Αναβαθμίζονται τα F-16 Block 50C/D σε επίπεδο 52+/Adv

Αναβαθμίζονται τα F-16 Block 50C/D σε επίπεδο 52+/Adv
Ενημερώθηκε: 03/12/20 - 00:43

To Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο (ΑΑΣ) αποφάσισε σήμερα τον εκσυγχρονισμό 38 μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50C/D στο επίπεδο 52+/Adv. Το πρόγραμμα αφού λάβει έγκριση και από το (ΣΑΓΕ) και το Συμβούλιο Άμυνας (ΣΑΜ) θα προωθηθεί στο ΚΥΣΕΑ και την επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Βουλής για έγκριση.

Ο εκσυγχρονισμός των F-16 θα γίνει αξιοποιώντας απάρτια και συστήματα από τα μαχητικά που θα εκσυγχρονιστούν στην έκδοση Viper. Σύμφωνα με πληροφορίες το συνολικό κόστος του προγράμματος αναμένεται να φτάσει τα 700 εκατομμύρια ευρώ.

Στο Ισραήλ για επισκευές 3 C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας

Στο μεταξύ, ο στόλος των C-130 της πολεμικής αεροπορίας έχει παραμεληθεί εγκληματικά τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα τους να είναι πολύ χαμηλή και 10 C-130 να είναι παρατημένα στις εγκαταστάσεις στις ΕΑΒ.

Φαίνεται όμως ότι σύντομα τα ελληνικά μεταγωγικά θα είναι και πάλι στον «αέρα» αφού μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, του ΓΕΕΘΑ και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας τρία αεροσκάφη θα αποσταλούν στο Ισραήλ για πλήρη εργοστασιακή συντήρηση στην ΙΑΙ(Israel Aircraft Industry). Στα 3 C-130 θα γίνει εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης έτσι ώστε να επανέλθουν σε πλήρη επιχειρησιακή κατάσταση. Τα μεταγωγικά θα μεταφερθούν με πλοίο στο Ισραήλ.

Παράλληλα η ΕΑΒ έχει δεσμευθεί για να παραδώσει 4 C-130  μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα, ενώ γίνονται προσπάθειες από την ΓΔΔΑΕ για να λυθεί το πρόβλημα με την εν συνεχεία υποστήριξη (Follow On Support) των μεταγωγικών C-27J.