Ελληνο-εσθονική συνεργασία στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας

 
Ελληνο-εσθονική συνεργασία στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας

Ενημερώθηκε: 07/05/23 - 14:48

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Η συνεργασία Ελλάδος και Εσθονίας στον κρίσιμο τομέα της Κυβερνοασφάλειας, ήταν ένα και από τους πιο βασικούς τομείς που συζητήθηκαν κατά τη συνάντηση εργασίας του επικεφαλής της Γενικής Διευθύνσεως Πολιτικής Εθνικής Αμύνης & Διεθνών Σχέσεων (ΓΔΠΕΑΔΣ) του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης Κωνσταντίνου Μπαλωμένου με την Πρέσβη της Εσθονίας στην Ελλάδα Καρίν Ραννού (Karin Rannu).

Η Εσθονία, φίλη χώρα εταίρος στην Ευρωπαϊκής Ένωση και σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, θεωρείται και είναι μία από τις κορυφαίες χώρες στον τομέα της Κυβερνοαμύνης, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως, στη δε πρωτεύουσα της χώρας Ταλλίν εδρεύει το Κέντρο Αριστείας Συνεργατικής Κυβερνοαμύνης του ΝΑΤΟ (Cooperative CyberDefense Centre of Excellence/CCD CoE).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εσθονία ήταν από τις πρώτες χώρες, που αμέσως μετά την ανεξαρτησία τους που προέκυψε από τη διάλυση της Σοβιετικής Ενώσεως το 1991, επένδυσε στις νέες τεχνολογίες όπως ιντερνέτ, διαδίκτυο κλπ, «μεταφέροντας» αυτές τις νέες τότε τεχνικές και τεχνολογίες στην αντίστοιχη εταιρεία παραγωγής και διανομής ενέργειας (την δική τους «ΔΕΗ»), στους σιδηροδρόμους κλπ. Και αυτοί ακριβώς οι τομείς της δέχτηκαν την πρώτη πολύ σοβαρή επίθεση από Ρώσους χάκερς, στα τέλη της δεκαετίας του ’90 και στις αρχές τις επόμενης πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα, που είχαν ως αποτέλεσμα να παραλύσει η χώρα για αρκετές μέρες, ώσπου να αποκατασταθούν με ασφάλεια τα συστήματα αυτά.

Αυτό το «πάθημα» φαίνεται πως τους έγινε «μάθημα» και έκτοτε πρωτοστατούν παγκοσμίως στον χώρο της Κυβερνοάμυνας έναντι εχθρικών Κυβερνοεπιθέσεων είτε από ιδιώτες («χάκερς»), είτε από ξένες κρατικές υπηρεσίες. Γι’ αυτό άλλωστε και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ζήτησαν (και πήραν) το CCD CoE στο Ταλλίν, όπου γίνεται πολύ σημαντική δουλειά, στην οποία συμμετέχει και η χώρα μας με λίγα άτομα από το ΥΠΕΘΑ και το ΓΕΕΘΑ.

Υπό το πρίσμα όλων των ανωτέρων, οι δύο πλευρές εξέτασαν την έτι περαιτέρω ενεργό συνεισφορά της Ελλάδας στο CCD CoE του Ταλλίν.

Πέρα όμως από αυτό, που είναι από μόνο του ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, ο Δρ.Κ.Μπαλωμένος και η Κυρία Ραννού συζήτησαν την ενίσχυση των διμερών αμυντικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος – Εσθονίας και το περιβάλλον ασφαλείας στην Ευρώπη, την ανατολική Ευρώπη και την Μεσόγειο, όπου οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις για:

Τις επιπτώσεις της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον.

Την κατάσταση ασφαλείας στην περιοχή μας και την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής.

Τις προκλήσεις και απειλές ασφαλείας που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας ως κράτη-μέλη τόσο της ΕΕ, όσο και του ΝΑΤΟ.

Τις προετοιμασίες των δύο χωρών για την σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ η οποία θα διεξαχθεί στο Βίλνιους τον προσεχή Ιούλιο.

Την από κοινού συμμετοχή και ενεργό δραστηριότητα των Ελλάδος και Εσθονίας στα προγράμματα της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας (Permanent Structured Cooperation/PESCO) και DIANA, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Τη βελτίωση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας.

Τέλος εκφράστηκε η σημασία της προοπτικής δημιουργίας ενός ισχυρού διπλωματικού και αμυντικού άξονα Ελλάδος – Εσθονίας τόσο στην ΕΕ όσο και το ΝΑΤΟ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ