονία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντυ, στο Ντάλλας του Τέξας

 
jfk 1

Ενημερώθηκε: 22/11/23 - 19:13

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στις 22 Νοεμβρίου 1963 σημειώθηκε η δολοφονία του 35ου Προέδρου των ΗΠΑ Τζων Φιτζέραλντ Κέννεντυ, στο Ντάλλας του Τέξας, κάτω από «περίεργες» - τουλάχιστον – μέχρι και σήμερα ακόμα συνθήκες.

νεαρός Πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε εκλεγεί το 1960 σε ηλικία μόλις 43 ετών και την ημέρα του θανάτου του ήταν 46, ήταν ο νεότερος πρόεδρος στην ιστορία της πατρίδος του. Ο Πρόεδρος Κένεντυ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζάκυ και την ακολουθία του, είχε φτάσει το πρωί της 21 Νοεμβρίου στην πρωτεύουσα του Τέξας, Ντάλλας, σε μία διήμερη επίσκεψη (21 – 22 Νοεμβρίου 1963), που ήταν προγραμματισμένη πολλούς μήνες πιο νωρίς, ενόψει των προεδρικών εκλογών του 1964. Στις εκλογές αυτές, του 1964, ο Κέννεντυ ως εν ενεργεία Πρόεδρος, θα ήταν εκ νέου υποψήφιος για μία δεύτερη θητεία με το Δημοκρατικό κόμμα, καθώς η συγκεκριμένη Πολιτεία, στις εκλογές του 1960 ήταν μία από τις ελάχιστες σε παναμερικανικό επίπεδο, που δεν την είχε κερδίσει ο Πρόεδρος και το κόμμα του εξαιτίας ανταγωνισμών τοπικών παραγόντων του κόμματος.

Συμφώνως με το επίσημο πρόγραμμα, η πρώτη ημέρα της επισκέψεώς του Πέμπτη 21 του μηνός, το Προεδρικό ζεύγος, συνοδευόμενο και από τον Τεξανό Αντιπρόεδρο Λύντον Τζόνσον επισκέφθηκε την πόλη Σαν Αντώνιο και ακολούθως το Χιούστον και την πόλη του Φορτ Γουώρθ με τις τεράστιες εγκαταστάσεις της κορυφαίας αεροδιαστημικής εταιρείας των ΗΠΑ Genaral Dynamics, νυν Lockheed Martin, όπου και διανυκτέρευσε.

Το πρωί της επομένης 22 Νοεμβρίου, μετά από ένα δημόσιο πρόγευμα που συμμετείχαν πολύς κόσμος, ξεκίνησε η δεύτερη ημέρα της προεδρικής επισκέψεως με προορισμό την πρωτεύουσα του Τέξας, Ντάλας και εν συνεχεία στο Ώστιν, όπου και θα διανυκτέρευε φιλοξενούμενος στο αγρόκτημα του Αντιπροέδρου, δίπλα στις όχθες του ποταμού Πέντερναλ, στο ιδιωτικό σκέλος της επισκέψεως. Στο Ντάλλας, το Προεδρικό ζεύγος από το αεροδρόμιο της πόλεως επιβιβάστηκε στην ανοικτή Προεδρική λιμουζίνα κατευθυνόμενο στο Εμπορικό Κέντρο «Τρέιντ Μαρτ», όπου θα ακολουθούσε δημόσια ομιλία από τον Κέννεντυ σε ένα τοπικό συνέδριο του Δημοκρατικού κόμματος και μετά γεύμα.

Ένα τεράστιο πλήθος, περίπου 150.000-200.000 άτομα, είχε παραταχθεί κατά μήκος των λεωφόρων και της διαδρομής των 16 περίπου χιλιομέτρων από το αεροδρόμιο ως το εμπορικό κέντρο, για να δει και να επευφημήσει το εξαιρετικά δημοφιλές προεδρικό ζεύγος.

Στις 12.30, και ενώ η προεδρική συνοδεία κινείτο στην πλατεία Ντίλι του Τέξας, ο Κέννεντυ πυροβολήθηκε δύο φορές, μία βολίδα στον λαιμό και άλλη μία στο κεφάλι, ενώ ο Κυβερνήτης του Τέξας Τζων Κόναλλυ, ο οποίος καθόταν στην μπροστινή θέση, στη θέση του συνοδηγού, δέχτηκε μία ακόμη βολίδα στη σπονδυλική στήλη, που τον άφησε έκτοτε ανάπηρο στα κάτω άκρα, για το υπόλοιπο της ζωής του!

Αμέσως, οι Κέννεντυ και Κόναλλυ μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί απλώς διαπίστωσαν τον θάνατο του Προέδρου, καθώς η βολίδα που τον είχε πλήξει στο κεφάλι είχε σπάσει το κρανίο και είχε απολεστεί σημαντική ποσότητα εγκεφαλικής ουσίας.

Συμφώνως με την έρευνα που ξεκίνησε αμέσως τόσο σε επίπεδο της τοπικής Αστυνομίας του Τέξας, όσο και σε επίπεδο του FBI, έδειξε ότι οι πυροβολισμοί προήλθαν από ένα κτίριο απέναντι ακριβώς από το σημείο της δολοφονίας του Προέδρου Κέννεντυ, όπου οι αστυνομικοί βρήκαν εκεί την καραμπίνα που χρησιμοποίησε ο δράστης της δολοφονίας.

Αμέσως εξαπολύθηκε πραγματικά ανθρωποκυνηγητό για την σύλληψη του δράστη, τον οποίο και εντόπισαν μέσα σε έναν κινηματογράφο, όπου προτού συλληφθεί σκότωσε έναν αστυνομικό. Μετά από διήμερη ανάκριση στα κεντρικά της Αστυνομίας στο Ντάλλας, οι αστυνομικοί ανακοίνωσαν ότι ο νεαρός Λη Χάρβει Όσβαλντ, παλαιός Πεζοναύτης, ήταν ο δολοφόνος του Προέδρου Κέννεντυ.

Στη διάρκεια της μεταφοράς του Χάρβευ από τα κεντρικά της Αστυνομίας στις φυλακές, όπου θα κρατείτο, και ενώ η συνοδεία που τον μετέφερε βρισκόταν στο υπόγειο του κτιρίου, που ήταν το γκαράζ των αστυνομικών και άλλων υπηρεσιακών οχημάτων, ο Όσβαλντ πυροβολήθηκε και δολοφονήθηκε μπροστά σε πλήθος αστυνομικών, εν στολή και με πολιτικά, από έναν άνθρωπο του υποκόσμου και ιδιοκτήτη μπαρ, τον Τζακ Ρούμπι, ο οποίος και συνελήφθη πάραυτα.

Όταν έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο η είδηση της δολοφονίας του Προέδρου Κέννεντυ, ολόκληρη η ανθρωπότητα, σε Δύση και Ανατολή, συγκλονίστηκε, γιατί ο νεαρός Πρόεδρος των ΗΠΑ, αντιπροσώπευε κάτι πολύ περισσότερο από αυτό που τυπικώς ήταν!

Νωρίς το απόγευμα, στις 14:38, όταν το προεδρικό αεροσκάφος έφερνε στα «σπλάχνα» του, πίσω στην Ουάσινγκτων, το φέρετρο με τη σορό του δολοφονηθέντος Προέδρου των ΗΠΑ, μέσα στην καμπίνα επιβατών αυτού, εν πτήσει, ορκίστηκε ο Αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ως ο νέος 36ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, παρουσία της Τζάκυ, η οποία ήταν τελείως ανέκφραστη και φορώντας το ίδιο φόρεμα που φορούσε τη στιγμή της δολοφονίας του συζύγου της, πιτσιλισμένο ακόμα με το αίμα του.

Στις 25 Νοεμβρίου 1963, στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε με πλήρεις στρατιωτικές τιμές, η κηδεία του δολοφονηθέντος Προέδρου Κέννεντυ, ο οποίος στη συνέχεια ετάφη στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, στην οποία παρευρέθηκαν πλήθος Αρχηγοί Κρατών από όλο τον κόσμο.

Ωε προελέχθη, η δολοφονία του Προέδρου Κέννεντυ ακόμα καλύπτεται από έναν πέπλο μυστηρίου και πολλά σενάρια υπάρχουν αναφορικώς με τη δολοφονία του, που κατά καιρούς και από διαφόρους, αποδόθηκε στη Μαφία, στους Κουβανούς, στις Μυστικές Υπηρεσίες, και πάντως στον «οποιονδήποτε» (που λέει ο λόγος) εκτός από τον Όσβαλντ. Κανένα από τα προαναφερθέντα σενάρια και θεωρίες συνομωσίες δεν έχει αποδειχτεί ως σήμερα.

Στο γεγονός αυτό συνετέλεσε αναμφιβόλως και το ότι η «Επιτροπή Γουώρεν», που συγκροτήθηκε με μεγάλες δικαιοδοσίες και αρμοδιότητες για να διερευνήσει τη δολοφονία, καθώς και το πολυσέλιδο πόρισμά της δεν ικανοποίησε κανέναν εχέφρονα, καθώς περισσότερο μπέρδεψε τον αναγνώστη παρά έριχνε άπλετο φως στη δολοφονία του Προέδρου Κέννεντυ, φουντώνοντας έτσι αντί να σβήνει, όλα τα σενάρια και τις θεωρίες συνομωσίας, που κατά καιρούς έβλεπαν τα φώτα της δημοσιότητος.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ