Επέτειος τριών ετών επιχειρησιακής αξιοποιήσεως των αεροσκαφών B-350C King Air της 356 Μοίρας σε αποστολές αεροδιακομιδών

 
Επέτειος τριών ετών επιχειρησιακής αξιοποιήσεως των αεροσκαφών B-350C King Air της 356 Μοίρας σε αποστολές αεροδιακομιδών

Ενημερώθηκε: 15/04/24 - 20:07

Του Λεωνίδα Σ. Μπλαβέρη

Άκρως εντυπωσιακά ήταν τα στατιστικά στοιχεία, που δημοσιοποίησε σήμερα το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, αναφορικώς με την επιχειρησιακή αξιοποίηση των αεροσκαφών Beachcraft B-350C King Air της 356 Μοίρας Τακτικών Μεταφορών (356 ΜΤΜ) σε αποστολές αεροδιακομιδών (MEDEVAC), κατά την πρώτη τριετία από τότε που εντάχθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία για τις προαναφερθείσας αποστολές, στο πλαίσιο μεγάλης δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»!

Συμφώνως με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΑ, την παρελθούσα τριετία, δηλαδή σε 1.095 μέρες, τα δύο αεροσκάφη Beachcraft B-350C King Air πραγματοποίησαν 1157 αποστολές, που «μεταφράζονται» σε 3120 εξόδους και 2771 ώρες πτήσεως, στη διάρκεια των οποίων μεταφέρθηκαν περισσότεροι από 1400 ασθενείς προς τη σωτηρία!

Ασφαλώς άκρως εντυπωσιακός απολογισμός, που πρακτικώς σημαίνει ότι αν δεν υπήρχαν αυτά τα δύο ειδικά αεροσκάφη, όλος αυτός ο φόρτος πτήσεων θα «βάραινε» τα ήδη βεβαρυμμένα μεταφορικά αεροσκάφη C-130H επίσης της 356 ΜΤΜ ή τα C-27J της 354 ΜΤΜ ή τα επίσης βεβαρυμμένα από ώρες πτήσεως ελικόπτερα της ΠΑ και της Αεροπορίας Στρατού, και όλα αυτά με τεράστια οικονομία καθώς η κάθε ώρα πτήσεως των Beachcraft B-350C King Air είναι κατά 55% πιο οικονομική από την αντίστοιχη των C/130/C-27!!! Ουσιαστικώς δηλαδή, μόνο από αυτό το στοιχείο μπορεί να λεχθεί ότι έχουν κάνει ήδη «απόσβεση» του κόστους αγοράς τους! Τόσο «απλά»!

Στις 14 Απριλίου 2021 προσγειώθηκαν στην 112 Πτέρυγα Μάχης, στην Αεροπορική Βάση Ελευσίνος, τα δύο ολοκαίνουργια αεροσκάφη αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ, τύπου Beachcraft King Air 350, που αποτελούν δωρεά του «Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος», συνολικού ύψους 16 εκατ.ευρώ. Τα δύο αυτά αεροσκάφη προστέθηκαν στη διενέργεια αποστολών αεροδιακομιδών στα δύο ελικόπτερα Augusta Westland AW-109 Trekker, επίσης δωρεά του Ιδρύματος.

Τα αεροσκάφη King Air B-350C είναι εξοπλισμένα με τα πιο σύγχρονα αεροναυτιλιακά όργανα, ενώ τη διαμόρφωση της καμπίνας για να είναι κατάλληλη για αεροδιακομιδές δύο ασθενών ταυτοχρόνως ανέλαβε ειδική εταιρεία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η άνετη είσοδος-έξοδος ασθενών/τραυματιών. Τα αεροσκάφη επίσης περιλαμβάνουν υποδομή για μεταφορά θερμοκοιτίδος, καθώς και θάλαμο αρνητικής πιέσεως (κάψουλα) που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά ασθενών με μολυσματικές ασθένειες.

Για την επιχειρησιακή αξιοποίηση των 4 νέων πτητικών μέσων του ΕΚΑΒ συνεργάστηκαν το «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», με το Υπουργείο Υγείας, στο οποίο ανήκει πλέον η κυριότητά τους, το ΕΚΑΒ, που είναι επιφορτισμένο με την χρήση τους, και η Πολεμική Αεροπορία, που είναι υπεύθυνη για την πτητική τους λειτουργία και τη συντήρησή τους.

Στο πλαίσιο αυτό η ΠΑ έχει εντάξει τα προαναφερθέντα δύο αεροσκάφη και τα δύο ελικόπτερα του ΕΚΑΒ, σε ειδικό σμήνος ΕΚΑΒ της 356 ΜΤΜ, που με το κατάλληλα εκπαιδευμένο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό εξυπηρετεί το κοινωνικό σύνολο σε καθημερινή βάση όπως είδαμε από τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΑ.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΕΔΩ