Ελιγμός της Τουρκίας για να ενισχύσει την πολεμική της αεροπορία: Διαρρέει ότι θέλει να αγοράσει μεταχειρισμένα Eurofighter (ΒΙΝΤΕΟ)

 
Eurofighter Typhoon θέλει να αγοράσει η Τουρκία

Ενημερώθηκε: 20/06/22 - 20:48

Με ένα ελιγμό η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να εκβιάσει τις ΗΠΑ,  για την απροθυμία της να πουλήσει F-16 ή να αναβαθμίσει τα υπάρχοντα που διαθέτει σε επίπεδο VIPER διαρρέοντας ότι ενδιαφέρεται να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Eurofighter Typhoon.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προτίθεται να αγοράσει μεταχειρισμένα μαχητικά Eurofighter, έτσι ώστε να καλύψει άμεσα τις πιεστικές ανάγκες που έχει σε μαχητικά η Τουρκική Πολεμική Αεροπορία.

Οι κατασκευάστριες χώρες του Eurofighter, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Ισπανία προσπαθούν εδώ και πολλά χρόνια να πουλήσουν στην Τουρκία το ευρωπαϊκό μαχητικό.

«Η Βρετανία προσπαθεί να πουλήσει το αεροσκάφος Typhoon στην Τουρκία εδώ και πολύ καιρό», δήλωσε ο Ozgur Eksi, αρχισυντάκτης του αμυντικού ιστότοπου TurDef.com.

«Η Ιταλία, ως μέρος της κοινοπραξίας, προσπάθησε επίσης να κάνει ό,τι μπορούσε πριν από μια δεκαετία, αλλά δεν μπόρεσε να πείσει τους Τούρκους εκείνη την εποχή που ήταν επικεντρωμένοι στην απόκτηση του αμερικανικού εξοπλισμού».

Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στην φιλοκυβερνητική εφημερίδα Daily Sabah το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι το Eurofighter, το οποίο παράγεται από μια κοινοπραξία της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας, «έχει αποδεδειγμένο ιστορικό και είναι η ραχοκοκαλιά της συμμαχικής αεροπορικής άμυνας».

Το άρθρο υποστήριξε ότι η έγκριση για τα F-16 είναι αμφίβολη και το Eurofighter είναι η καλύτερη επιλογή για τον τουρκικό στρατό στο μέλλον.

Μια πιθανή συμφωνία θα πρέπει να λάβει έγκριση και από τη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιταλία. Οι τουρκο-γερμανικές σχέσεις είναι συχνά επιβαρυμένες και το Βερολίνο έχει μια παραδοσιακά προσεκτική προσέγγιση στα τουρκικά αιτήματα όπλων, καθώς εξακολουθεί να εμποδίζει τις εξαγωγές ορισμένων βασικών υλικών για την τουρκική βιομηχανία όπλων.

Ο Διοικητής της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, Στρατηγός Χασάν Κουτσουκακιούζ, τον περασμένο μήνα επισκέφθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο, τον κύριο παραγωγό της κοινοπραξίας Eurofighter.

«Τα Typhoon είναι πολύ καλά μαχητικά, σε εξαιρετική ποιότητα», είπε στο MEE μια πηγή που γνωρίζει τις εσωτερικές σκέψεις της τουρκικής κυβέρνησης. «Θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια εναλλακτική λύση μέχρι να πάρουμε στα χέρια μας τα μαχητικά πέμπτης γενιάς εγχώριας παραγωγής TF-X, φυσικά, εάν δεν μπορούμε να πάρουμε τα F-16», δήλωσε μία από τις πηγές.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ