Δένδιας στη Βοστώνη: Στο Εργαστήριο “Lincoln” του ΜΙΤ και στην Αεροπορική Βάση “Hanscom” για καινοτόμα συστήματα Αμύνης και Ασφαλείας

 
Ν.Δένδιας: Στη Βοστώνη και στο Εργαστήριο “Lincoln” του ΜΙΤ, στην Αεροπορική Βάση “Hanscom” για καινοτόμα συστήματα Αμύνης και Ασφαλείας

Ενημερώθηκε: 27/05/25 - 22:59

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Στη Βοστώνη και στο φημισμένο Εργαστήριο “Lincoln” του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), στην Αεροπορική Βάση Hanscom των Αεροπορικών Δυνάμεων των ΗΠΑ (USAF) βρέθηκε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νίκος Δένδιας προκειμένου να ενημερωθεί εκ του σύνεγγυς και επί εξαιρετικώς σημαντικών θεμάτων για καινοτόμα συστήματα Αμύνης και Ασφαλείας.

Κατά την παραμονή του στη Βοστώνη, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με ακαδημαϊκούς και επιστήμονες που δραστηριοποιούνται στον τομέα καινοτόμων προϊόντων διττής χρήσεως, με τους οποίους συζήτησε, μεταξύ άλλων και συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ, «για το ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας στο πλαίσιο της «Ατζέντας 2030» και το μέλλον της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης στην αντιμετώπιση ζητημάτων Ασφάλειας».

Ακολούθως ο κ. Υπουργός επισκέφθηκε το Εργαστήριο του ΜΙΤ “Lincoln Laboratory”, που βρίσκεται εντός της Αεροπορικής Βάσης Hanscom, όπου παρακολούθησε παρουσιάσεις και ενημερώθηκε για τον τρόπο λειτουργίας του Εργαστηρίου, το οποίο χρηματοδοτείται κυρίως από το Υπουργείο Αμύνης των ΗΠΑ, προκειμένου να δημιουργεί νέα προϊόντα και να βρίσκει καινοτόμες λύσεις σε θέματα που θέτουν οι αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Όσο βρισκόταν στο “Lincoln Laboratory” του ΜΙΤ, ο κ. Δένδιας συμμετείχε σε συζήτηση με θέμα: «Ελληνική Αμυντική Καινοτομία», στη διάρκεια της οποίας ενημέρωσε τους ξένους συνομιλητές του για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την ανάπτυξη του ελληνικού οικοσυστήματος και τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων για ζητήματα που αφορούν τα καινοτόμα συστήματα Αμύνης και Ασφαλείας.

Στο ΜΙΤ “Lincoln Laboratory”, ο κ. Δένδιας ενημερώθηκε από τη Διευθύντριά του Εργαστηρίου Δρ. Μελίσσα Γκούντχαρτ Τσόι (Melissa G. Choi), αναφορικώς με τη λειτουργία και τις δραστηριότητες του «Διεπιστημονικού Κέντρου Ερεύνης και Αναπτύξεως» (FFRDC), το οποίο χρηματοδοτείται από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση των ΗΠΑ και διευθύνεται από το MIT, για λογαριασμό του Υπουργείου Αμύνης των ΗΠΑ.

Αμέσως μετά, συμφώνως με το ΥΠΕΘΑ, ο κ. Δένδιας παρακολούθησε ενημερώσεις επί των εξελίξεων της επιστημονικής ερεύνης, αναφορικώς με το πρόγραμμα του ΝΑΤΟ “NCIS” (= Next-Generation Incident Command System), από την επικεφαλής ερευνήτρια του προγράμματος στο ΜΙΤ Lincoln Laboratory Καγιάλ Τιλάκ Κλέιπουλ (Kajal Claypool), για την εφαρμογή νέων συστημάτων χαρτογραφήσεως πυθμένων ωκεανών, από τον Άντριου Μάρτς (Andrew March) και για τη συλλογή δεδομένων από συστοιχίες ραντάρ σε χώρες της Συμμαχίας, από τον Γκρεγκ Χόγκαν (Gregg Hogan).

Τέλος, η μηχανικός και αναλύτρια του ΜΙΤ Lincoln Laboratory κυρία Αλίσσα Λιεμ (Alyssa Liem) παρουσίασε τις ολοκληρωμένες αρχιτεκτονικές ασφαλείας για την Αεροπορική και Πυραυλική Άμυνα του ΝΑΤΟ, ενώ το ανώτερο στέλεχος του εργαστηρίου κυρία Φρανσέσκα Ντ’ Αρκάντζελο (Francesca D’Arcangelo) παρουσίασε το “RADSIL” (= Ramstein Air Defense System Integration Laboratory), δηλαδή το «Κέντρο Ερεύνης και Αναπτύξεως Συστημάτων Αεροπορικής Αμύνης» στην τεράστια Αεροπορική Βάση της USAFE στο Ραμστάιν της Γερμανίας.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ