Ένα χρόνο Rafale σε δράση στους ελληνικούς ουρανούς…

 
ΡΑΦΑΛ

Ενημερώθηκε: 19/01/23 - 19:50

Η προσγείωση του 11ου και 12ου μαχητικών «4,5 γενιάς» Rafale F3R στην 114 Πτέρυγα Μάχης, στην Τανάγρα, στα τέλη Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2023 αντίστοιχα, δηλαδή την υλοποίηση του 50% της συνολικής παραγγελίας μαχητικών Rafale για την κάλυψη των επιχειρησιακών αναγκών της Πολεμικής Αεροπορίας, σηματοδοτεί τη σημερινή επέτειο του ενός χρόνου ακριβώς, από την άφιξη στη χώρα μας, με απευθείας πτήση από τη Γαλλία, των έξι πρώτων, από τα 24 συνολικά, Rafale, στο πλαίσιο υλοποίησης των όρων της υπογραφείσας διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

Μία συμφωνία, η οποία – ως γνωστό – επεκτάθηκε από τα 18 αρχικά μαχητικά στα 24 συνολικά και η οποία, όπως ήδη αναφέρθηκε, βρίσκεται σήμερα ακριβώς στη μέση της υλοποίησής του.

Τι σημαίνει όμως πρακτικά αυτό;

Την ως τώρα ομαλή και με ταχύτατους ρυθμούς υλοποίηση της σύμβασης, που ήδη βρίσκεται στο 50% αυτής μέσα σε ένα μόλις χρόνο.

Την παραλαβή έξι μεταχειρισμένων αρχικά μαχητικών από τα αποθέματα της Γαλλικής Αεροπορίας και άλλων έξι στη συνέχεια ολοκαίνουργιων, κατευθείαν από την κατασκευάστρια εταιρεία Dassault. Το 12ο θα παραληφθεί στο τέλος Φεβρουαρίου 2023.

Τόσο τα αεροσκάφη αυτά όσο και τα υπόλοιπα που θα παραληφθούν μέχρι τα 24, οπότε και θα ολοκληρωθεί η σύμβαση, εντάσσονται στη δύναμη της 332 Μοίρας Παντός Καιρού (332 ΜΠΚ), με κωδικό κλήσης «Γεράκι». 

Τα 12 αυτά μαχητικά, είναι τέσσερα διθέσια (δύο νέα και δύο μεταχειρισμένα) και οκτώ μονοθέσια (τέσσερα και τέσσερα αντίστοιχα).

Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το ότι έχουν εγκατασταθεί ήδη στην Τανάγρα οι εξομοιωτές πτήσης και εδάφους, καθώς και το σύνολο των εκπαιδευτικών βοηθημάτων, έχει ως αποτέλεσμα η εκπαίδευση του ιπτάμενου και τεχνικού προσωπικού να προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς σε όλους τους φακέλους πτήσης και συντήρησης στο έδαφος του αεροσκάφους.

Η 332 Μοίρα, με αριθμό αεροσκαφών και τους ιπτάμενους και τεχνικούς, που αναλογούν, άρχισε να συμμετέχει σε δοκιμές νέων τακτικών μάχης και οπλικών συστημάτων, μαζί με άλλα στοιχεία τόσο της ΠΑ, όσο και γενικότερα όλων των Κλάδων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, στο φημισμένο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), που εδρεύει στην Ανδραβίδα.

Στην κατάσταση που είναι σήμερα η Μοίρα εκτιμάται ΒΑΣΙΜΑ, ότι σε λίγους μήνες, η Μοίρα θα είναι απόλυτα έτοιμη για να προχωρήσει στην αξιολόγηση «Αρχικής Επιχειρησιακής Ικανότητας» (Initial Operational Capability/IOC) από τους ειδικούς αξιολογητές του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, οπότε τότε μόνο θα πάρει το «ΟΚ» για την ανάληψη συγκεκριμένων αποστολών από το σύνολο αυτών που μπορεί να εκτελέσει.

Στη συνέχεια η Μοίρα θα είναι απόλυτα έτοιμη για τη δεύτερη φάση της αξιολόγησής της από το ΑΤΑ, της «Πλήρους Επιχειρησιακής Ικανότητας» (Full Operational Capabilities/FOC), κάτι που πρακτικά και ουσιαστικά θα σημαίνει ότι η Μοίρα με τα Rafale της θα είναι – τότε – ΠΛΗΡΩΣ ΕΤΟΙΜΟΠΟΛΕΜΗ!

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τα όσα έχουν δει κατά καιρούς το φως της δημοσιότητας, ΚΑΝΕΝΑ μαχητικό Rafale της ΠΑ δεν έχει βγει για αναχαιτίσεις στο Αιγαίο, παρά την περί του αντιθέτου – έμφυτη – τάση των πιλότων μας, οι οποίοι κάνουν «υπομονή» μέχρις ότου να είναι και τυπικά «ετοιμοπόλεμοι» FOC, οπότε τότε πάρα πολλοί θα εκπλαγούν, άλλοι ευχάριστα και άλλοι…δυσάρεστα από το συνδυασμό δυνατοτήτων του μαχητικού και ικανοτήτων των πιλότων του.

Τέλος, οι πιο σημαντικές και συγκινητικές στιγμές κατά το προαναφερθέν διάστημα του ενός χρόνου παρουσίας των μαχητικών Rafale της 332 Μοίρας στους ελληνικούς ουρανούς ήταν χωρίς καμία αμφιβολία η παρουσία τους στις στρατιωτικές παρελάσεις τόσο της 25ης Μαρτίου 2022 στην Αθήνα, όσο και της 28ης Οκτωβρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, όπου εντυπωσίασαν τους θεατές με τις άψογες διελεύσεις τους.

«Ιχνηλάτης»   

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ