Δένδιας: Χρειαζόμαστε επαγγελματικά στελέχη, αλλά ο κορμός μας είναι πάντα ο στρατός των πολιτών

 
Ν.Δένδιας: «Χρειαζόμαστε επαγγελματικά στελέχη, είμαστε περήφανοι για τα επαγγελματικά μας στελέχη, αλλά ο κορμός μας είναι πάντα ο στρατός των πολιτών. Αυτοί υπερασπίζουν την πατρίδα, αυτοί υπερασπίζουν τη Δημοκρατία».

Ενημερώθηκε: 27/02/24 - 21:29

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Την άποψη ότι χρειαζόμαστε μεν επαγγελματικά στελέχη αλλά η βάση του στρατού είναι οι στρατεύσιμοι και η εφεδρεία σε σχέση με το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας που προτίθεται να ακολουθήσει η Ελλάδα αλλά και οι εξελίξεις που έχουν προκύψει από τη συμπλήρωση δύο ετών από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι αμυντικές εξελίξεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενώσεως με τις δύο σε πλήρη εξέλιξη ευρισκόμενες ναυτικές επιχειρήσεις αυτής (και όχι μόνο), στις οποίες σε αμφότερες συμμετέχει η Ελλάδα, αλλά και οι γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Βαλτική, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της σημερινής συναντήσεως των υπουργών Αμύνης της Φινλανδίας Άντι Χακάνεν (Antti Häkkänen) και Εθνικής Αμύνης της Ελλάδος κ. Νίκου Δένδια, στο Ελσίνκι.

Ο Έλλην ΥΕΘΑ ενημέρωσε επίσης τον Φιλανδό ομόλογό του για την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο  και τη Βόρεια και Υποσαχάρια Αφρική ενώ εξετάστηκε και η πρόθεση της Ελλάδος να αντιγράψει το φινλανδικό μοντέλο στρατιωτικής θητείας και εφεδρείας. 

Επίσης ο κ.Δένδιας επισκέφθηκε το Κέντρο Αντιμετώπισης Υβρυδικών Απειλών του ΝΑΤΟ, που εδρεύει στο Ελσίνκι και στο οποίο υπηρετούν και Έλληνες  αξιωματικοί, ενώ συναντήθηκε με στελέχη της αμυντικής βιομηχανίας της Φινλανδίας που είναι ιδιαιτέρως ισχυρή. Αυτό, ενόψει της προσεχούς παρουσιάσεως – σε λίγες μέρες – στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου για την καινοτομία στην άμυνα «την προσπάθεια δηλαδή να δημιουργήσουμε ένα αμυντικό οικοσύστημα και θέλουμε οι φινλανδικές εταιρείες, μερικές είναι παγκοσμίου επιπέδου, να συμμετέχουν και αυτές σε αυτή την προσπάθειά μας», όπως τόνισε χαρακτηριστικώς.

«Η Ελλάδα και η Φινλανδία έχουν πολλές ομοιότητες. Είναι χώρες μεσαίου μεγέθους, βρίσκονται όμως και οι δύο δίπλα σε μεγάλους γείτονες που έχουν αναθεωρητικές φιλοδοξίες. Και οι δύο χώρες βρίσκονται επίσης στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και οι δύο χώρες, είναι χώρες που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο και που πιστεύουν στο Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας, έχοντας μεγάλο αριθμό νησιών» τόνισε ο κ.Υπουργός αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Φινλανδό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι η σημερινή επίσκεψή του είναι η πρώτη ως ΥΕΘΑ αλλά η τρίτη ως υπουργός της κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολούθως ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμύνης του Φιλανδικού Κοινοβουλίου κ.Γιούκα Κόπρα (Jukka Kopra), ενώ στη συνέχεια μετέβη στις εγκαταστάσεις του φημισμένου Συντάγματος των Κυνηγών της Φρουράς (Guard Jaeger Regiment), όπου ενημερώθηκε σχετικώς με την στρατιωτική θητεία και την εκπαίδευση στρατευσίμων και εφέδρων στο Φιλανδικό Στρατό ενώ παρακολούθησε εκπαίδευση εφέδρων της Μονάδος. 

Μετά το πέρας της εκπαιδεύσεως που παρακολούθησε ο κ. Δένδιας σε δήλωσή του προς την ΕΡΤ, που για πολλοστή φορά ήταν το μοναδικό μέσο ενημερώσεως που συνόδευσε τον κ.Υπουργό σε αποστολή στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, τόνισε τα εξής: «Θέλω να πω ότι αυτό το οποίο είδα ήταν εντυπωσιακό. Δηλαδή, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να μετατρέπονται νέοι άνθρωποι σε στρατιώτες, οι οποίοι μπορούν να πολεμήσουν και να υπερασπίσουν τον εαυτό τους. Επίσης γίνεται μεγάλη χρήση πυρομαχικών και υπάρχει εκτεταμένο διάστημα εκπαίδευσης στα δάση και σε συνθήκες πραγματικής μάχης. Εγώ δεν είμαι επαγγελματίας. Θα έρθουν Έλληνες Αξιωματικοί οι οποίοι θα εμβαθύνουν ακόμα περισσότερο σε αυτό το σύστημα, αλλά αυτό το οποίο καθίσταται προφανές είναι ότι μπορεί ένας Στρατός πολιτών να ανταποκριθεί στις ανάγκες του 21ου αιώνα. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που βλέπω ότι η βασική εθνική επιλογή, η επιλογή που έκανε πάντα η Ελληνική Δημοκρατία, δηλαδή να βασίζεται στον Στρατό των πολιτών, είναι μία σωστή επιλογή. Χρειαζόμαστε επαγγελματικά στελέχη, είμαστε περήφανοι για τα επαγγελματικά μας στελέχη, αλλά ο κορμός μας είναι πάντα ο Στρατός των πολιτών. 

Αυτοί υπερασπίζουν την πατρίδα, αυτοί υπερασπίζουν τη Δημοκρατία».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ