Εγκολφόπουλος: Χωρίς χρήμα και πολεμική ισχύ ο Ερντογάν - Δεν θέλει θερμό επεισόδιο

 
Εγκολφόπουλος: Χωρίς χρήμα και πολεμική ισχύ ο Ερντογάν - Δεν θέλει θερμό επεισόδιο

Ενημερώθηκε: 13/06/22 - 20:18

Για την συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα απέναντι στην Ελλάδα και στις επιδιώξεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οι οποίες εστιάζονται μόνο στην πολιτική του επιβίωση, μίλησε ο  Αντιναύαρχος ε.α, Γιάννης Εγκολφόπουλος.

Μιλώντας στο Newsbomb, χαρακτήρισε τον Τούρκο Πρόεδρο ως ένα ηγέτη χωρίς οικονομική και στρατιωτική ισχύ, ο οποίος προσπαθεί να βρίσκεται συνεχώς «γαντζωμένος» στην εξουσία της Τουρκίας, δημιουργώντας παράλληλα εξωγενείς αντιπάλους και απειλές, χαρακτήρισε τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο Αντιναύαρχος ε.α, Γιάννης Εγκολφόπουλος. Ο ίδιος υπογράμμισε μάλιστα, ότι ο «σουλτάνος» δεν πρόκειται να πάρει ποτέ το ρίσκο ενός «θερμού επεισοδίου» στο Αιγαίο γιατί δεν μπορεί να το ελέγξει.

«Το παιχνίδι που παίζει ο Ερντογάν είναι μόνο λεκτικό αυτή τη στιγμή. Επί του πεδίου για να βγάλει πλοία και να δημιουργήσει προκλητικές καταστάσεις οι οποίες θα όξυναν τα πράγματα, δεν έχει κάνει τίποτα, άρα αυτό μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι προσπαθεί εσωτερικά να δημιουργήσει μια κατάσταση, βρίσκοντας διάφορους εχθρούς», ανέφερε ο κ. Εγκολφόπουλος, αναλύοντας την τακτική του Τούρκου προέδρου.

Ο ίδιος, συνέχισε λέγοντας ότι ο Ερντογάν έχει βάλει στόχο «την Ελλάδα, τον κύριο πρωθυπουργό, αλλά και τον κύριο Δένδια λέγοντας τρομερές ανακρίβειες και βεβαίως σε συνδυασμό με την πολύ κακή του οικονομική κατάσταση, προσπαθεί να δημιουργήσει εσωτερικά ένα μέτωπο που σκοπό έχει να κηρύξει την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να μη πάει σε εκλογές».

Στο ερώτημα για το αν αυτή η επιθετική ρητορική της Άγκυρας, συνδέεται με κάποιο τρόπο με τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία ο ο Αντιναύαρχος ε.α ανέφερε ότι «η Ουκρανία παίζει ρόλο μόνο στα μάτια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και γενικότερα της δύσης και αυτό διότι ο Ερντογάν δημιουργεί ένα ακόμη πρόβλημα στην νοτιοανατολική πτέρυγα της συμμαχίας, την ώρα που το ΝΑΤΟ έχει ένα μεγάλο θέμα με την Ρωσία».

Σύμφωνα με τον ίδιο η Τουρκία δεν έχει να κερδίσει τίποτα γεωπολιτικά, απέναντι στην Ελλάδα γιατί δεν έχει τις απαραίτητες ικανότητες. «Για να κερδίσεις γεωπολιτικά πρέπει να έχεις χρήμα και πολεμική ισχύ, ανέφερε ο κ. Εγκολφόπουλος τονίζοντας πως «από αυτά τα δυο, αυτή τη στιγμή ο Ερντογάν κατάφερε να μην έχει τίποτα. Αυτό το οποίο προσπαθεί να κάνει είναι απλώς να διατηρηθεί στην εξουσία. Οι πολιτικοί για να διατηρηθούν στην εξουσία πρέπει να κάνουν διαχείριση του ρίσκου. Αυτό είναι μια βασική αρχή παγκοσμίως. Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή αν κάνει το παραμικρό επί του πεδίου δεν ξέρει αν θα του βγει. Δεν ξέρει αν προκαλέσει την Ελλάδα σε ένα θερμό επεισόδιο αν θα καταλήξει υπέρ του, αν όχι τότε θα έχει επιταχύνει την πτώση του».

Σύμφωνα με τον εκτίμηση του κ. Εγκολφόπουλου, Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται πολύ μακριά από ένα λεγόμενο «θερμό επεισόδιο», καθώς καμία από τις δυο πλευρές δεν μπορεί να ελέγξει την επόμενη κίνηση μιας τέτοιας κατάστασης, «Εκείνη τη στιγμή που πέφτουν οι «κανονιές» κανείς δεν ξέρει πώς αντιδρά ο καθένας. Όταν η αδρεναλίνη σηκωθεί πάρα πολύ ψηλά και οι κυβερνήτες των πλοίων, οι πιλότοι μας, έχουνε φτάσει στο σημείο της επιβίωσης, εκείνη την ώρα οι αντιδράσεις δεν ελέγχονται», ανέφερε ο ίδιος και συνέχισε: «Όταν είσαι κυβερνήτης μιας φρεγάτας μπορεί να έχεις την τέλεια εκπαίδευση στον κόσμο μπορεί να έχει φοβερή ισχύ και ένα σκάφος παντοδύναμο, όταν φτάσει η ώρα να επιβιώσει το πλήρωμά, σου εκείνη την ώρα κάνει αυτό που κανείς δεν μπορεί να ελέγξει. Το θερμό επεισόδιο έχει άλλες δυναμικές τα πράγματα μπορεί να γίνουν ανεξέλεγκτα».

Ο Αντιναύαρχος ε.α, Γιάννης Εγκολφόπουλος τόνισε ότι για να γίνει ένα θερμό επεισόδιο, χρειάζεται να πάρεις ένα τεράστιο ρίσκο, τονίζοντας παράλληλα ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ποτέ δεν δημιούργησε καταστάσεις οι οποίες είχανε μεγάλα ρίσκα. «Πάντα δημιουργούσε καταστάσεις ελεγχόμενες από την πλευρά του ή φτάνανε τόσο όσο να προκαλούν χωρίς να υπάρξει σημείο διαμάχης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το αν θα έχουμε ένα «θερμό καλοκαίρι» Αντιναύαρχος ε.α, απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο υπογραμμίζοντας ότι, οι λεκτικές εντάσεις όσο γρήγορα μπορούν να ανέβουν τόσο γρήγορα μπορούν να εκτονωθούν, ενώ απαντώντας στο ενδεχόμενο να δούμε και πάλι τουρκικά ερευνητικά στο Αιγαίο υπό την συνοδεία πολεμικών πλοίων όπως το προηγούμενο καλοκαίρι, ο ίδιος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Ερντογάν δεν έχει πλέον τις «πλάτες» του Ντόναλντ Τραμπ.

«Σήμερα τα πράγματα δεν είναι έτσι. Ο Ερντογάν δεν έχει κανέναν στην Ουάσιγκτον ώστε να εκτονώσει τα πράγματα αν φτάσει στο απροχώρητο το θέμα. Τον Ερντογάν δεν τον ενδιαφέρει μια κρίση επί του πεδίου με την Ελλάδα δεν του προσφέρει τίποτα. Τον Ερντογάν τον ενδιαφέρει η πολιτική του επιβίωση στην Τουρκία. Δεν φαίνεται να έχουμε ένα θερμό καλοκαίρι όπως λένε. Δεν τα έχει με κανέναν καλά στην Ανατολική Μεσόγειο για να προχωρήσει σε τέτοιες κινήσεις».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ