Ακάρ: Η τρίωρη επίδειξη ισχύος πάνω απο το Αιγαίο και το μήνυμα στην Ελλάδα 

 
ΧΟΥΛΟΥΣΙ ΑΚΑΡ

Ενημερώθηκε: 02/01/22 - 00:29

Την κλιμάκωση της έντασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο περιμένει η Αθήνα, με την Άγκυρα να δείχνει τις προθέσεις της απο την πρώτη μέρα του νέου έτους.

Ο Χ. Ακάρ και ο Μ. Τσαβούσογλου, αμφισβητώντας την κυριαρχία πληθώρας ελληνικών νησιών και επιδιώκοντας την αποστρατικοποίηση τους, με την επίφαση ότι αυτή αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο, πυροδοτούν σχεδόν καθημερινά την ένταση με την Ελλάδα, υπο τις οδηγίες του Τούρκου προέδρου.

Ο Χουλουσί Ακάρ αφού δήλωσε πρόσφατα, ότι οι Τούρκοι Ευέλπιδες μπορούν να έρθουν στο Καστελόριζο κολυμπώντας προχώρησε σε μια ακόμα προκλητική κίνηση.

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας σε μια τρίωρη πτήση πάνω από το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο με το αεροσκάφος ΗΙΚ «Güney», απηύθυνε το Πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα με αιχμές κατά της Ελλάδας. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας και των Κυπρίων αδελφών μας, στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είμαστε ικανοί για αυτό».

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στον τουρκικό τύπο, ο Ακάρ συνομίλησε δια ασυρμάτου με τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος ευχήθηκε καλή χρονιά στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων που βρίσκονται σε αποστολές στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ακάρ επισκέφθηκε συμβολικά, πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που βρίσκονται σε αποστολή στη Μεσόγειο, αλλά και μονάδες της Στρατιάς του Αιγαίου, η οποία έχει στόχο απο την ίδρυση της τα ελληνικά ακριτικά νησιά.

Απάντηση στις τουρκικές προκλήσεις έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης με το πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα τονίζοντας ότι «το 2021 η Εθνική Άμυνα ενισχύθηκε όσο ποτέ».

Μήνυμα αποφασιστικότητας των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έστειλε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κων/νος Φλώρος σημειώνοντας ότι «αφήνοντας πίσω μας το 2021, κρατάμε αυτά που μας έκαναν πιο δυνατούς και με σχεδιασμό, θάρρος και αποφασιστικότητα, υψώνουμε το ανάστημα μας σε ότι προσπαθεί να μας λυγίσει».

Σύμφωνα με διεθνολόγους και αναλυτές, αυτά που συμβαίνουν δείχνουν μια Τουρκία που έχει σκοπό να αυξήσει την επιθετική ρητορική κατά της Ελλάδας. Το ερώτημα είναι αν τελικά θα κάνει πράξη τις απειλές της. Στρατιωτικές πηγές επισημαίνουν, ότι «οι κινήσεις της Τουρκίας στο πεδίο είναι προς το παρόν περιορισμένες έως ανύπαρκτες. Παρ’ όλα αυτά οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις είναι πάντα σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα».

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν πηγές απο το Υπ. Άμυνας, «υπό αυτές τις συνθήκες εποικοδομητικός διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών μοιάζει αδύνατο να συμβεί, καθώς η Αθήνα απορρίπτει κατηγορηματικά τις αιτιάσεις της Άγκυρας, που αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της πατρίδας μας».