Άγιος Νικόλαος με διάθεση εξοπλιστικού…απολογισμού για το Πολεμικό Ναυτικό!

 
FRAGATA

Ενημερώθηκε: 07/12/22 - 00:06

Είθισται – παραδοσιακά – κάθε χρόνο στην τελετή για τον Προστάτη του Πολεμικού Ναυτικού Αγίου Νικολάου αλλά και τις επετείου των διπλών νικών των ναυμαχιών της Έλλης και της Λήμνου στη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου (1912-13), που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, ο εκάστοτε Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να προβαίνει δημόσια σε ένα είδος «απολογισμού πεπραγμένων» για τη χρονιά που πέρασε αλλά και ανακοινώσεων για θέματα του Κλάδου (εξοπλιστικά – προσωπικό κλπ) για την επόμενη χρόνια!

Σήμερα λοιπόν ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, μέσω της ανάγνωσης της Ημερήσιας Διαταγής του προς το προσωπικό του απαρίθμησε τα προγράμματα του Κλάδου, που υλοποιήθηκαν, είναι σε εξέλιξη το 2022 ή οδεύουν για την υλοποίησή τους από το 2023 και είναι τα εξής με τη σειρά που τα ανέφερε ο Αρχηγός:

Η κατασκευή στη Λοριάν της Γαλλίας, στην έδρα της “Naval Group” των τριών φρεγατών τύπου FDI-HN “[email protected]”, κλάσης «Κίμων». Η πρώτη από της οποίες είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της, όπως σημείωσε με εμφανή ικανοποίηση ο Αρχηγός

Πρόγραμμα κορβετών (3+1 option) , όπου αναμένεται σύντομα η απόφαση του ΚΥΣΕΑ που θα συνέλθει υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για την τελική επιλογή του νικητή.

Πρόγραμμα αναβάθμισης των τεσσάρων φρεγατών του Στόλου τύπου MEKO-200HN, κλάσης «Ύδρας».

Εντάχθηκαν ήδη στη δύναμη του Στόλου και είναι πλέον πλήρως επιχειρησιακά και τα τρία πλοία γενικής υποστήριξης (ΠΓΥ), με τις ονομασίες «ΑΤΛΑΣ», «ΗΡΑΚΛΗΣ» και «ΑΙΑΣ». Και τα τρία αποτελούν, ως γνωστό, προσφορά του ευπατρίδη εφοπλιστή και Υποναυάρχου επί τιμή Παναγιώτη Λασκαρίδη.

Παρελήφθησαν και εντάχθηκαν στο Στόλο τα δύο τελευταία ταχέα περιπολικά κατευθυνομένων βλημάτων (ΤΠΚ), κλάσης «Ρουσσέν», ΤΠΚ «ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ» και ΤΠΚ «ΒΛΑΧΑΚΟΣ».

Συνεχίζεται στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) η αναβάθμιση των τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής επιτήρησης (ΑΦΝΕ) P-3HN Orion.

Τους πρώτους μήνες του 2023 αναμένεται η παραλαβή των πρώτων από τα επτά συνολικά νέα σύγχρονα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα MH-60R Romeo της εταιρείας Lockheed Martin

Επιλύθηκε το πρόγραμμα «εν συνεχεία υποστήριξης» (Follow-On-Support/FOS) για τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70B Aegean Hawk, που υπηρετούν ήδη στη δύναμη της Αεροπορίας Ναυτικού.

Αποκτήθηκαν από τα αποθέματα του Αμερικανικού Ναυτικού τέσσερα Σκάφη Ανορθοδόξου Πολέμου (ΣΑΠ), με αναβάθμιση του εξοπλισμού τους σε C4I, για τους άνδρες της επίλεκτης Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών του Αρχηγείου Στόλου και μέσω αυτής στη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Απόκτηση πέντε mini-UAV τύπου A900, της εταιρείας Altus LSA, για τις φρεγάτες του Στόλου.

Απόκτηση εντός του 2023, συνολικά τέσσερα παράκτια περιπολικά τύπου “Island” από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ, που αυτή την εποχή είναι εν ενεργεία (“hot transfer”).

Πρόσκτηση ναρκοθηρευτικών τύπου “Alkmaar” από την Ολλανδία, όπως ανέφερε ο Αρχηγός. Θυμίζουμε ότι το Σεπτέμβριο του 2021 ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντιναύαρχος (Μ) ε.α. Άρης Αλεξόπουλος είχε υπογράψει ένα LOI (Letter of Intend) με τον Ολλανδό ομόλογό του για 2 ολλανδικές φρεγάτες τύπου «Μ» (“Karel Dorman”) και έξι ναρκοθηρευτικά τύπου “Alkmaar” (“Tripartite”). Εκτιομάται λοιπόν ότι η σημερινή αναφορά του Αρχηγού αφορά αυτά (ή μέρος αυτών) τα ναρκοθηρευτικά.

Αναβάθμιση του συστήματος επιτηρήσεως «Αιγαίας».

Αναβάθμιση υποδομών για προσωπικό και πλοία στους Ναυστάθμους Σαλαμίνος και – κυρίως - Κρήτης.      

«Ευελπιστούμε σύντομα με τη βοήθεια της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσουμε στην υλοποίηση του σχεδιασμού του Πολεμικού Ναυτικού» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ναύαρχος Πετράκης, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς προς τον παριστάμενο στην τελετή αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμμένο και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη, καθώς και τους υφυπουργούς Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κώστα Κατσαφάδο, ως εκπροσώπων της κυβέρνησης, τόσο το πρόγραμμα των (3+1) κορβετών, όσο και την ενεργοποίηση του «δικαιώματος προαίρεσης» για την τέταρτη φρεγάτα τύπου FDI-HN “[email protected]”, κλάσης «Κίμων», που αποτελούν διακαείς στόχους του ΠΝ.

«Ιχνηλάτης»

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ